Λουκέτο σε 100.000 επιχειρήσεις μέσα σε δύο χρόνια

Μέσα σε δύο χρόνια έχουν χαθεί περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας ενώ έχουν κλείσει και περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα η οικονομική κρίση να έχει μετατραπεί και σε κρίση ανθρωπιστική.

«Το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης, αλλά και οι αδικίες που προκαλεί είναι ένα στοιχείο που η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να επισημάνει με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό».
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωσή της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), με αφορμή την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας, κ. Μέρκελ, στην Αθήνα.
Η ΓΣΕΒΕΕ κάνει για πολλοστή φορά λόγο για ανεπάρκεια των διαρθρωτικών αλλαγών, ιδιαίτερα εκείνων για το "άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων".

Όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, «στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των αγορών προϊόντων κυριαρχείται από επιχειρήσεις ολιγοπωλιακού χαρακτήρα - μια χρόνια στρέβλωση, η οποία επηρεάζει αρνητικά τη διαμόρφωση των τιμών».

Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει πως σε περίοδο ύφεσης και πιστωτικής ασφυξίας, το μόνο εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι οι δημόσιες επενδύσεις.

Και αυτές όμως δεν αρκούν καθώς μειώνονται δραματικά κάθε χρόνο σύμφωνα με τη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος, ενώ θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί.

Επιπροσθέτως, παρατηρεί ότι οι όποιοι στόχοι για αναπτυξιακές πολιτικές εξουδετερώνονται από την ίδια την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης.

Οι μόνες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι καταδικασμένες να είναι καιροσκοπικές και προσανατολισμένες στην αποκόμιση εφήμερων προνομίων και προσόδων καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ, συμπληρώνοντας ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται αυτοαποδεικνύονται χρόνο με το χρόνο αδιέξοδες και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και πρέπει να αλλάξουν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα