Η Ελληνίδα γιατρός που συγκλόνισε τον Κάμερον

Μια Ελληνίδα γιατρό προτείνει η πρωθυπουργική οικογένεια της Βρετανίας για τον επίζηλο τίτλο του αφανούς ήρωα του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας! Η ομογενής παιδίατρος Μαντώ Γουάτσον κέρδισε την αγάπη και τη βαθιά εκτίμηση του εν ενεργεία πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και της συζύγου του Σαμάνθα για τον συγκινητικό αγώνα που έκανε για τον άτυχο πρωτότοκο γιο τους, τον Ιβαν, που έπασχε από σπάνια ασθένεια.

«Η Μαντώ συνδύαζε τη φροντίδα, την εξυπνάδα και την εξειδίκευση, αλλά και την επιθυμία να δώσει όλο και κάτι παραπάνω. Δεν ψάχναμε το Αγιο Δισκοπότηρο για τον Ιβάν. Από πολύ νωρίς ξέραμε ότι δεν υπήρχαν πολλά πράγματα να κάνουμε ή να περιμένουμε, όμως η Mαντώ δεν εγκατέλειψε ποτέ» δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός στην «Daily Mail», στο πλαίσιο του αφιερώματος της εφημερίδας στους ήρωες στον χώρο της υγείας, με τίτλο «Health Hero Award» («Βραβείο του Ηρωα της Υγείας»). Η Ελληνίδα γιατρός ήταν η πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον για το βραβείο, παρά το γεγονός ότι το «θαύμα» της σωτηρίας του παιδιού του δεν ήρθε ποτέ...

Ο πρωτότοκος γιος του Ντέιβιντ Κάμερον είχε την ατυχία να νοσήσει από μια σπάνια και ανίατη μορφή επιληψίας, το σύνδρομο Οχταχάρα, με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της εγκεφαλικής παράλυσης. Ανάμεσα στα πολλά νοσοκομεία και κλινικές που απευθύνθηκε ο σημερινός πρωθυπουργός για τη σωτηρία και την ανακούφιση του παιδιού του ήταν και το Imperial Healthcare NHS Trust, το δημόσιο νοσοκομείο όπου εργαζόταν η Μαντώ Γουάτσον. Από την πρώτη στιγμή που γνώρισε τον μικρό ασθενή, η ομογενής επιστήμονας έπραξε πραγματικά ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να τον βοηθήσει και να κάνει τη ζωή του καλύτερη, γεγονός που οι Κάμερον δεν ξέχασαν ποτέ. «Το σημαντικό για τη δρα Γουάτσον ήταν ότι δεν τα παρατούσε ποτέ και παρ' ότι είχε πάρα πολλούς ασθενείς, ήταν τόσο προφανές ότι τον αγαπούσε» λέει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κάμερον για την Ελληνίδα γιατρό, την οποία ξεχωρίζει ανάμεσα στους δεκάδες ειδικούς (γιατρούς, νοσοκόμους, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγους κ.ά.) που εργάστηκαν για την αντιμετώπιση της ασθένειας του παιδιού του.

«Ο Ιβαν ήταν ξεχωριστός για εμένα. Τον είχα αναλάβει από τότε που ήταν περίπου ενός έτους και ήταν ένα υπέροχο μικρό αγόρι (...) Είχε μια εκπληκτική παρουσία που τραβούσε τους ανθρώπους σαν μαγνήτης» λέει από την πλευρά της η Ελληνίδα επιστήμονας για τον μικρό ασθενή, ενώ δεν παραλείπει να δώσει τα εύσημα στην οικογένεια Κάμερον για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το πρόβλημα υγείας του παιδιού τους: «Οι γονείς του ήταν υπέροχοι, πραγματικά εκπληκτικοί. Αφιερώθηκαν στον Ιβαν όπως σε όλα τα παιδιά τους. Για εμένα το αξιοσημείωτο είναι ότι μπορούσαν να φροντίζουν τον Ιβαν με όλες τις περίπλοκες ανάγκες του και να συνεχίζουν τη ζωή τους».

Η αμοιβαία αγάπη και εκτίμηση ανάμεσα στην οικογένεια Κάμερον και τη δρα Μαντώ Γουάτσον συνεχίζεται και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Ιβαν (2009) σε ηλικία 6 ετών.

Συγγενής της Ανιστον

Η ηρωική γιατρός γεννήθηκε στην Αγγλία από Ελληνες γονείς. Η Μαντώ Γουάτσον, το γένος Αναστασάκη, έλκει την καταγωγή της από τα Περβολάκια Κισσάμου και είναι ξαδέρφη του Γιάννη Αναστασάκη, πατέρα της διάσημης ηθοποιού Τζένιφερ Ανιστον. Η ομογενής επιστήμονας σπούδασε στο Κέιμπριτζ και είναι μία από τις πλέον διακεκριμένες παιδιάτρους της Βρετανίας, όμως ποτέ δεν ξεχνά την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη. Μιλάει άπταιστα ελληνικά, ενώ και τα δυο της παιδιά, που έχουν αρχαιοελληνικά ονόματα, κάθε Σάββατο πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο για να μάθουν τη γλώσσα. Τέλος, κάθε καλοκαίρι έρχεται οικογενειακώς για διακοπές στο χωριό στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα