Ανεμοστρόβιλος σάρωσε την Ξάνθη. Βίντεο

Ερείπια και καταστροφές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος που χτύπησε την Ξάνθη το απόγευμα της Πέμπτης. Ο… μίνι τυφώνας σάρωσε στο πέρασμά του τον μισό και πλέον οικισμό Δέκαρχο, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του κάμπου της Ξάνθης, σπέρνοντας τον τρόμο στους κατοίκους.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 19.00, οπότε και έκανε την εμφάνισή του ο ανεμοστρόβιλος, που ξεπερνούσε σε ύψος τα 30 μέτρα. Οι κάτοικοι του χωριού ακούγοντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο από το πουθενά -και ενώ από νωρίς το μεσημέρι ισχυρή βροχόπτωση έπληττε την περιοχή- βγήκαν στα μπαλκόνια και τα παράθυρά τους για να δουν τι συμβαίνει. Τότε ήρθαν αντιμέτωποι με το πρωτόγνωρο αυτό θέαμα και, όπως εξηγούν στο ThrakiToday.com, έτρεχαν να προφυλαχθούν φοβούμενοι ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.

Ο ανεμοστρόβιλος παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του, γκρεμίζοντας αρχικά ένα ποιμνιοστάσιο που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του οικισμού, κοντά στην περιοχή του υδραγωγείου, με αποτέλεσμα αυτό να πέσει πάνω στον δρόμο διακόπτοντας την κυκλοφορία. Στη συνέχεια ξερίζωσε σκεπές από σπίτια και αποθήκες, αφήνοντας παράλληλα το χωριό χωρίς ρεύμα και σταθερή τηλεφωνία.

Ζώα, αποθήκες, αγροτικά εργαλεία, πόρτες και παράθυρα σπιτιών δεν κατάφεραν να γλυτώσουν από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου ενώ το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τους κατοίκους της περιοχής να μετρούν τις ζημίες που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους.

Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τους ίδιους καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που δεν μπορούσαν να μείνουν στα σπίτια τους, από τις φθορές που αυτά είχαν υποστεί και αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε συγγενείς ή φίλους για να διανυκτερεύσουν εκεί, ενώ όσοι παρέμειναν στα σπίτια τους πέρασαν τη νύχτα χωρίς ηλεκτρισμό και με τις οροφές των σπιτιών τους να στάζουν νερά, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα σπίτια τους.

Οι ζημιές που έχουν υποστεί ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ καθώς το μένος και η οργή του ανεμοστρόβιλου παρέσυρε κομμάτια σκεπών τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε γειτονικά σπίτια και αυλές προκαλώντας σοβαρές φθορές. Τζάμια και πόρτες έσπασαν, ζώα παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν ενώ οι σοδιές των αγροτών που διατηρούνταν μέσα στις αποθήκες πλημμύρησαν με αποτέλεσμα να καταστραφούν πλήρως. Ο ισχυρός άνεμος ξερίζωσε δέντρα και έκοψε στα δύο τεράστια κλαδιά τα οποία στη συνέχεια πέταξε πάνω σε σπίτια και αυτοκίνητα των κατοίκων.

Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι του χωριού επισημαίνουν μέσα στην ατυχία τους πως στάθηκαν τυχεροί καθώς δεν θρηνήσανε θύματα, ευελπιστώντας πλέον πως η πολιτεία θα κινηθεί άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών και τη βοήθεια των κατοίκων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα