Στον αέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις

Η ΟΛΜΕ προχωρά σε κινητοποιήσεις προαναγγέλλοντας μπαράζ απεργιών, ακόμα και μέσα στο Μάιο, οπότε και έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν οι πανελλαδικές.
Αιτίες του νέου μετώπου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης με την κυβέρνηση είναι μια σειρά μέτρων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους εκπαιδευτικούς:

- Η αύξηση του ωραρίου απασχόλησης του εκπαιδευτικού προσωπικού, ακόμα και κατά 25%, μέτρο που προγραμματίζεται να ισχύσει από το Σεπτέμβριο.

- Η προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος που καθιστά υποχρεωτικές τις μεταθέσεις χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό για το υπεράριθμο διδακτικό προσωπικό.

- Η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, που –κατά τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης- μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απόλυση.

- Η προώθηση περίπου 10.000 απολύσεων αναπληρωτών από το Σεπτέμβριο.

«Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την εκπαίδευση (μετά το Πάσχα ξεκινούν οι εξετάσεις), η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει μια ακόμη βόμβα στη δημόσια εκπαίδευση και στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ εκτιμώντας ότι οι παραπάνω κινήσεις της κυβέρνησης δημιουργούν «κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία».

Σε δραματικούς τόνους οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται από το υπουργείο Παιδείας «θα έχουν επιπτώσεις και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όχι μόνο γιατί οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών είναι και συνθήκες μάθησης των μαθητών».

Επιπλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική επιβίωση των εκπαιδευτικών, αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος επισημαίνοντας ότι ένας ενδεχόμενος νέος γύρος περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες «θα φτάσει στη μείωση κατά 47% των δαπανών το 2016 σε σχέση με το 2009, νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, κ.λπ».

Απειλούν με απεργιακό μπλοκάρισμα των εξετάσεων

Μπροστά στο ενδεχόμενο των νέων περικοπών σε δαπάνες, αλλά και των αλλαγών που προωθούνται σε μεταθέσεις και αξιολόγηση οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι «αν προχωρήσει στη ψήφιση των μέτρων αυτών, ο κλάδος των καθηγητών θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και κατά την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Απεργιακό προσκλητήριο

Η ΟΛΜΕ έχει ήδη εξαγγείλει εκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στις 18:30 στο Σύνταγμα, ενώ απευθύνουν πρόσκληση σε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις της πρωτομαγιάς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα