Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα. Εγκλήματα πάθους

«Εσύ στο χώμα κι εγώ στη φυλακή», μια παροιμιώδης φράση που έχει γίνει πολλές φορές πράξη από ανθρώπους πέραν κάθε υποψίας. Ο παθιασμένος έρωτας είναι σχεδόν πάντα το άλλοθι όσων σκοτώνουν γιατί αγαπούν.

Ιστορίες βαμμένες με αίμα και δάκρυ, που τάραξαν και συγκλονίζουν ακόμη την κοινωνία μας. Ξεφυλλίζοντας το κόκκινο μονοπάτι των εγκλημάτων πάθους αποτυπώνουμε τα κομμάτια ψυχών που άλλοτε δεν άντεξαν τον πόνο και έβαλαν τέλος στη ζωή τους και άλλοτε δέχονται καρτερικά, χωρίς αντιρρήσεις, την τιμωρία...

Αδειασε σχεδόν τον γεμιστήρα του όπλου του πυροβολώντας οκτώ φορές τον 52χρονο ιερωμένο, γεγονός που έδειχνε πάθος, ήταν η πρώτη εκτίμηση των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο της εθνικής οδού Πύργου - Κυπαρισσίας, με θύμα τον ιερέα Αθανάσιο Αυγερόπουλο.

Το στυγερό έγκλημα, όπως αποκαλύφθηκε, είχε σχεδιάσει ο 41χρονος Νίκος Παναγόπουλος από κοινού με τη σύζυγο του άτυχου ιερωμένου Θεοδώρα Καρβέλα-Αυγεροπούλου, με την οποία διατηρούσε κρυφό ερωτικό δεσμό τους τελευταίους μήνες.

Ενα ακόμη έγκλημα πάθους από εκείνα που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε πώς και γιατί μπορεί κάποιος ή κάποια να γίνει θύτης, αλλά και θύμα του αγιάτρευτου πάθους του!

Η περίπτωση της δολοφονίας του πατέρα Αυγερόπουλου συγκλονίζει με τη σειρά της το πανελλήνιο και ξυπνά φρικιαστικές μνήμες από άλλα παρόμοια εγκλήματα πάθους που έζησε η ελληνική κοινωνία.

ΟΣΑ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΠΙΣΤΙΑ

Ηταν Νοέμβριος του 1982 όταν η Κάτια Κολιτσοπούλου μαζί με τον εραστή της Γιάννη Σγουρίδη σκότωσε τον άντρα της, αστυφύλακα Γιάννη Κολιτσόπουλο, μπροστά στα μάτια του τετράχρονου γιου του. Ο δράστης, τυφλωμένος από το πάθος για τη σύζυγο του αστυνομικού, διέπραξε το έγκλημα και διέφυγε από την ανοιχτή πόρτα.

Η Κάτια Κολιτσοπούλου επέμεινε πως δεν είχε καμία σχέση με τον δολοφόνο που την υπέδειξε ως ηθική αυτουργό και συνεργό. Καταδικάστηκαν και οι δύο σε ισόβια κάθειρξη ως φυσικός και ηθικός αυτουργός, αντίστοιχα. Το 1999 αποφυλακίστηκαν λόγω καλής διαγωγής.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΥΦΛΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΖΗΛΙΑ

Το καλοκαίρι του 1987 ένας νέος άνθρωπος, ο 27χρονος Παναγιώτης Φραντζής, τότε φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, αφαιρεί τη ζωή της αγαπημένης του συζύγου Ζωής Γαρμανή. Κίνητρο της δολοφονίας αυτή τη φορά η παθολογική ζήλια.

Ο Φραντζής δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι σκότωσε τη γυναίκα του, αλλά υποστήριξε ότι η σύζυγός του είχε τραυματιστεί έπειτα από έντονο καβγά. «Εσπρωξα τη Ζωή, η οποία έπεσε πάνω στην ντουλάπα και εκεί άφησε την τελευταία της πνοή. Φοβήθηκα και προκειμένου να αποφύγω τις συνέπειες, τεμάχισα το πτώμα της» είχε πει. Τον τύφλωσε η νοσηρή ζήλια του για τη μόλις 18 χρόνων σύζυγό του Ζωή.

Λογομαχούν έντονα μετά από νυχτερινή έξοδο. Ο Φραντζής καταφέρνει να στραγγαλίσει τη σύζυγό του και με ψυχραιμία μεταφέρει το πτώμα της στην μπανιέρα του σπιτιού τους. Με σύνεργα ένα κρητικό μαχαίρι και ένα σφυρί, από τις 3.30 μέχρι τις 7.00 το πρωί τεμάχισε το άψυχο κορμί της σε δεκαέξι κομμάτια! Κράτησε μόνο τα πανέμορφα πράσινα μάτια της που δεν μπορούσε να αποχωριστεί!

Μια αρρωστημένη αγάπη οπλίζει τα χέρια του επιχειρηματία Ιωσήφ Βαγιωνή τον Φεβρουάριο του 1994 και μαχαιρώνει την Ελένη Πίσκου. «Ή δίπλα του ή στον θάνατο» ήθελε ο Βαγιωνής την Ελένη. Αργότερα, ο ίδιος έκανε λόγο για «τραγικό ατύχημα». Ομως αυτό έστειλε τη μητέρα ενός ανήλικου τότε κοριτσιού στο χώμα και τον ίδιο στη φυλακή.

Το 1999, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «στάζουν» αίμα. Η φρικτή δολοφονία της όμορφης Ελληνοαμερικανίδας Τζούλι Μαρί Σκάλι από τον σύντροφό της, τον 23χρονο μηχανικό του Εμπορικο [Η Κάτια Γιαννακοπούλου με τον συνήγορό της Αλέξανδρο Κατσαντώνη και τον σύζυγό της Γιώργο Γιαννακόπουλο.] ύ Ναυτικού Γιώργο Σκιαδόπουλο, και η δολοφονία της Αδαμαντίας Σίμου από τον 38χρονο δικηγόρο σύζυγό της Γρηγόρη Κούλα συγκλονίζουν και πάλι την Ελλάδα. Ο έρωτας τους τύφλωσε, η παράφορη ζήλια ξεπέρασε τα όρια και έβαψαν τα χέρια τους με αίμα.

Στις 8 Ιανουαρίου του 1999, ο Γιώργος Σκιαδόπουλος, τυφλωμένος από ζήλια, στραγγάλισε το πρώην μοντέλο Σκάλι, έβαλε το σώμα της σε μια βαλίτσα και το πέταξε σε λίμνη της Καβάλας. Επειδή όμως το κεφάλι δεν χωρούσε στη βαλίτσα, το έκοψε με πριόνι και το πέταξε στη θάλασσα. Επειτα ήρθε στην Αθήνα και επί δεκαοκτώ μέρες έβγαινε στα τηλεοπτικά κανάλια εκλιπαρώντας να τον βοηθήσουν να βρεθεί η σύντροφός του.

Από ζήλια γάζωσε την αγαπημένη του με το όπλο του και ο Κώστας, υπάλληλος των ΕΛΤΑ Πειραιά, τον Απρίλιο του 2012. Ο Κώστας και η Μαρία εργάζονταν μαζί. Του είχε ζητήσει να μην την ξαναενοχλήσει. Κάποτε αντάλλασσαν μεταξύ τους όρκους αιώνιας αγάπης και όμως έγιναν πρωταγωνιστές μιας τραγωδίας.

Η ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΠΛΙΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ

Το 1997, η Κάτια Γιαννακοπούλου, σύζυγος και μητέρα ενός αγοριού, εκτελεί με επτά σφαίρες έξω από το σπίτι του στη Νέα Σμύρνη τον αρχιμανδρίτη Ανθιμο Ελευθεριάδη, με τον οποίο διατηρούσε ερωτικό δεσμό. Από θύμα συναισθηματικής, ερωτικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης γίνεται θύτης και όπως δηλώνει ο συνήγορός της Αλέξανδρος Κατσαντώνης «σκότωσε από απελπισία»!

«Η περίπτωση της κατηγορουμένης δεν είναι συνήθης στα εγκληματολογικά χρονικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και μοναδική... Το πάθος όμως αυτό της κατηγορουμένης, ερωτικό, που μετεξελίχθηκε σε όμοιο εκδίκησης, είναι, όπως διδάσκουν η ανθρώπινη ιστορία και φιλολογία, εγκληματογόνο και μπορεί να οδηγήσει αυτή και πάλι στο έγκλημα» θα πει ο εισαγγελέας Εφετών Β. Δερβέντζας στην πρότασή του ενώπιοντου Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Η Γιαννακοπούλου, που παραμένει ισοβίτισσα στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών, ζητεί ακόμα το έλεος του Θεού για την ίδια και προσεύχεται να αναπαυθεί η ψυχή του πατρός Ανθιμου.

Η Κάτια Γιαννακοπούλου όταν συνελήφθη ήταν 42 ετών, ζούσε με τον σύζυγο και τον 18χρονο γιο της στην Καλλιθέα και εργαζόταν ως πλασιέ διαφημιστικών δώρων. Το θύμα, ο Ανθιμος Ελευθεριάδης, 59 ετών, ήταν αρχιμανδρίτης στην Παναγίτσα του Παλαιού Φαλήρου έως το έτος 1995, οπότε και απολύθηκε -για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους- από τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο, και μετέβη στο Λονδίνο διακονώντας στην εκεί Μητρόπολη.

Με τον πατέρα Ανθιμο γνωρίστηκαν το 1989, πολύ γρήγορα την κατέκτησε και την έπεισε, όπως λέει, ότι όλα όσα συνέβαιναν μεταξύ τους οφείλονται στις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης. Ετσι του παραδόθηκε απόλυτα με όλο της το είναι, τα χρήματά της, τη ζωή της, παραμερίζοντας τους πάντες γύρω της. Ζούσε μόνο γι’ αυτόν. Και όλα έγιναν πάθος. Ενα πάθος που δεν σήκωνε χωρισμό.

«Πέθανα μαζί του τη στιγμή που τον σκότωνα. Αν ήταν δυνατόν να τον αναστήσω με πέντε φιλιά ποτισμένα από το αίμα της μετανιωμένης μου καρδιάς, θα το είχα ήδη κάνει» θα πει στην απολογία της.

ΟΤΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΤΗΜΑ ΣΟΥ

Το 2005, ο 23χρονος Δάνος Μουρατίδης στραγγάλισε με τα χέρια του στο σπίτι του στη Βέροια την 20χρονη Κική Κούσογλου, όπως αποκάλυψε η Αγγελική Νικολούλη μετά από πολύπονη έρευνα στην εκπομπή της «Φως στο τούνελ».

Ο Δάνος Μουρατίδης επί τέσσερις μήνες προσποιούταν με φοβερό κυνισμό ότι την έψαχνε εναγωνίως και μάλιστα απέναντι στις κάμερες της κ. Νικολούλη και ενώπιον χιλιάδων τηλεθεατών. Κάποτε ομολόγησε την ενοχή του και υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο όπου την έθαψε. Οπως είχε γίνει γνωστό, δράστης και θύμα είχαν χωρίσει έπειτα από πέντε χρόνια σχέσης, έναν μήνα πριν από το έγκλημα. Ο Δάνος Μουρατίδης εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές Διαβατών.

Οι γείτονες του Θανάση Αρβανίτη και της Αδαμαντίας Κάρκαλη στη Σαντορίνη δεν πίστευαν σε όσα έζησαν το καλοκαίρι του 2008. «Ο Θανάσης ήταν ένα ήσυχο παιδί. Κοίταζε τη γυναίκα του στα μάτια, την αγαπούσε πολύ. Οταν δεν ήταν μαζί, αντάλλασσαν μηνύματα με τα κινητά. Στο σπίτι τους στο χωριό συχνά δέχονταν επισκέψεις φίλων για φαγητό και ποτό. Καμιά φορά, όταν ερχόταν στα κέφια, έπαιζε το μπουζούκι του» έλεγαν για τον 31χρονο από τον Εβρο, που έβαψε στο αίμα το νησί αποκεφαλίζοντας την 25χρονη σύζυγό του και τραυματίζοντας σοβαρά δύο γιατρίνες και ελαφρά έναν αστυνομικό που προσπάθησε να τον συλλάβει.

Νωρίτερα είχε αποκεφαλίσει και το σκυλάκι της γυναίκας του. Η Αδαμαντία ήταν δασκάλα και ο Θανάσης δούλευε ως μάγειρας ή σερβιτόρος σε εστιατόρια ή ξενοδοχεία, αναλόγως με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονταν. Δύο μέρες πριν από το έγκλημα τον είχαν διώξει από την τελευταία του δουλειά, ένα ξενοδοχείο στο Ημεροβίγλι. Το ζευγάρι είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο έναν χρόνο νωρίτερα. Το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου, ύστερα από έντονη λογομαχία με τη σύζυγό του, ο 31χρονος προέβη στο ειδεχθές αυτό έγκλημα.

ΕΤΣΙ, ΧΩΡΙΣ ΑΦΟΡΜΗ!

«Επιτέλους τέλος» είχε γράψει με αίμα στον τοίχο του σπιτιού της φίλης του την οποία δολοφόνησε με φρικτό τρόπο ο μαθηματικός Επαμεινώνδας Τάτσης. Οι αστυνομικοί τον είδαν να περιφέρεται σε άθλια κατάσταση, με κομμένες τις φλέβες, στην παραλία της Ραφήνας, και τον οδήγησαν στο «Ιπποκράτειο».

Στον δρόμο για το νοσοκομείο ο 40χρονος μαθηματικός τούς αποκάλυψε την τραγική αλήθεια. Λίγες ώρες πριν είχε σκοτώσει και είχε κάψει τη γυναίκα που αγαπούσε παράφορα, την 27χρονη χορογράφο Χαρίκλεια Οικονόμου. Λογόφεραν για ασήμαντη αφορμή. «Της ζήτησα να κάνουμε έρωτα. Αυτή αρνήθηκε και μου είπε να πάω στην κουζίνα να της φτιάξω καφέ».

Προσβλήθηκε, θόλωσε, άρπαξε ένα λοστό και της πολτοποίησε το κεφάλι. Ο κατάλογος δεν κλείνει εδώ. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, γίνονται τουλάχιστον είκοσι εγκλήματα ερωτικού πάθους τον χρόνο.

ΠΑΝΟΥΣΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΑΙΜΑΤΗΡΑ

Τα εγκλήματα πάθους γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται πάντα, όπως φανερώνουν οι στατιστικές, με την ίδια ένταση. Οι φάσεις της ψυχικής διαδικασίας που περνάει κάποιος που διαπράττει ένα έγκλημα πάθους είναι πολύ σύντομες, δεν έχουν ευδιάκριτα όρια και διαδέχονται η μία την άλλη με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς πολλή σκέψη. Εχουν μάλιστα κοινά χαρακτηριστικά.

Βασικό στοιχείο η ζήλια και συχνά η εγκατάλειψη. Οι δράστες, άνδρες ή γυναίκες, μόλις πραγματοποιήσουν την τρελή τους σκέψη, λυτρώνονται. Δεν τους ενδιαφέρει αν θα συλληφθούν, αδιαφορούν για τη φυλακή που τους περιμένει, αναφέρουν οι ειδικοί. «Τα εγκλήματα πάθους είναι πολύ αιματηρά, σε σχέση με τα εγκλήματα που γίνονται για άλλους λόγους. Τα χτυπήματα είναι πολλά, χτυπήματα που δεν χρειάζονται, γιατί το θύμα είναι ήδη νεκρό. Γίνονται εν βρασμώ ψυχής και δεν είναι προμελετημένα» έχει γράψει ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα