Πέθανε ο καθηγητής Κώστας Καστανάς

Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 81 ετών, ο - ιδιαίτερα γνωστός στην ομογένεια της Αυστραλίας - πανεπιστημιακός, κριτικός και μελετητής της Ελληνοαυστραλιανής Λογοτεχνίας, καθηγητής Κώστας Καστανάς, γνωστότερος ως Con Castan.

Ο Κώστας Καστανάς γεννήθηκε στο Μπρισμπέιν το 1931, σπούδασε αγγλική φιλολογία και πήρε διδακτορικό από βρετανικό πανεπιστήμιο. Δίδαξε επί σειρά ετών στο τμήμα Αγγλικών του Πανεπιστημίου του Κουΐνσλαντ του οποίου υπήρξε και διευθυντής του Κέντρου Αυστραλιανών Μελετών (Australian Studies Centre), καθώς και πρόεδρος του Συνδέσμου Αυστραλιανών Μελετών (Australian Studies Association).

Αν και γεννημένος στην Αυστραλία, δεν ξέχασε ποτέ την ελληνική καταγωγή του παρ' όλο που οι πρόγονοί του ήρθαν στην Αυστραλία από τα τέλη του 20ου αιώνα. Έτσι, μολονότι γεννήθηκε και μεγάλωσε μακριά από τα μεγάλα κέντρα του ελληνισμού, σε μεγάλη ηλικία αποφασίζει να μάθει την ελληνική γλώσσα και να ενδιατρίψει γενικότερα στον ελληνικό πολιτισμό. Επιπλέον, αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά και με την Ελληνοαυστραλιανή λογοτεχνία.

Διεύρυνε τους ορίζοντες των ενδιαφερόντων του αναφορικά με τον ελληνισμό, δραστηριοποιούμενος με ζήλο εντός της ελληνικής παροικίας του Μπρισμπέιν, μέσα από ελληνικές ραδιοφωνικές εκπομπές, πνευματικούς συλλόγους που ο ίδιος ίδρυσε (όπως τον πολιτιστικό Σύλλογο «Διονύσιος Σολωμός», τον Σύλλογο Μικρασιατών κ.ά), πολιτιστικά δρώμενα (διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις κτλ). Και όλα αυτά με απώτερο σκοπό την προώθηση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού, όχι μόνο στην ελληνική παροικία αλλά και στον ευρύτερο αυστραλιανό χώρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα