"Πόλεμος" στις συγκοινωνίες - Ποια ΜΜΜ απεργούν αύριο

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ, παρά τη σκληρή στάση της κυβέρνησης στο θέμα του Μετρό, τη δικαστική απόφαση που έκρινε την απεργία παράνομη και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πως η επίταξη σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ είναι νόμιμη, αποφάσισαν να γίνει κανονικά η απεργία της Δευτέρας, όπως είχε αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής.

Αύριο θα συνεδριάσουν εκ νέου για να καθορίσουν την περεταίρω στάση τους, την ώρα που κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις θα εφαρμόσει εκ νέου το μέτρο της επιστράτευσης. Η διοίκηση της ΟΣΥ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απεργία, ενώ το ίδιο θα πράξει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να κριθεί παράνομη η κινητοποίηση στον Προαστιακό και τον ΟΣΕ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, καθώς από αύριο οι εργαζόμενοι τραβούν χειρόφρενο σε λεωφορεία, τρόλεϊ, Προαστιακό και ΟΣΕ. Κανονικά κινούνται Μετρό, ηλεκτρικός και τραμ, αλλά οι συρμοί του Μετρό σταματούν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας και δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια ως το Αεροδρόμιο.

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του «Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» που ζητούσε να «παγώσει» (να εκδοθεί προσωρινή διαταγή) η επίταξη του προσωπικού του Μετρό, καθώς και η επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία να «παγώνει» άμεσα τις επίμαχες αποφάσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, όπως επίσης να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες κυβερνητικές αποφάσεις για τη επίταξη.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβούλιου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος (λόγω απουσίας στο εξωτερικό του πρόεδρου Κ. Μενουδάκου) απέρριψε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό υποστηρίζουν ότι η επίταξη τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.

Η απόφαση έρχεται την ώρα που οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ, που έχουν κηρύξει απεργία έως την Τρίτη, συνεδριάζουν από το απόγευμα της Κυριακής για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου να κριθεί η απεργία παράνομη.

Από την πλευρά της, η διοίκηση των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ) καλεί τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στην εργασία τους, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια επανάληψης της ταλαιπωρίας και της ομηρίας που έζησε το επιβατικό κοινό το προηγούμενο διάστημα». Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, η διοίκηση της ΟΣΥ είναι έτοιμη να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους για όλα τα ζητήματα, εκτός φυσικά από ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο».

Κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών, δηλώνουν πως «η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω, επισημαίνοντας πως η τακτική των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι επιζήμια για τους πολίτες και τους εργαζόμενους».

Σημειώνεται πως για την ώρα δεν έχει αλλάξει η απόφαση των εργαζομένων για απεργία έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου. Ως εκ τούτου δεν κυκλοφορούν τρόλεϊ και λεωφορεία στην πρωτεύουσα.

Επίσης δεν κυκλοφορούν τρένα του ΟΣΕ και προαστιακός σιδηρόδρομος λόγω της απεργίας που έχει εξαγγείλει έως και τη Δευτέρα η ΠΟΣ. Επιπλέον, λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» - «Αεροδρόμιο» έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση σπέρνει αντεργατικούς ανέμους, θα θερίσει κοινωνικές θύελλες

Για «αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης», κάνει λόγο η Κουμουνδούρου έπειτα από τη δικαστική απόφαση για την απεργία των εργαζομένων στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Στρατούλης τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση το μόνο που θα καταφέρει σπέρνοντας με πραξικοπηματικές μεθόδους αντιδημοκρατικούς και αντεργατικούς ανέμους θα είναι, αντί για τον εκφοβισμό και την υποταγή των εργαζομένων, να θερίσει κοινωνικές θύελλες από τους συντονισμένους και αλληλέγγυους αγώνες όλων των εργαζομένων που δεν αποδέχονται την κοινωνική και οικονομική γενοκτονία τους από τις μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετεί».

ΑΝΕΛ: Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο

Να «σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να προχωρήσει σε διάλογο» με τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς «αντί να προσφεύγει σε αντισυνταγματικές μεθόδους καταστολής των κινητοποιήσεών τους» καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

KKE: Kλιμάκωση του αυταρχισμού σε βάρος των εργαζομένων

«Η συγκυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί και να κλιμακώνει τον αυταρχισμό σε βάρος των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και του δικαιώματός τους στην απεργία. Δεν κρατάει κανένα πρόσχημα. Κυριακάτικα βρήκε δικαστήριο να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση που έκρινε την απεργία νόμιμη», αναφέρει το ΚΚΕ με σχόλιο του για την κήρυξη ως παράνομης της απεργίας των εργαζομένων στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα