Παύση παραγωγής γάλακτος σε 73 φάρμες

Την παύση παραγωγής γάλακτος σε 73 φάρμες στη Σερβία επέβαλε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της χώρας, έπειτα από την ανίχνευση αφλατοξίνης σε υψηλότερα επίπεδα, άνω των επιτρεπομένων, στο γάλα. Ο εντοπισμός της καρκινογόνου τοξίνης που μπορεί να εμφανιστεί στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με μολυσμένες, από μυκοτοξίνες, ζωοτροφές, έγινε μέσω των ελέγχων που διενήργησαν οι σερβικές Αρχές αλλά και εξειδικευμένα εργαστήρια, ανακοίνωσε η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Γεωργίας της Σερβίας Γκόραν Κνέζεβιτς σημειώνοντας ότι, η παύση της παραγωγής γάλακτος στις φάρμες αποτελεί υπεύθυνη κίνηση των αρχών, που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το διατροφικό σκάνδαλο ανταποκρίθηκαν άμεσα και έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και την ασφάλεια των τροφίμων που διατίθενται στην αγορά, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι, 48 παρτίδες γάλακτος αποσύρθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης και πρόσθεσε ότι, τις τελευταίες δέκα ημέρες η Κτηνιατρική Υπηρεσία ανέλυσε 1.180 δείγματα γάλακτος που ελήφθησαν από φάρμες και καταστήματα λιανικής πώλησης. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται σύντομα.

Εξάλλου, ο κ. Κνέζεβιτς ανακοίνωσε ότι η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να καθορίσει το επιτρεπτό επίπεδο της αφλατοξίνης σε 0,5 μικρογραμμάρια, από 0,05 που ισχύει, επαναφέροντας το ποσοστό της, στο επίπεδο που ίσχυε πριν από δύο χρόνια.

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση, έχοντας συνεργαστεί με το υπουργείο Υγείας και τους συναρμόδιους φορείς. Το επίπεδο της αφλατοξίνης στο γάλα, όπως καθορίστηκε, δεν έχει επιβλαβή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, υπογράμμισε ο κ. Κνέζεβιτς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα