Νιγηριανοί ισλαμιστές απήγαγαν κι εκτέλεσαν Έλληνα

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που κυκλοφόρησαν το απόγευμα της Δευτέρας στο διαδίκτυο και δείχνουν τους επτά ομήρους, που είχαν απαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου, να κείτονται νεκροί.

Οι όμηροι - που ήταν ιταλικής, βρετανικής, ελληνικής και λιβανικής καταγωγής - είχαν απαχθεί μετά από εκτεταμένες συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε σημείο έργων υποδομής στην πολιτεία Μπαούτσι που βρίσκεται στα βόρεια της Νιγηρίας.

Η ένοπλη εξτρεμιστική οργάνωση «Ανσάρου» - που έκανε την εμφάνισή της το 2012 - εικάζεται πως έχει προέλθει από το ισχυρό ισλαμικό δίκτυο του Μπόκο Χαράμ που θεωρείται ως το μεγαλύτερο και ισχυρότερο παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Αφρικανική ήπειρο. Μέλη της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν λόγω μίας απόπειρας διάσωσης που πραγματοποίησαν νιγηριανές και βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η εκτέλεση έγινε το Σάββατο, 9 Μαρτίου, και σήμερα Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στον ιστότοπο Youtube έχει αναρτηθεί από τον χρήστη «Μαύρη Σημαία» (رايات سوداء), το βίντεο που τιτλοφορείται: «Σκοτώνοντας επτά χριστιανούς ομήρους στη Νιγηρία» (مقتل سبع رهائن النصارى في نيجيريا). Η περιγραφή του βίντεο είναι στα αραβικά και σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ πρόκειται για το επίμαχο βίντεο που δείχνει τους επτά ομήρους - εργαζόμενους σε λιβανέζικη εταιρεία στη Νιγηρία, μεταξύ των οποίων κι ενός Έλληνα- που εκτελέσθηκαν από μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρου.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο η οργάνωση «Ανσάρου» είχε πραγματοποιήσει μία επιχείρηση κατά την οποία έχασαν την ζωή τους δύο νιγηριανοί στρατιώτες λίγο πριν μεταβούν στο Μάλι για να επιχειρήσουν μαζί με τις γαλλικές δυνάμεις εναντίον των τοπικών ισλαμιστικών οργανώσεων.

Η είδηση της εκτέλεσης των ομήρων αρχικά αναρτήθηκε αρχικά σε ιστότοπο Monitoring Service, το οποίο παρέχει πληροφορίες για το περιεχόμενο ισλαμιστικών ιστοτόπων και η πληροφορία δεν επιβεβαιαωνόταν αρχικά από το υπουργείο Εξωτερικών. Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε μία ημέρα αργότερα, την Κυριακή, 10 Μαρτίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Το Υπουργείο Εξωτερικών με θλίψη ανακοινώνει ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είναι νεκρός ο Έλληνας πολίτης ο οποίος είχε απαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου από τρομοκρατική οργάνωση στη Νιγηρία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει την οικογένειά του.

Ο Έλληνας πολίτης ήταν στέλεχος της λιβανέζικης εταιρείας Setraco και εργαζόταν στο Μπάουτσι της βόρειας Νιγηρίας, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο συγκρότημα όπου διέμενε το προσωπικό της εταιρείας και απήγαγαν επτά άτομα.

Σημειώνεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, δεν επικοινώνησε ούτε διατύπωσε, σε οποιαδήποτε φάση, αιτήματα για την απελευθέρωση των ομήρων.

Καθ’ όλο το διάστημα που μεσολάβησε, η ελληνική πλευρά κατέστησε απολύτως σαφές, σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ότι αποδίδει κορυφαία προτεραιότητα στην προστασία της ασφάλειας των ομήρων. Αυτό καθόρισε τη στάση μας σε κάθε πτυχή του χειρισμού της υπόθεσης. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε, δεν υπήρξε επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απαγωγή του Έλληνα πολίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ήταν σε συντονισμό με τις άλλες ελληνικές αρμόδιες Υπηρεσίες και τηρούσε διαρκώς ενήμερη την οικογένειά του.

Για την επαφή και τον συντονισμό με τις Υπηρεσίες των λοιπών εμπλεκομένων χωρών συστάθηκε Ειδική Ομάδα με εξειδικευμένα στελέχη, η οποία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τις αντίστοιχες ομάδες των άλλων χωρών.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Νιγηρία ενισχύθηκε με υψηλόβαθμο προσωπικό και τα στελέχη της, Διπλωμάτες και Αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανέλαβαν τις επαφές με τις νιγηριανές αρχές και τις επιτόπιες Πρεσβείες, ενώ οι Πρεσβείες της Ελλάδας στις εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονταν σε επαφή με τα αντίστοιχα Υπουργεία Εξωτερικών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα σε διαρκή επικοινωνία με τους ομολόγους του των λοιπών εμπλεκομένων χωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τη μητέρα του θύματος, στην οποία εξέφρασε την οδύνη και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και της Πολιτείας αυτές τις δύσκολες ώρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα