The Greeks: Θέλουν, μπορούν και διαπρέπουν!

Δεν υπάρχει «δεν μπορώ», υπάρχει «δεν θέλω» και η εθνική ομάδα ράγκμπι με αμαξίδιο αποδεικνύει περίτρανα πως όλα είναι θέμα ισχυρής θέλησης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα άτομα με τετραπληγία βρέθηκαν και ενώθηκαν σε μια ομάδα μέσω της οποίας αθλούνται, εκτονώνονται και προσφέρουν στη χώρα μας μετάλλια και διακρίσεις. Η «Espresso» βρέθηκε στις προπονήσεις των αθλητών και κατέγραψε καρέ-καρέ το πάθος τους, αλλά και τον βαθμό δυσκολίας του αθλήματος.

Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα -ανάλογα τις υποχρεώσεις τους- η ομάδα ράγκμπι με αμαξίδια συγκεντρώνεται στο γυμναστήριο του 3ου Λυκείου Αργυρούπολης και πραγματοποιεί τις προπονήσεις της. «Η ομάδα ονομάζεται “The Greeks”, έτσι εμφανιζόμαστε στους διεθνείς αγώνες. Απαρτίζεται από δεκαπέντε αθλητές και άλλους τόσους βοηθούς που είναι και αυτοί αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας, αφού χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε» εξηγεί ένας από τους αθλητές, ο Γιώργος Βουργάνας, και ετοιμάζεται να καθίσει στο ειδικό αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές για τον αθλητή.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένα νέο άθλημα για άτομα με αναπηρία (ξεκίνησε το 1977), χαίρει ιδιαίτερης αποδοχής σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ωστόσο ήρθε μόλις πριν από δύο χρόνια με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Αλλη Οψη», το οποίο ασχολείται με την οργάνωση και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Η αρχή και η ανάπτυξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στηρίχθηκε πάνω στην ιδέα της δημιουργίας ενός «ελίτ-athletes» camp για άτομα με τετραπληγία, δηλαδή με περιορισμό κίνησης ή παράλυση και στα τέσσερα άκρα του σώματός τους.

Ηδη οι «Τhe Greeks» έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως το 13ο Διεθνές Τουρνουά με Αμαξίδιο Bernd Best, το μεγαλύτερο τουρνουά ράγκμπι με αμαξίδιο στον κόσμο, που διεξήχθη στην Κολωνία της Γερμανίας τον Απρίλιο του 2011. Στην παρθενική τους αυτή εμφάνιση σε διεθνή διοργάνωση οι «Τhe Greeks» κατέκτησαν την 3η θέση στη βασική κατηγορία σε σύνολο δεκαέξι ομάδων, ενώ στο διεθνές τουρνουά Stockholm International Paragames, που ακολούθησε επτά μήνες μετά, αγωνίστηκαν δίπλα στους καλύτερους αθλητές του κόσμου. «Η αλήθεια είναι πως η ομάδα μας πάει καλά. Σίγουρα είμαστε σε παρθενική φάση, ωστόσο έχουμε θέληση και θα τα καταφέρουμε. Είναι αξιοσημείωτο πως το ράγκμπι με αμαξίδια είναι το μοναδικό άθλημα για άτομα με τετραπληγία και μάλιστα θεωρείται παραολυμπιακό. Μπορούν να παίξουν και άντρες και γυναίκες μαζί. Είναι ευπρόσδεκτοι στην ομάδα μας όλοι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με αυτό» τονίζει ο Γιώργος Βουργάνας.

Το ράγκπι με αμαξίδιο διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο με παρκέ. Σκοπός του παιχνιδιού είναι ένας από τους παίκτες της ομάδας να διασχίσει τη γραμμή του αντίπαλου τέρματος έχοντας την μπάλα στην κατοχή του. Η κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις βασικούς παίκτες (κάθε παίκτης με διαφορετική κατηγορία τετραπληγίας) και οκτώ αναπληρωματικούς. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι τέσσερις περίοδοι των οκτώ λεπτών. Υπάρχουν δύο λεπτά διάλειμμα μετά την 1η και την 3η περίοδο και πέντε λεπτά διάλειμμα στο ημίχρονο. Ο αγώνας διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Η ομάδα που επιτίθεται πρέπει να πετύχει τέρμα σε λιγότερο από σαράντα δευτερόλεπτα, ενώ ένας παίκτης επιτρέπεται να έχει στην κατοχή την μπάλα μόνο για δέκα δευτερόλεπτα. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει είτε να σκοράρει είτε να δώσει πάσα είτε να χτυπήσει την μπάλα στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια του αγώνα η επαφή αμαξιδίων επιτρέπεται, ενώ αντιθέτως απαγορεύεται ρητά κάθε σωματική επαφή. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ειδικά αθλητικά αναπηρικά καθίσματα, τα οποία μοιάζουν με άρματα μάχης, ενώ φοράνε ειδικά γάντια στα οποία τοποθετούν κόλλα για να έχουν καλύτερη επαφή με την μπάλα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα