Πεθαμένοι χρόνια και τυφλοί οδηγοί λάμβαναν συντάξεις

Ατελείωτα τα περιστατικά στα οποία πολίτες εξαπατούσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία με αποτέλεσμα να λαμβάνουν συντάξεις τις οποίες δεν δικαιούνταν.
Συνταξιούχος του ΙΚΑ που εισέπραττε επί χρόνια σύνταξη αναπηρίας (συνολικά 103.763 ευρώ) χωρίς να ενημερώσει ποτέ τον Οργανισμό ότι ήταν σε θέση να δουλεύει και υπηρετούσε μάλιστα ως τραπεζικός υπάλληλος. Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για αχρεώστητη καταβολή σύνταξης και η υπόθεση στάλθηκε σε Εισαγγελία στην Κρήτη. Αντίστοιχη υπόθεση στάλθηκε σε Εισαγγελία στη Θεσσαλία, αφού ήταν παράλληλα εργαζόμενος πολίτης που εισέπραττε σύνταξη για βαριάς μορφής αναπηρία.
Τα πολύ αυξημένα επιδόματα τυφλότητας στη Ζάκυνθο και τη Χίο έβγαζανξεπερνούσαν κατά πολύ τον μέσο όρο για κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Η εισαγγελική έρευνα και η διασταύρωση στοιχείων με άλλες υπηρεσίες έδειξε ότι στη Ζάκυνθο 61 από τους εισπράττοντες επίδομα τυφλότητας έχουν ταυτόχρονα δίπλωμα οδήγησης.
Στις έρευνες έχει εντοπιστεί και επαγγελματίας οδηγός αλλά και ένας κυνηγός, ενώ στο στόχαστρο των διώξεων έχουν μπει και οι αρμόδιοι υπάλληλοι κάποιων υπηρεσιών. Η επενεξέταση των δικαιούχων στη Χίο μείωσε κατά 57% τον αριθμό όσων μπορούν να εισπράττουν το επίδομα.
Ανάμεσα στις εντυπωσιακές υποθέσεις που έστειλαν τα ταμεία στην Εισαγγελία συγκαταλέγονται:

Μπορεί να  είχε πεθάνει από το 1992 όμως συγγενείς της εξακολουθούσαν να λαμβάνουν την σύνταξή της. Συγκεκριμένα ο γιος μιας συνταξιούχου δικηγόρου, η οποία έξι χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση της πέθανε τον Φεβρουάριο του 1992. Ο θάνατος της δεν δηλώθηκε στο Ταμείο Νομικών, με συνέπεια μέχρι τον Μάρτιο του 2011 να καταβάλλεται παράνομα η σύνταξη επί 19 ολόκληρα χρόνια.
Το αμέσως επόμενο διάστημα υποβάλλεται μήνυση ενώ σε άλλη υπόθεση αναζητείται μέσω της Εισαγγελίας Χαλκίδας η συνδικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού συνταξιούχου δικαστικής υπαλλήλου που πέθανε το 2004 και μέχρι πριν λίγους μήνες η σύνταξη εξακολουθούσε να μπαίνει στο λογαριασμό της.

Το Έθνος της Κυριακής φέρει στην δημοσιότητα αποκαλυπτικά στοιχεία από τον Άρειο Πάγο για το σκάνδαλο των εικονικών συντάξεων και επιδομάτων.
Συνταξιούχος που έπαιρνε αναπηρική σύνταξη, αλλά δούλευε και ως τραπεζικός υπάλληλος, ένας υγιέστατος εργαζόμενος σε θεσσαλική εταιρία που εντούτοις λάμβανε και επίδομα βαριάς αναπηρίας και ένα ζεύγος που έχοντας «ξεχάσει» να δηλώσει ότι παντρεύτηκε ξανά, εξακολουθούσε να απολαμβάνει συντάξεις χηρείας, είναι μερικές, μόνο, από τις εξωφρενικές περιπτώσεις προκλητικής διασπάθισης του χρήματος των ασφαλισμένων.

Για το σχετικό ποσό που ανέρχεται σε 208.966 ευρώ, το Ταμείο έχει προχωρήσει σε καταλογισμό σε βάρος του συνδικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος όμως δεν ανευρέθηκε στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει στο κέντρο της Αθήνας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα σε βάρος τέως υπαλλήλου κομβικής οικονομικής υπηρεσίας, που φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις συντάξεων - μαϊμού και η οποία περνά από «κόσκινο» με τη συνδρομή και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η συγκεκριμένη υπάλληλος κίνησε επιπλέον το ενδιαφέρον των αρμοδίων, γιατί, ενώ είχε συνταξιοδοτηθεί εδώ και αρκετούς μήνες, συνέχιζε να πηγαίνει στο γραφείο της προσφερόμενη οικειοθελώς να διεκπεραιώνει υποθέσεις αμισθί.
Στοιχεία για εκκρεμείς ποινικές δίκες το φθινόπωρο σε Εφετεία της Αθήνας, της Λάρισας, κ.λπ. έστειλε στις εισαγγελικές αρχές και ο ΟΑΕΔ για υποθέσεις που αφορούν κακουργηματικές ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφίες κ.λπ. Στη σχετική αναφορά ο οργανισμός διαβιβάζει και στοιχεία μηνυτήριων αναφορών και δικογραφιών που εκκρεμούν και σε βάρος υπαλλήλων του, αλλά και παράνομων δικαιούχων Ελλήνων αλλά και πολλών αλλοδαπών για παράνομη είσπραξη επιδομάτων ανεργίας, οικογενειακών επιδομάτων, κ.λπ. όπου συμπεριλαμβάνονται και κατηγορίες για κλεμμένες ή πλαστές άδειες διαμονής, παράνομα επιδόματα μητρότητας κ.λπ.
Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε το ΙΚΑ και για αχρεώστητη καταβολή συντάξεων μετά από εικονική ασφάλιση -όπως διαπίστωσε- σε 54 άτομα σε γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις σε περιφέρεια της Θράκης. Ο οργανισμός γνωστοποίησε προς τις εισαγγελικές αρχές ότι προχώρησε σε ακύρωση των ημερών ασφάλισης, αφού δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση, ενώ τα επικολληθέντα ένσημα δεν προέρχονταν από νόμιμη αγορά. Ταυτόχρονα διέκοψε την καταβολή των συντάξεων και κίνησε διαδικασίες για επιστροφή των ποσών.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα