Συζητήθηκε στο δικαστήριο η υπόθεση με τον όρο "λεσβιακή"

Την απαγόρευση χρήσης των όρων «λεσβία», «λεσβιακός» εάν δεν αναφέρονται αποκλειστικά στη Λέσβο ζητούν τρεις κάτοικοι του νησιού

Συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η αίτηση τριών κατοίκων της Λέσβου με την οποία στρέφονται κατά του Σωματείου Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος (ΟΛΚΕ) και ζητούν να απαγορευθεί και να αποσυρθεί η χρήση των λέξεων «λεσβίος-λεσβία και λεσβιακός-λεσβιακή-λεσβιακό» από την επωνυμία του Σωματείου και από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, εάν δεν αναφέρονται στο νησί.

Από την πλευρά των αιτούντων κατέθεσε ο κύριος Ιωάννης Αχλώτας, μηχανολόγος-μηχανικός, ο οποίος υποστήριξε ότι με την χρήση του όρου από τις ομοφυλοφιλικές κοινότητες προσβάλλεται ο τόπος της καταγωγής και η προσωπικότητά τους. Όπως τόνισε γίνεται σύγχυση των όρων με αποτέλεσμα να γίνεται απίστευτος διασυρμός των γυναικών που κατάγονται από τη Λέσβο, οι οποίες, όπως είπε, δεν τολμούν να πουν τον τόπο καταγωγής τους.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο δικηγόρος του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης Θεμιστοκλής Κεφάλας, ο οποίος ανέφερε ότι ανά τον κόσμο υπάρχουν κοινότητες Λεσβίων (καταγόμενων από την Μυτιλήνη) και μέχρι στιγμής καμία δεν έχει θιγεί από την χρήση του όρου πλην των αιτούντων. Όπως είπε ο μάρτυρας σε όλο το νησί επικρατεί η άποψη ότι η σημερινή αίτηση είναι άνευ ουσίας και έχει γελοιοποιήσει διεθνώς την Μυτιλήνη. Ο μάρτυρας επεσήμανε ότι ο όρος χρησιμοποιείται για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες εδώ και 300 χρόνια.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας τα μέλη της ΟΛΚΕ Ευαγγελία Βλάμη και Γρηγόρης Βαλιανάτος, επέκριναν την κίνηση των τριών κατοίκων. Όπως είπε η κυρία Βλάμη καμία λεσβία δεν προσβάλει καμία γυναίκα που κατάγεται από τη Λέσβο. Τόνισε επίσης ότι το αίτημα είναι άκαιρο, έχει πολιτική σκοπιμότητα και κρύβει ρατσιστική διάθεση.

Ο κύριος Βαλιανάτος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο όρος τιμά το νησί διότι αναφέρεται σε μία κορυφαία ποιήτρια, που ύμνησε τον έρωτα των γυναικών.

Την Τετάρτη θα κατατεθούν οι προτάσεις από τις δύο πλευρές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα