"Ξένιος Ζευς": 10.000 προσαγωγές μεταναστών σε επιχειρήσεις - σκούπα της ΕΛ.ΑΣ.

Ο «Ξένιος Ζευς» εγκαταστάθηκε τελικά για τα καλά, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και τη σύλληψη λαθρομεταναστών στις μεγάλες πόλεις της χώρας, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι ένα μέτρο εντυπωσιασμού, αλλά μια συντονισμένη επιχείρηση.

Και επειδή οι αριθμοί λέγεται πως είναι η γλώσσα της αλήθειας, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προσαχθεί και ελεγχθεί περισσότεροι από 10.000 αλλοδαποί, ενώ από αυτούς διαπιστώθηκε πως οι περίπου 2.000 ήταν λαθρομετανάστες, οι οποίοι ήδη έχουν προωθηθεί σε κέντρα φιλοξενίας και αναμένουν τη διαδικασία της απέλασης.

Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τόσο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης όσο και οργανώσεων της Ε.Ε. που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, τα κονδύλια που διατίθενται από την Ε.Ε. αρκούν προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να μη σπαταλήσει ούτε ένα ευρώ για τον επαναπατρισμό όσων δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη χώρα μας.

Οι περισσότεροι από τους περίπου 2.000 λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν από τις συνεχείς επιχειρήσεις-σκούπα, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, έχουν μεταφερθεί σε κέντρα φιλοξενίας στον νομό Ξάνθης, ώστε να είναι πιο εύκολος και σύντομος ο επαναπατρισμός τους. Παράλληλα, μέσα σε αυτά τα κέντρα που εξασφαλίζουν συνθήκες ανθρώπινης διαμονής και μάλιστα με απόλυτους κανόνες υγιεινής, λειτουργούν και γραφεία για τη χορήγηση ασύλου, σε όσους βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Επίσης, εκεί ξεκαθαρίζει το τοπίο με τους πληθυσμούς των λαθρομεταναστών, διότι αρκετοί από αυτούς ισχυρίζονται πως προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση η ακόμη και εμφύλιες συρράξεις, ώστε να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο γι’ αυτούς χαρτί με το πολιτικό άσυλο.

Επειτα από τις έρευνες που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνεται ποιοι από τους λαθρομετανάστες έχουν πραγματική ανάγκη για τη χορήγηση ασύλου και ποιοι λένε απλώς ψέματα για τον τόπο καταγωγής τους, ώστε να ξεγελάσουν τις κρατικές αρχές. Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. κατά της λαθρομετανάστευσης έχουν φέρει αποτελέσματα και στην εισροή μεταναστών στη χώρα, κυρίως από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η εισροή των λαθρομεταναστών έχει μειωθεί τον τελευταίο μήνα σε ποσοστό που αγγίζει το 20%. Σε αυτό δεν συνέβαλε μόνο η μονιμότητα της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», αλλά και η επιχειρησιακή πολιτική που έχει ακολουθηθεί το τελευταίο διάστημα από τους συνοροφύλακες, με τις συνεχείς περιπολίες στα σύνορα, με τη βοήθεια βέβαια της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex.

Τέλος, φαίνεται πως έχει περάσει ήδη το μήνυμα τόσο στους δουλεμπόρους όσο και στους λαθρομετανάστες, πως η χώρα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα