Η Κρήτη αποχαιρετά τον τελευταίο μεγάλο λυράρη

Τον μεγάλο δάσκαλο της κρητικής μουσικής Σπύρο Σηφογιωργάκη θρηνεί η μεγαλόνησος που αποχαιρετά σήμερα τον ξακουστό λυράρη της στο κοιμητήρι στους Βώρρους Ηρακλείου. Ο λυράρης που βραβεύτηκε στις ΗΠΑ από τον Τρούμαν ήταν μαθητής του μεγάλου δεξιοτέχνη Αλέκου Καραβίτη (αγαπημένου των Βενιζέλων) και απέκτησε την πρώτη του λύρα σε ηλικία 17 ετών, το 1947, ως αμοιβή από εργασία του στο αλώνισμα, ξεκινώντας μια πορεία που τον έφερε στην κορυφή του Ψηλορείτη.

Η πρώτη πραγματική λύρα, που τον συνόδευε στις κοντυλιές του μέχρι και σήμερα, ήρθε ωστόσο στα χέρια του πέντε χρόνια αργότερα, όταν ο γλυκόλαλος Κρητικός γνώρισε τον περίφημο κατασκευαστή μουσικών οργάνων Μανώλη Σταγάκη. Ηταν μόλις 22 ετών και παρ' όλα αυτά, όσοι γνώριζαν από μουσική έλεγαν ήδη πως ο νεαρός έμελλε να βάλει τη δική του σφραγίδα στην κρητική παράδοση.

Η φήμη του είχε πλέον εξαπλωθεί όταν τελειώνοντας τη στρατιωτική του θητεία το 1955 άρχισε να «οργώνει» την Κρήτη με τη λύρα του, για να ανοίξει λίγο αργότερα τα φτερά του για την Αθήνα και μερικά χρόνια μετά για το εξωτερικό, όπου διέπρεψε και βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων, σε φεστιβάλ στη Φινλανδία, στην Ανατολική Ευρώπη και την Αμερική όπου γνωρίστηκε με τον πρόεδρο Τρούμαν από τον οποίο παρέλαβε τιμητικό βραβείο. Εκεί εξάλλου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ηχογράφησε και τον πρώτο του δίσκο που εξακολουθεί ακόμη να παίζεται και να τραγουδιέται...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα