Σύνταξη στα 60 για 200.000 επαγγελματίες. Προϋποθέσεις

Διασώζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο ασφαλιστικά ταμεία.

Χθες υπήρξε διευκρινιστική εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, που αποσαφηνίζει τον φορέα που έχει την ευθύνη για την έκδοση της σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Με βάση την εγκύκλιο, έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας:


1. Όσοι πρόλαβαν να συμπληρώσουν το 60ο έτος μέχρι το τέλος του 2012 και έχουν διαδοχική ασφάλιση.

2. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα με τις διατάξεις των νόμων 38/6310 και 3996/2011 (ακόμα και με εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης). Σε περίπτωση που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε.

Παραδείγματα με όρια και όρους

Τρία ενδεικτικά παραδείγματα για τα όρια συνταξιοδότησης των ελευθέρων επαγγελματιών παρουσιάζονται στην εγκύκλιο του ΟΑΕΕ.


• Ασφαλισμένος -που γεννήθηκε το 1952- έχει 2 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ και 15 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (τελευταίος φορέας). Δηλαδή, συνολικά έχει 17 έτη. Υποβάλλει συνταξιοδοτικό αίτημα στον ΟΑΕΕ λόγω γήρατος το 2013 με συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης του ΙΚΑ σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος δεν έχει τις χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΑΕΕ κατά το 60ο έτος. Επομένως, το αίτημά του θα διαβιβαστεί στο ΙΚΑ για κρίση χωρίς να επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας.

• Ασφαλισμένος -που γεννήθηκε το 1953- έχει 2 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ και 15 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (τελευταίος φορέας). Υποβάλλει φέτος συνταξιοδοτικό αίτημα στον ΟΑΕΕ λόγω γήρατος με συμπληρωμένο το 60ο έτος με συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης του ΙΚΑ σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Επειδή από την 1η Ιανουαρίου 2013 καθορίστηκε το 62ο έτος ως όριο ηλικίας, το αίτημα θα απορριφθεί και δεν θα διαβιβαστεί στο ΙΚΑ για κρίση.

• Ασφαλισμένη -που γεννήθηκε το 1953- έχει 33 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ και 3 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (τελευταίος φορέας). Δηλαδή, συνολικά έχει 36 έτη ασφάλισης και έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις του 2011. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη υποβάλει φέτος συνταξιοδοτικό αίτημα με τη συμπλήρωση του 60ού έτους με συνυπολογισμό του χρόνου του ΙΚΑ (διαδοχική ασφάλιση). Ο ΟΑΕΕ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση του αιτήματος καθώς η ασφαλισμένη δεν έχει τις 1.500 ημέρες εργασίας. Επομένως, το αίτημα θα πάει στο ΙΚΑ με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας.

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα