Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης - εργαζομένων Μετρό

Η απεργία στο Μετρό  συνεχίζεται για όγδοη ημέρα και τα άλλα μέσα, αυτή τη φορα και τα λεωφορεία έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας, εκρός από τα τρόλει που θα κινηθούν κανονικά.

Οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα από τις 12.00 έως τις 16.00 να μην κυκλοφορεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς.

Αναλυτικότερα:

- Ο Ηλεκτρικός και το Τραμ δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 12.00 έως τις 16.00.

- Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ τραβούν χειρόφρενο από τις 11.00 ως τις 17.00, που σημαίνει ότι η απόσυρση των οχημάτων θα ξεκινήσει από τις 10.00, ενώ η αποκατάσταση των δρομολογίων δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 18.00.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ τις επόμενες ημέρες:

• την Τρίτη 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (η ώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή).

• την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στην «Αττικό Μετρό», παρά το τελεσίγραφο που απηύθυνε η κυβέρνηση το οποίο παραπέμπει εμμέσως στο μέτρο της επίταξης.

Η σύγκρουση αναδίδει άρωμα της περιόδου 1991-92 δηλαδή Κυβερνήσεως Μητσοτάκη τότε που η μετωπική σύγκρουση με τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είχε φτάσει στα άκρα.

Τα σωματεία των εργαζομένων στην «Αττικό Μετρό» αποφάσισαν για την Πέμπτη, 24/1, νέα 24ωρη απεργία, συμπληρώνοντας έτσι οκτώ ημέρες κινητοποιήσεων.

Με τις κινητοποιήσεις αυτές όμως να έχουν κριθεί παράνομες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η Κυβέρνηση, δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου απέστειλε τελεσίγραφο προς τους εργαζομένους, καλώντας «μέχρι αύριο τους πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου». Στην ίδια ανακοίνωση και στο ίδιο ύφος ...υπενθυμίζεται πως «Η νομοθεσία προβλέπει τι πρέπει να γίνει σε όσους πρωτοστατούν στις απεργίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται τις εξής «ιδέες» :

-Αυτόφωρη σύλληψη συνδικαλιστών εφόσον οι απεργίες έχουν κριθεί παράνομες από το δικαστήριο.
-Επίταξη.
-Απολύσεις ( θεωρείται ακραίο σενάριο).

Νωρίτερα, στο ενδεχόμενο επίταξης, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ανυποχώρητοι και διεμήνυσαν ότι θα απαντήσουν «με πόλεμο στον πόλεμο της Κυβέρνησης».

«Θα έχουμε μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επίταξη κι αυτό δεν είναι απειλή» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κίνησης της ΣΤΑΣΥ, Χρήστος Κούκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν

«Ο Υπουργός Ανάπτυξης με συνοδοιπόρους τους μνημονιακούς συνεταίρους του έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο» τονίζει σε ανακοίνωση του το τμήμα Μεταφορών και Δίκτυου της Κουμουνδούρου, με αφορμή την στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Εκβιάζοντας, τρομοκρατώντας, και απειλώντας τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς στοχεύει όχι στη επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων που υπάρχουν στο χώρο των μεταφορών, αλλά στην πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος συγκοινωνιών», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: «Κάνουν μεγάλο λάθος και συνδικαλιστικό...»

«Πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου. Η θέση μας σε αυτό είναι απολύτως σαφής», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, για το θέμα.

«Δεν προστατεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων όσοι φέρνουν τους εργαζόμενους σε αντίθεση με την κοινωνία. Κάνουν μεγάλο λάθος και συνδικαλιστικό...», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

ΔΗΜΑΡ: Πρέπει να υπάρξει λύση

«Να υπάρξει λύση που θα αντιστοιχείται με την υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για το μισθολόγιο και θα διατηρεί ταυτόχρονα το θεσμό της συλλογικής σύμβασης» ζητά με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Όπως σημειώνει η Αγίου Κωνσταντίνου, «οι εργαζόμενοι στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών καλύπτονται από τη συλλογική αυτονομία και συνάπτουν με το δημόσιο συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα