Τοξική βόμβα στα λιμάνια τα κινεζικά προϊόντα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υγειονομική βόμβα που κρύβεται στα λιμάνια της χώρας μας κρούουν Ελληνες και ξένοι επιστήμονες, καθώς όπως υποστηρίζουν, τα γεμάτα προϊόντα κοντέινερ που φθάνουν από την Κίνα και γενικότερα την Ασία είναι «θάλαμοι τοξικών αερίων και καρκινογόνων ουσιών».

Σύμφωνα με μελέτη Γερμανών ερευνητών που αποκάλυψε η εφημερίδα «LeMonde», ένα στα πέντε κοντέινερ που φθάνει στα λιμάνια της Ευρώπης περιέχει επικίνδυνα, καρκινογόνα ή νευροτοξικά αέρια, άκρως επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και των υπαλλήλων που εργάζονται στα λιμάνια και τα τελωνεία.

Τα στοιχεία της έρευνας, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στη χώρα μας, η οποία αποτελεί «είσοδο» πολλών εμπορευμάτων που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Καθημερινά στα ελληνικά λιμάνια καταφθάνουν εκατοντάδες χιλιάδες κοντέινερ, κυρίως από την Κίνα, τα οποία περιέχουν τρόφιμα, ρούχα, έπιπλα, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Τα εμπορεύματα αυτά διοχετεύονται τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Espresso» ο διακεκριμένος χημικός και πρώην διευθυντής του Δημόκριτου, Νίκος Κατσαρός: «Πρόκειται για ένα φαινόμενο τεράστιων διαστάσεων. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας μας περισσότεροι, συστηματικότεροι και αποτελεσματικότεροι έλεγχοι για τα τρόφιμα ιδιαίτερα που προέρχονται από τη χώρα αυτή. Αυτές οι τοξικές, άοσμες και άχρωμες ουσίες απειλούν πολλές κατηγορίες εργαζομένων, όπως μεταφορείς, τελωνειακούς, αλλά κυρίως όλους τους καταναλωτές που βάζουν στο πιάτο τους δηλητήριο», τόνισε και συνέχισε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι προϊόντα από την Κίνα περιέχουν τοξικές και απαγορευμένες ουσίες, άκρως επικίνδυνες  για τη δημόσια υγεία. Κυρίως, τα τρόφιμα και τα ρούχα, αλλά και πολλά ακόμη άλλα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες που έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού τις αρμόδιες αρχές. Πριν λίγο καιρό στις ΗΠΑ δώδεκα οικόσιτα ζώα πέθαναν έπειτα από την κατανάλωση κινεζικών ζωοτροφών που περιείχαν την τοξική ουσία μελαμίνη. Στην Ιαπωνία κατεψυγμένο σπανάκι βρέθηκε να περιέχει το απαγορευμένο φυτοφάρμακο χλωροπυρίφος. Επίσης, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή ψαριών, κυρίως ξιφία, διότι ήταν επιβαρυμένα με απαγορευμένα αντιβιοτικά. Ακόμη σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή κινεζικού μελιού, διότι περιείχε το απαγορευμένο αντιβιοτικό χλωραμφενικόλη».

Σε όλα αυτά, όπως σημείωσε ο κ. Κατσαρός, έρχονται να προστεθούν τον τελευταίο καιρό και τα κοντέινερ, τα οποία μεταφέρουν διάφορα προϊόντα και ιδιαίτερα τρόφιμα.

«Τα κοντέινερ έχουν απολυμανθεί με μη εγκεκριμένες μεθόδους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα υλικά της απολύμανσης, υπό μορφή αερίων, διαπερνούν τις συσκευασίες των προϊόντων και τα καθιστούν ακόμη περισσότερο επικίνδυνα. Τα μετατρέπουν σε τοξικές βόμβες έτοιμες για κατανάλωση. Επίσης, προσοχή χρειάζεται και στα “τοξικά ρούχα”, που προκαλούν δερματίτιδες, αλλεργίες, εκζέματα, προβλήματα στο ορμονικό σύστημα έως και καρκίνο και κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην ελληνική αγορά! Πιτζάμες, νυχτικά, παιδικά μπλουζάκια που έχουν διάφορες πλαστικές στάμπες, αλλά και χρωστικές ενώσεις, σε διάφορα σχέδια και μεγέθη, πωλούνται στα πανέρια των λαϊκών αγορών, αλλά και στα κινεζικά καταστήματα!»


Χαμηλές τιμές, ακριβό τίμημα

Μπορεί οι τιμές τους να είναι ελκυστικές για τον καταναλωτή που αναζητεί φθηνά καθημερινά ρούχα, ωστόσο το τίμημα ίσως να είναι πολύ ακριβό, αφού ρισκάρει την υγεία του, όπως και την υγεία των παιδιών του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ρούχα-δηλητήριο περιέχουν στα σχέδιά τους δύο κατηγορίες τοξικών ουσιών: τις φθαλάτες και τις χρωστικές ουσίες. Οι φθαλάτες είναι μια χημική ουσία ιδιαίτερα βλαβερή για την υγεία των παιδιών, όπως είπε ο κ. Κατσαρός. «Πρόκειται για χημικές ουσίες που σύμφωνα με έρευνες, όταν έρχονται σε επαφή με το ιδρωμένο δέρμα, κυρίως των παιδιών, μακροπρόθεσμα προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας, έως και καρκινογένεση».


Υπάλληλος δηλητηριάστηκε και έμεινε πέντε μέρες σε κώμα

Την έκταση του κινδύνου έφερε στο φως ομάδα Γερμανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στο 18ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Βερολίνο. Μετά την ανάλυση της ατμόσφαιρας σε διακόσια κοντέινερ που εκφορτώθηκαν στο λιμάνι του Αμβούργου και του Ρότερνταμ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 97% παρουσιάζει κατάλοιπα αερίων, ενώ στο 19% τα αέρια υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας. Επιπρόσθετα, οι δύο ερευνητές επιβεβαίωσαν τη μόλυνση και των μεταφερόμενων προϊόντων.

Το 2010 στην Ολλανδία, κατά την παραλαβή ενός γυάλινου κοντέινερ από την Κίνα, δύο υπάλληλοι δηλητηριάστηκαν. Ο ένας έμεινε πέντε μέρες σε κώμα, ενώ η κατάσταση της υγείας του δεύτερου επιδεινώθηκε, καθώς έχασε βάρος και αλλοιώθηκε η όσφρηση και η γεύση του. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 20% από το ένα εκατομμύριο κοντέινερ που φθάνουν κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη μέσω πλοίων περιέχει εξαιρετικά επικίνδυνες καρκινογόνες και νευροτοξικές ουσίες.

Σημειώνεται ότι η παρουσία αυτών των τοξικών αερίων οφείλεται εν μέρει στη διαδικασία απολύμανσης, που μερικές φορές είναι υποχρεωτική, ώστε να αποφευχθεί μεταξύ άλλων η μούχλα και τα παράσιτα κατά τη μεταφορά, αλλά και στα αέρια που εκπέμπονται από τα ίδια τα προϊόντα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει από τον Μάρτιο του 2012 τη χρήση του βρομιούχου μεθυλίου, που θεωρείται πολύ επιβλαβές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα