H Google εξαφάνισε τη Σάμο!

Η μαύρη τρύπα της Google «ρούφηξε» το όμορφο νησί της Σάμου από τους χάρτες των πλοηγών! Μοιάζει με αστείο, όμως αποτελεί τη θλιβερή πραγματικότητα. Εάν κάποιος αναζητήσει το νησί του Πυθαγόρα στους περίφημους χάρτες της Google, που καθημερινά επισκέπτονται εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, θα διαπιστώσει πως ως δια μαγείας η Σάμος έχει εξαφανιστεί!

Το μόνο που υπάρχει στον χάρτη (αντί για τη γεωγραφική απεικόνιση) του νησιού είναι οι δρόμοι με κίτρινο περίγραμμα! Ετσι, δεξιά από την Ικαρία και πάνω από το Αγαθονήσι και τους Φούρνους, εκεί όπου κανονικά θα έπρεπε να εμφανίζεται η Σάμος, υπάρχει μόνο το οδικό δίκτυο του νησιού και μερικά από τα πιο σημαντικά χωριά του, όπως το Βαθύ, οι Μυτιληνιοί, το Πυθαγόρειο, το Καρλόβασι, το Ηραίον, ο Μαραθόκαμπος, ο Παγώνδας, το Κοκκάρι, αλλά και το αεροδρόμιο που βρίσκεται στην περιοχή Ποτοκάκι. Συγκεκριμένα, αν και το περίγραμμα του νησιού είναι ορατό, λείπει το λευκό υπόβαθρο που υποδεικνύει πως πρόκειται για νησί, ενώ παράλληλα μέσα σε αυτό ο χρήστης πληροφορείται λανθασμένα ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει στεριά αλλά το Ικάριο Πέλαγος.

Την ίδια στιγμή και καθώς ο χρήστης κάνει ζουμ στον ηλεκτρονικό χάρτη προκειμένου να δει από κοντά τη Σάμο και το μικρό «αδερφάκι της», την καταπράσινη νησίδα Σαμιοπούλα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, διαπιστώνει ότι και αυτό έχει εξαφανιστεί και στη θέση του υπάρχει μόνο το απέραντο γαλάζιο! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμη και αν η εξαφάνιση της Σάμου οφείλεται σε τεχνικό λάθος, αυτό θα έπρεπε να είχε διορθωθεί από την πρώτη στιγμή, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση το «λάθος» εξακολουθεί να παραμένει και η Σάμος να αγνοείται από το βορειοανατολικό Αιγαίο, και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα εποχή.

Ενώ λοιπόν η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας εξακολουθεί να αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα δεκάδων νησιών του Αιγαίου και κάνει λόγο για γκρίζες ζώνες, τη στιγμή που οι τουρκικές φρεγάτες κάνουν κρουαζιέρες μέχρι το Σούνιο και τα μαχητικά αεροσκάφη κόβουν βόλτες πάνω από τους ακρίτες, η Google σβήνει από τους χάρτες της τη Σάμο των περίπου 35.000 κατοίκων και τη Σαμιοπούλα, την οποία κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Επιπλέον δεν διορθώνει το λάθος της παρά τις αναφορές που έχουν σταλεί από δεκάδες αγανακτισμένους χρήστες του διαδικτύου και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Σάμου.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, η εξαφάνιση της Σάμου από τον χάρτη διαπιστώθηκε πριν από περίπου έναν μήνα από το τμήμα πληροφορικής της περιφέρειας, το οποίο χωρίς να χάσει χρόνο επικοινώνησε με την εταιρεία. «Αμέσως μόλις διαπιστώσαμε το λάθος προχωρήσαμε στη σχετική διαμαρτυρία μέσω mail και επισημάναμε την ατέλεια που υπάρχει στον χάρτη πλοηγών» αναφέρει ο κ. Παπαθεοφάνους και συμπληρώνει: «Πριν από λίγες ημέρες, στείλαμε ακόμη μία διαμαρτυρία από το γραφείο μου. Παρ' όλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση, ενώ το λάθος δεν έχει διορθωθεί. Πιστεύω πως πρόκειται για τεχνικό λάθος και όχι για κάτι εσκεμμένο. Ωστόσο, η Google είναι μια ιδιωτική εταιρεία και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Εξακολουθούμε όμως να παρακολουθούμε στενά το θέμα σε καθημερινή βάση».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα