Alex: A story about Greece's International Image Crisis

Ζουν στην Αθήνα, έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ανατρέψουν τα λάθος στερεότυπα που προβάλλονται παγκοσμίως σε βάρος της χώρας μας. Πρόκειται για την ομάδα Omikron Project που έχει βάλει στόχο να «γκρεμίσει» την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα, μέσα από ευρηματικά και έξυπνα βίντεο που «χτυπούν» κατευθείαν στον στόχο τους, προβληματίζοντας και βάζοντας σε σκέψεις τον θεατή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο animation video με τίτλο «Alex: A story about Greece's International Image Crisis» έχει ήδη δεκάδες χιλιάδες χτυπήματα στο YouTube μέσα σε διάστημα λίγων μόλις εβδομάδων. Η ιδέα για τη σύσταση του Omikron Project γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2012 όταν μια παρέα απλών, καθημερινών ανθρώπων που είχαν συναντηθεί σε ένα κεντρικό καφέ, λίγα μόλις λεπτά από την πλατεία Συντάγματος, πήρε την απόφαση να δώσει τη δική της μάχη για να αποκαταστήσει την «τσαλακωμένη» διεθνή εικόνα της Ελλάδας. «Το Σύνταγμα είναι το επίκεντρο των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας απ' όπου πηγάζουν πολλά δημοσιεύματα στα διεθνή μέσα, τα οποία ονομάζουμε “πορνογραφία της κρίσης” καθώς βλάπτουν την εικόνα της Ελλάδας» δηλώνει η Αννα, εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας, η οποία τονίζει: «Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε κάτι για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Ετσι “γεννήθηκε” το Omikron Project».

Σήμερα, η ομάδα αριθμεί είκοσι τρία μέλη από τα οποία τα έξι αποτελούν τον «ενεργό πυρήνα» που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχουν στα διάφορα projects με σχόλια και προτάσεις που συζητούνται και αξιολογούνται σε κάθε συνάντηση. «Ολα τα μέλη προερχόμαστε από διαφορετικούς τομείς. Υπάρχουν αρχιτέκτονες, μεταφραστές και γραφίστες, ενώ κάποιοι είναι άνε [Ο καφές είναι το καλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, λένε τα μέλη του Omikron Project. Η ομάδα αριθμεί είκοσι τρία μέλη από τα οποία τα έξι αποτελούν τον «ενεργό πυρήνα».] εργοι. Το βασικό δεν είναι οι ασχολίες μας, αλλά η όρεξη για δουλειά, οι ιδέες που φέρνει ο καθένας στην ομάδα και η δυνατότητα να τις πραγματοποιήσουμε. Αυτό τον καιρό θέλουμε να επεκτείνουμε την ομάδα. Επικοινωνούμε μέσω Internet για πολλά θέματα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συναντιόμαστε τακτικά. Κάποιος είπε ότι “ο καφές είναι το καλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης” και όντως είναι αλήθεια».

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης η διεθνής εικόνα της Ελλάδας έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα και έχει «τσαλακωθεί» σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι επιμένουν να υποστηρίζουν πως η εικόνα δεν έχει καμία σημασία αφού αυτό που μετράει είναι η πραγματικότητα. Μια άποψη που σίγουρα δεν ασπάζονται όλοι όσοι συμμετέχουν στο Omikron Project. Η Αννα μας εξηγεί το σκεπτικό της ομάδας και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Σκοπός είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αλλάξει αυτή η εικόνα, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τη χώρα μας και τους ανθρώπους της. Για την Ελλάδα σήμερα η παγκόσμια εικόνα μετράει πολύ για τρεις βασικούς λόγους: κατ’ αρχάς, τις αποφάσεις για την καθημερινότητά μας τις λαμβάνουν άνθρωποι, οργανισμοί και κυβερνήσεις που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Αν αυτοί πιστεύουν λανθασμένα στα αρνητικά στερεότυπα που προβάλλονται, δεν πρόκειται να σκεφτούν τον ελληνικό λαό όταν λαμβάνουν αποφάσεις. Από την άλλη, οι ίδιοι οι Ελληνες έχουμε αρχίσει να αποδεχόμαστε αυτούς τους χαρακτηρισμούς για τους εαυτούς μας και αυτό αποτελεί ένα ψυχολογικό εμπόδιο για να ξεπεράσουμε την κρίση. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία στις πέντε δουλειές στην Ελλάδα έχει να κάνει με τον τουρισμό. Επομένως, ποιος θα έρθει να επισκεφτεί μια χώρα τεμπέληδων και απατεώνων; Αυτό άλλωστε είναι κάτι που αποδεικνύεται ήδη καθώς υπάρχει πτώση του τουρισμ [«Ειδική περίπτωση - Πρώτη περίπτωση» ] ού από την αρχή της κρίσης. Για όλα τα παραπάνω λοιπόν χρειάζεται να αντισταθούμε και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις ισορροπίες στην πληροφόρηση που υπάρχει για τους Ελληνες στα διεθνή μέσα».

Βιώνοντας την εποχή της οικονομικής κρίσης και ζώντας σε μια χώρα που αλλάζει καθημερινά, τα μέλη της ομάδας δεν δείχνουν διατεθειμένα να συμβιβαστούν με τον παθητικό ρόλο του «παρατηρητή» και για τον λόγο αυτό έχουν επιλέξει να αφιερώσουν ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στο Omikron Project.

«Να δράσουμε ειρηνικά, δημιουργικά και έξυπνα»

Ο λόγος στους ανθρώπους του Omikron Project: «Τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν θέλουμε να χρυσώσουμε το χάπι κανενός. Είμαστε ρεαλιστές. Απλώς αντί να τσακωνόμαστε και να φωνάζουμε, σκεφτήκαμε ότι είναι σημαντικό να συνεισφέρουμε θετικά προς μια κατεύθυνση με τη δράση μας. Ετσι, θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε έναν διάλογο για τα θέματα που μας απασχολούν. Αν οι Ελληνες αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές μας διαφορές, μοιραστούμε ιδέες και συνεργαστούμε για κάτι θετικό, τότε έχουμε άπειρες δυνατότητες επιτυχίας. Αν λοιπόν κάποιος συμφωνεί μαζί μας ότι η Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, ας μην τελειώσει αυτό το άρθρο γυρίζοντας πίσω στη ζωή του με την ελπίδα ότι κάποιος άλλος θα ασχοληθεί με το θέμα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι πρέπει να δράσουμε γι’ αυτή τη χώρα ειρηνικά, δημιουργικά και έξυπνα. Οποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να συμμετάσχει στο Omikron Project και να έρθει στην επόμενη συνάντησή μας. Μπορεί ακόμη και να φτιάξει τη δική του ομάδα. Στην αρχή ενδέχεται να αποτύχει, αλλά δεν πειράζει. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Χρειάζεται να περάσουμε όλοι μας άμεσα από τα λόγια στις πράξεις».


Alex, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας

Ο Alex είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Οπως εκατομμύρια νέοι της ηλικίας του σε όλο τον κόσμο, έτσι και αυτός ζει με το κατοικίδιό του, κάνει παρέα με τους φίλους του, βγαίνει βόλτα με το ποδήλατό του και ονειρεύεται ότι κάποια μέρα θα καταφέρει να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Alex θα μπορούσε να ζει οπουδήποτε. Θα μπορούσε να είναι Γερμανός, Αγγλος ή Γάλλος. Τι θα πίστευε όμως ο κόσμος γι’ αυτόν αν είχε την... ατυχία να είναι Ελληνας; Σύμφωνα με όσα λέγονται και ακούγονται τα τελευταία δύο χρόνια, ο Alex δεν θα ήταν ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος, αλλά ένας τεμπέλης, απατεώνας, αχάριστος, βίαιος, αγενής, διεφθαρμένος και ρατσιστής που... ζει με τη μητέρα του! Αυτή άλλωστε είναι η εικόνα του μέσου Ελληνα, όπως παρουσιάζεται συστηματικά στο εξωτερικό από την ημέρα που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Για να το λένε λοιπόν, θα πρέπει να είναι αλήθεια. Ή μήπως όχι; Στην πραγματικότητα ο Alex είναι ένας τρομοκρατημένος, μπερδεμένος και απογοητευμένος νέος που πρέπει να αποτινάξει από πάνω του όλα τα στερεότυπα που λανθασμένα του έχουν προσδώσει αφού, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της Ευρώπης, δεν είναι παρά ένα θύμα της οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης για την οποία έπρεπε να εφευρεθεί ένα εξιλαστήριο θύμα, ένας λαός που θα ευθύνεται για όλα τα δεινά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και αυτός ο λαός βρέθηκε στο πρόσωπο του Alex. Που τώρα πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα όσα του προσδίδουν. Πόσο εύκολο όμως είναι να τα καταφέρει;»

Αυτό είναι το περιεχόμενο του δίλεπτου animation video του Omikron Project, με τίτλο «Alex: A story about Greece's International Image Crisis», που σαρώνει στο Διαδίκτυο και μετράει δεκάδες χιλιάδες χτυπήματα στο YouTube. Μια ιστορία για το πώς νιώθει ο ελληνικός λαός με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και με όλα όσα λέγονται γι’ αυτήν παγκοσμίως. «Το βίντεο του Alex ολοκληρώθηκε πριν από έναν μήνα, αλλά η ιδέα και το σενάριο ήταν στα σκαριά από τον περασμένο Απρίλιο. Η κρίση στην εικόνα της Ελλάδας είναι ακόμη χειρότερη σήμερα απ’ ό,τι τότε, οπότε ήταν καιρός να κυκλοφορήσει» λέει η Αννα και εξηγεί το σκεπτικό που οδήγησε στη δημιουργία του δημοφιλούς βίντεο: «Στόχος του ήταν να επισημάνει το πρόβλημα της κρίσης που έχει υποστεί η εικόνα της Ελλάδας και να φέρει όλο τον κόσμο αντιμέτωπο με τη στερεοτυπική στάση του απέναντι στην Ελλάδα και τους Ελληνες. Θέλαμε να ξεκινήσει ένας διάλογος σχετικά με το ζήτημα αυτό και μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος μας επιτεύχθηκε και με το παραπάνω».


Τα αρνητικά σχόλια και το νέο επεισόδιο

Ποια ήταν όμως η αντίδραση και τα σχόλια όσων παρακολούθησαν το βίντεο και πόσο σύντομα θα ξαναδούμε τον Alex σε νέο... επεισόδιο; Η Αννα δηλώνει χαρακτηριστικά: «Οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολλές. Λάβαμε πολλά αρνητικά σχόλια που έλεγαν ότι τα στερεότυπα είναι αληθινά, όμως ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο θέλησαν να μας συγχαρούν, να μας υποστηρίξουν σε αυτό που κάνουμε και να βοηθήσουν όπως μπορούν. Τα αρνητικά σχόλια μας έδειξαν ότι η κρίση της εικόνας της Ελλάδας παγκοσμίως είναι ακόμη μεγαλύτερη απ’ ό,τι φανταζόμασταν. Αρα υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα. Οντως, ετοιμάζουμε το επόμενο βίντεο με τον Alex, το οποίο σκοπεύουμε να βγάλουμε σύντομα ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση που καταφέραμε να ανοίξει με το πρώτο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα