Πόλεμος Ευρώπης - ΗΠΑ για τη φέτα!

Ευρώπη και ΗΠΑ οδηγούνται στα χαρακώματα ενόψει της νέας μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας. Ο λόγος είναι η φέτα, η παρμεζάνα, το ροκφόρ και άλλες προστατευόμενες ονομασίες τις οποίες η Ευρώπη θέλει να διαφυλάξει και οι Αμερικανοί να εμπορευτούν ελεύθερα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι δύο ήπειροι καλούνται να λύσουν δύσκολα θέματα. Όσο και αν ακούγεται αστείο σε κάποιους αυτά είναι τα τυριά, το κρασί, το φουαγκρά, το λάδι, κλπ!

Η Ευρώπη επιμένει ότι πρέπει να προστατευτεί η ονομασία προϊόντων όπως η φέτα, η παρμεζάνα και η σαμπάνια και καλεί τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή την προστασία που παρέχεται στα συστατικά, τον τρόπο παραγωγής και την περιοχή προέλευσης.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, καλούνται να «υπερασπιστούν» εταιρείες τους που κυκλοφορούν τέτοια προϊόντα στην αμερικανική αγορά χωρίς να δεσμεύονται από τέτοιες «απαγορεύσεις». Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ορισμένα ονόματα -όπως για παράδειγμα τσένταρ ή μορταδέλα της Μπολόνια- αποτελούν κοινές λέξεις εδώ και πολύ καιρό και αποτελούν γενικές αναφορές σε προϊόντα που παρασκευάζονται παγκοσμίως.

Για παράδειγμα, το Bloomberg αναφέρεται στην παρμεζάνα, για την οποία η ΕΕ απαγορεύει την πώληση στα κράτη μέλη της άλλων τυριών που φέρουν σήμανση «παρμεζάνα» (Parmigiano-Reggiano). Στην Ευρώπη, η αμερικανική Kraft επιτρέπεται να πουλά τα προϊόντα παρμεζάνας της, τα οποία άρχισε να παράγει το 1945, υπό την ονομασία «Pamesello Italiano».

Όσον αφορά τη φέτα, το Bloomberg αναφέρεται σε υπερβολή (!) της ΕΕ. Όπως τονίζει, η χώρα μας και η ΕΕ υποστηρίζουν πως η ονομασία φέτα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στο τυρί που φτιάχνεται στην Ελλάδα, αλλά η αντίθετη πλευρά αντιτείνεται ότι η φέτα είναι ένα τυρί που φτιάχνεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και με διαφορετικές ποιότητες.

Πως πάει ο «πόλεμος» μέχρι στιγμής; Οι ΗΠΑ έχουν πει «ναι» στο ροκφόρ και την σαμπάνια και «όχι» στην φοντίνα και την μοτσαρέλα. Και οι σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται…

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα