Σε επιστράτευση οι καθηγητές στον αέρα η απεργία

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση της ΕΛΜΕ στη σκιά της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ να προτείνει τη μη πραγματοποίηση απεργιών μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η πρόταση για αναστολή των κινητοποιήσεων, που κατατέθηκε στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης των Τοπικών Ενώσεων των Καθηγητών (ΕΛΜΕ), προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με τις αντεγκλήσεις εκπαιδευτικών να κυριαρχούν. Πρόεδροι αρκετών ΕΛΜΕ επέμεναν πως η απόφαση της κυβέρνησης να «ντύσει στο χακί» τους εκπαιδευτικούς δεν πρέπει να μείνει χωρίς μια ηχηρή απάντηση, γι αυτό και πίεσαν για πραγματοποίηση της απεργίας.

Στην αρχική πρόταση της ΟΛΜΕ για αναστολή της κινητοποίησης 78 τάχθηκαν «υπέρ», τέσσερις «κατά», ενώ βρέθηκαν και τρία λευκά. Στη συνέχεια υπήρξε επαναδιατύπωση της πρότασης με τον προβληματισμό αν πληρούνται οι κοινωνικοί όροι για την απεργία. Συνολικά 57 ψήφισαν λευκό, 18 ψήφισαν καταφατικά και 9 αρνητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου, αναμένεται να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η επιστράτευση των εκπαιδευτικών έχει τεθεί σε ισχύ από τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης και όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι πανελλήνιες θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, προβλέπεται αυτόφωρη σύλληψη και παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο, το οποίο μπορεί να επιβάλει τιμωρία διάρκειας τριών μηνών, την ίδια στιγμή που το πειθαρχικό έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί ακόμα και απόλυση του εκπαιδευτικού.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχώρησαν σε μία επιβεβλημένη απόφαση, για να διαφυλάξουν την προσπάθεια των νέων που διαγωνίζονται στην πιο δύσκολη εξέταση της ζωής τους. Ύψιστο καθήκον όλων είναι η δημιουργία κλίματος ηρεμίας για την ολοκλήρωση της κοπιώδους προσπάθειας των παιδιών», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα