Τσικνοπέμπτη σήμερα: Εκδηλώσεις

Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας, δηλαδή του Τριωδίου, βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, ενόψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής.

Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras ("Λιπαρή Τρίτη") στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Ποια είναι τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”, της πόλης τής Κέρκυρας.

Στην Πάτρα
έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.

Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά δείχνουν αυτό που λέει και η παροιμία, πως ο "έρωτας περνάει από το στομάχι".

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Που θα γίνουν εκδηλώσεις-Πως θα το τσικνίσετε οικονομικά;

Στην Αθήνα


Σήμερα όμως, Τσικνοπέμπτη γίνεται και η πρεμιέρα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων στις 10.45 πμ, όπου η Φιλαρμονική ορχήστρα δίνει το σύνθημα, στην πλατεία Κοτζιά, με αποκριάτικους ρυθμούς.

Στις 12.00 το μεσημέρι τη σκυτάλη παίρνει το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Βαρβακείου, με τους Κωνσταντίνο Μάτσικα και Δώρα Λουίζου. Όσοι βρεθούν στη Βαρβάκειο τους περιμένει παραδοσιακό τσίκνισμα κρεάτων προσφορά των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς.

Στις 17.00 το απόγευμα η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων με latin ρυθμούς θα βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου, ενώ στις 18.30 μ.μ στο Μετρό Συντάγματος, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα θυμίσει σε όλους τραγούδια της παλιάς Αθήνας.

Από τις 17.00 μμ, σε μία άλλη γειτονιά της Αθήνας, στη Φωκίωνος Νέγρη, στήνεται μία ξεχωριστή αποκριάτικη γιορτή, με τις ομάδες παιδιών ελληνικών παραδοσιακών χορών και την παιδική χορωδία του Π.Κ. Κυψέλης που σαν μπουλούκι θα ξεκινήσει από το Πολιτιστικό Κέντρο και θα καταλήξει στη Δημοτική Αγορά.

Εκεί από τις 18.30 μμ έως τις 20.00 μμ ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΥΑΚΙΝΘΗ Ζακύνθου θα παρουσιάσει χορούς και λαϊκό θέατρο από τη Ζάκυνθο.


Στις 20.30 μμ ο Καλόγερος, η Βάβω και ο θίασός τους θα διασχίσουν τη Φωκίωνος Νέγρη μ’ ένα λαϊκό δρώμενο – οδοιπορικό.

Όσοι επισκεφτείτε Τσικνοπέμπτη το Μοσχάτο θα έχετε τη δυνατότητα να ζήσετε την έναρξη των Αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου με άρωμα παράδοσης. Θα υπάρξει και προσφορά μεζέδων από τον Εμπορικό Σύλλογο Μοσχάτου.

Στις 18.30 μμ στην πλατεία Μεταμορφώσεως
θα παρακολουθήσετε παραδοσιακούς λαϊκούς χορούς και δρώμενα από τον Όμιλο Ελληνικών χορών υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Δανιηλίδη.

Κάτι ανάλογο θα ζήσετε την Τσικνοπέμπτη και στο δήμο Ταύρου, όπου στις 18.30 μμ, στην πλατεία Ατταλείας θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε παραδοσιακούς-λαϊκούς χορούς και δρώμενα από τον χορευτικό όμιλο "Ταυρίωνες" υπό τη διεύθυνση του Κώστα Πιπίνη.

Στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Ποδηλατικό Καρναβάλι διοργανώνεται την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου, στις 19.00μμ, στην πλατεία Χρηματιστηρίου, με πολλά events και με στόχο πάντα το πάντρεμα της παράδοσης του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Το φετινό θέμα του ποδηλατικού καρναβαλιού είναι το «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα