Πανελλαδικές 2013: Ο Κρητικός στη Λογοτεχνία. Πρόβλημα στη Φυσική

Νέο πρόβλημα φαίνεται να προέκυψε με τις πανελλαδικές εξετάσεις 2013. Υποψήφιοι που διαγωνίζονταν στο μάθημα της Φυσικής πήραν τα θέματα, ωστόσο μετά από λίγη ώρα τους τα πήραν πίσω.

Ο λόγος ήταν ότι τα θέματα που διανεμήθηκαν δεν είχαν σωστά ένα σχήμα γεγονός που ανάγκασε τους υπεύθυνους να πάρουν πίσω τις κόλλες.

Είναι άγνωστο σε πόσα σχολεία έγινε αυτό.

To ποίημα που εξετάστηκαν οι μαθητές στη Λογοτεχνία είναι η 5η ενότητα από το ποίημα Κρητικός του Διονυσίου Σολωμού. Η μια ερώτηση αφορούσε στις επιρροές που δέχθηκε ο Σολωμός από το κίνημα του ρομαντισμού. Εδινε 3 στοιχεία και ζητούασε να από τους εξεταζόμενους να το σχολιάσουν.

Από τον Κρητικό ήταν τα θέματα και το 2011. Ο Κρητικός είναι αφηγηματικό ποίημα σε πέντε μέρη του Διονυσίου Σολωμού και γράφτηκε την περίοδο 1833-1834. Συνδυάζει το επικό, το δραματικό και το λυρικό στοιχείο. Θεωρείται, σύμφωνα και με τον Λ. Πολίτη, σταθμός στην ποιητική πορεία του Σολωμού, το πρώτο από τα μεγάλα έργα της εντελώς ώριμης περιόδου του . Πρώτη φορά το ποιητικό αυτό έργο εκδόθηκε από τον Ιάκωβο Πολυλά. Οι στίχοι είναι ιαμβικοί δεκαπεντασύλλαβοι με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία, όπως ακριβώς οι στίχοι του Ερωτόκριτου

Μέσα στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για το θέμα των Μαθηματικών γενικής παιδείας, συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη 22 Μαϊου οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2013 με δύο μαθήματα κατεύθυνσης: με τους υποψήφιους της θεωρητικής κατεύθυνσης να διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και τους υποψήφιους της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων) στη Φυσική.
Τρίτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων λοιπόν και για άλλη μία φορά το madata.gr ιστό στο ραντεβού του με τους μαθητές, θα δόσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης τόσο τα θέματα, όσο τις λύσεις - απαντήσεις αλλά και οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να βοηθήσει τον υποψήφιο φοιτητή - σπουδαστή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα