Πανελλήνιες 2013 με προβλήματα: Χημεία, ΑΟΔΕ, Βιολογία, Ιστορία, θέματα

Σήμερα Παρασκευή 24 Μαϊου και οι μαθητές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2013 θα εξεταστούν στα εξής μαθήματα:

Ιστορία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Βιολογία (Θετικής Κατεύθυνσης), Χημεία – Βιοχημεία (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης – Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης – Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

Στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών) αλλά και στο μάθημα Χημεία-Βιοχημεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, τα θέματα ήταν σαφή και κατανοητά, όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί.

Αντίθετα τόσο στην Ιστορία όσο και στη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, τα θέματα ήταν απαιτητικά.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα θέματα της ιστορίας απευθύνονται σε αρκετά καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Το θέμα Α1 περιέχει όρους μη αναμενόμενους και συνήθεις, όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Η δεύτερη όμάδα περιλαμβάνει αρκετές πηγές προς εξέταση και απαιτεί σε ορισμένα σημεία κριτική ικανότηα και συνδιασμό ιστορικών γνώσεων. Σε γενικές γραμμές, τα θέματα χρήσζουν ιδιαίτερης προσοχης και θα απαντηθούν από υποψήφιους καλά προετοιμασμένους.

Δείτε τις απαντήσεις στην ΙΣΤΟΡΙΑ

δΕΊΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΟΔΕ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΟΔΕ

Δείτε τα θεματα στη ΑΟΔΕ Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Τα θέματα τα οποία έχουν τεθεί στο μάθημα ΑΟΔΕ , είναι βατά.
Τα θέματα ανάπτυξης είναι μέτριου επιπέδου δυσκολίας.
Το θέμα σύντομης ανάπτυξης ευνοεί γενικότρεα ακόμα και μαθητές που δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι.
Στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής υπήρχαν θέματα για καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Για πρώτη φορά επαναλαμβάνεται ο Fayol, πολύ σύντομα σε σχέση με την προηγούμενη φορά που είχε ξανατεθεί

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

Δείτε τις απαντήσεις - λύσεις

Δείτε τα θέματα χημεια - βιοχημεία

Τα θέματα βιοχημείας είναι μεγάλης έκτασης και καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης.

Δεν παρουσιάζουν όμως καμία ιδιαίτερη δυσκολία. Μερικά από τα θέματα πολλαπλής επιλογής θέλουν μεγάλη προσοχή.

Το Α5 είναι περιγραφική οργανική χημεία και μπορεί να δυσκολέψει ο τρόπος επίλυσης.

Προσοχή στο Α5 και στο Β4 (εκτιμήσεις από το φροντιστήριο ΟΡΟΣΗΜΟ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Τα θέματα στη βιολογία κατεύθυνσης, είναι μέτριας δυσκολίας και απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές που έχουν κατανοήσει πλήρως τα βιολογικά φαινόμενα που περιγράφονται στην εξετταστέα ύλη του σχολικού βιβλίου.

Το πρώτο και το δεύτερο θέμα δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία.

Το τρίτο θέμα αποτελεί μία κλασσική διασταύρωση διϋβριδισμού, όπου δίνονται οι φαινότυποι των απογώνων ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για το τέταρτο θέμα το οποίο συνδυάζει βιολογικές έννοιες του δεύτερου και του τέταρτου κεφαλαίου με τη μορφή ασκήσεων (εκτίμηση από το φροντιστήριο ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ)

Τα θέματαστη Βιολογία Κατεύθυνσης

Οι απαντήσεις στη Βιολογία Κατεύθυνσης

Επιπλέον λύσεις στη ΒΙΟΛΟΓΙΑ Κατεύθυνσης

ΚΑΙ ΕΔΩ

Δείτε τα θεματα στη ΑΟΔΕ Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Δείτε τα θέματα χημεια - βιοχημεία

Δείτε τα θέματα ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

δΕΊΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται την Παρασκευή με τα μαθήματα των Λατινικών κατεύθυνσης, της Ηλεκτρολογίας και της Χημείας κατεύθυνσης

Δείτε στο madata.gr τις λύσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

Δείτε ΕΔΩ στο madata.gr τα θέματα και τις λύσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων.


Στις εξεταστικές αίθουσες επιστρέφουν σήμερα οι υποψήφιοι των ημερήσιων λυκείων. Η Θεωρητική κατεύθυνση θα διαγωνιστεί στην Ιστορία, η Θετική στη Βιολογία, ο ένας κλάδος της Τεχνολογικής στη Χημεία-Βιοχημεία και ο δεύτερος στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
«Πυρά» από το εσωτερικό του κόμματός του δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Πρώτος παρενέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας την Τετάρτη με ερώτησή του την ακύρωση του θέματος Δ3 στα Μαθηματικά για τα εσπερινά λύκεια και τα ΕΠΑΛ υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση του ερωτήματος είναι λανθασμένη και τα δεδομένα που δόθηκαν δεν ισχύουν, επομένως η ορθή λύση του προβλήματος είναι αδύνατη.

Από το υπουργείο Παιδείας υπήρξε έμμεση απάντηση μέσω κύκλων που υποστήριξαν ότι «η οδηγία που εστάλη κατευθύνει όλα τα Βαθμολογικά Κέντρα σχετικά με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ισότιμη και αντικειμενική βαθμολόγηση όλων των υποψηφίων, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις έχει συμβεί κατά τα προηγούμενα χρόνια».

Το μέτωπο των βουλευτών της ΝΔ κατά του υπουργού Παιδείας παρέμεινε και χθες ανοιχτό. Πριν εκδοθεί ανακοίνωση από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ο βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής απηύθυνε ερώτηση στον υπουργό Παιδείας, ζητώντας να ελεγχθούν οι καταγγελίες της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
«Πονοκέφαλο» στο υπουργείο Παιδείας, τους υποψηφίους των πανελλαδικών και τις οικογένειές τους προκαλούν οι αντεγκλήσεις που ανέκυψαν με το θέμα στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης των ημερήσιων λυκείων.

Η καταγγελία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για αντιδεοντολογική συμπεριφορά των μελών της εξεταστικής επιτροπής στην επιλογή του Δ' θέματος και η αποκάλυψη ότι το θέμα κυκλοφορούσε εδώ και δυο μήνες στο διαδίκτυο, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ανησυχία για τον τρόπο επιλογής των θεμάτων.

Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι ουδέν πρόβλημα υπάρχει, καθώς για την επιλογή του θέματος ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και αυτό εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Εξάλλου, και η ΚΕΕ, η αρμόδια αρχή για την επιλογή των θεμάτων των πανελλήνιων εξέδωσε καθησυχαστική ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι η «πρωτοτυπία» των θεμάτων είναι δυσεύρετη καθώς «σε όλα τα μαθήματα, τα θέματα που τίθενται στις εξετάσεις προσιδιάζουν με κάποια από τα χιλιάδες δημοσιευμένα, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο».

Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά στις αρμόδιες αρχές προκαλεί το γεγονός ότι η μομφή της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών αποκάλυψε εμμέσως τα στοιχεία ταυτότητας ενός από τα μέλη της Επιτροπής των εξετάσεων, ενώ για ευνόητους λόγους, υποτίθεται ότι αυτά δεν κοινοποιούνται σε κανέναν.

Δείτε ΕΔΩ στο madata.gr τα θέματα και τις λύσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα