Πανελλήνιες 2013 : Λιγότεροι οι εισακτέοι. Στα ύψη οι βάσεις

Πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για  110.000 μαθητές στις 17 Μαϊού. Ήδη το υπουργείο έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα των εξετάσεων.

Παρόλα αυτά αναμένονται ανατροπές και αύξηση των βάσεων λόγω του σχέδιο “Αθηνά” που φέρνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών. Αυτό συνεπάγεται ότι για τους 110.000 μαθητές οι θέσεις  στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι λιγότερες.

Οι θέσεις στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ φέτος θα είναι  15% και το 30% αντίστοιχα μειωμένες.

Αυτό θα έχει ώς αποτέλεσμα αύξηση των βάσεων. Ο πήχης ειδικά στο 1ο επιστημονικό πεδίο, αναμένεται να ανέβει πολύ ψηλά.
Από φέτος και με βάση το σχέδιο “Αθηνά” στις σχολές Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών επιστημών οι εισακτέοι θα είναι σχεδόν 2.000 λιγότεροι, έτσι ο ανταγωνισμός για μια θέση θα είναι μεγαλύτερος οπότε αναμένεται να  αυξηθούν και οι βάσεις.

Αντίθετα πιο τυχεροί είναι οι υποψήφιοι του δεύτερου πεδίου καθώς οι θέσεις αυξάνονται από τις περίπου 7.500 στις 9.500.
Στο 3ο πεδίο σπουδών που αφορά στις σχολές υγείας οι αλλαγές δεν αναμένεται να είναι μεγάλες. Θα υπάρξουν μόνο λίγες αυξομειώσεις και έτσι και οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα.
Στο τέταρτο και το πέμπτο πεδίο θα υπάρξουν κάποιες μειώσεις εισακτέων ωστόσο και αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν πολύ τις βάσεις.

Πανελλήνιες 2013 : Πρεμιέρα 17 Μαΐου. Το πρόγραμμα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα