Ξεκίνησε η επιστράτευση. Μοιράζονται τα φύλλα πορείας

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι χιλιάδες υποψήφιοι των πανελλαδικών την εντεινόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπαιδευτικούς με αφορμή την απόφαση των τελευταίων να κηρύξουν απεργία μέσα στις εξετάσεις.

Από σήμερα το πρωί έχει αρχίσει η επίδοση των φύλλων πορείας σε περίπου 85.000 που επιστρατεύονται από την Τετάρτη 15 του μηνός, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Σίμος Κεδίκογλου: 100 χιλιάδες οικογένειες είναι στα “κάρβουνα”

Ο χρόνος για την πολιτική επιστράτευση των καθηγητών μετρά αντίστροφα. Μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, τα πρώτα «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» θα ταχυδρομηθούν εντός της ημέρας στους εκπαιδευτικούς. Η διαδικασία αποστολής των εγγράφων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρωί της 15ης Μαΐου.

Η πολιτική επιστράτευση θα τεθεί σε ισχύ στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης -όπως ορίζει η απόφαση- και θα ισχύει και μετά τη λήξη των πανελλαδικών που ξεκινούν την Παρασκευή.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν για την πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών ότι «είναι ένας νομικά ορθός τρόπος και η κίνηση αυτή είναι πολιτικά επιβεβλημένη». Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως αναφέρουν, με την απόφαση αυτή θέλησε να δώσει τέλος στα σενάρια «ομηρίας» των μαθητών και των οικογενειών τους σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ προχωρούσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις.

Ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας, αλλά και οι νομαρχίες, που είναι επιφορτισμένες με το συντονισμό των πολιτικών επιστρατεύσεων, από το Σαββατοκύριακο βρίσκονται σε επιφυλακή για την ομαλή διεκπεραίωση των διαδικασιών. Πηγές του υπουργείου Παιδείας εμφανίζονται ικανοποιημένες από το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και διαβεβαιώνουν ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Προσφυγή στο ΣτΕ από τους καθηγητές


Την ίδια στιγμή η ΟΛΜΕ οργανώνει τις δικές της κινήσεις. Ήδη από το Σαββατοκύριακο και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας, μελέτησαν τρόπους ώστε να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη απόρριψη του φύλλου πολιτικής επιστράτευσης από δημόσιο λειτουργό ισοδυναμεί με διοικητικές κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και την απόλυση. Επιπλέον η ΟΛΜΕ αποφάσισε να εμμείνει στην αρχική πρόταση προς τον κλάδο για απεργία μέσα στις εξετάσεις.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης για επιστράτευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών αναμένεται να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την επίκληση της αντισυνταγματικότητας. Επιπλέον μελετάται το ενδεχόμενο περαιτέρω νομικής προσφυγής και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε νέα της ανακοίνωση, χθες το βράδυ, η ΟΛΜΕ κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ακυρώσουν άμεσα την απόφαση με την οποία επιστρατεύει τους καθηγητές, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως «αντιδημοκρατική».

Συγκεντρώσεις και συνελεύσεις

Σήμερα το απόγευμα στις 19:00 αναμένεται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, ενώ αύριο θα συγκληθούν οι τοπικές ΕΛΜΕ.

Η ΟΛΜΕ ρίχνει όλο της το βάρος στην συγκέντρωση της απαραίτητης απαρτίας στις τοπικές συνελεύσεις (τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων καθηγητών), οι οποίες θα κληθούν να επικυρώσουν την πρόταση για απεργία, προκειμένου να δείξει ότι το μέτωπο των εκπαιδευτικών είναι αρραγές ακόμα και υπό την απειλή της επιστράτευσης.

Στις 16 Μαΐου η απεργία της ΑΔΕΔΥ

24ωρη απεργία στο δημόσιο τομέα στις
16 Μαΐου αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ κατά τη σημερινή (13/05) έκτακτη σύσκεψή της. Παράλληλα, συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας που μελετά τρόπους στήριξης των κινητοποιήσεων των καθηγητών.

Ερώτηση του ΚΚΕ για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα