Εξαθλίωση στην Ελλάδα: Πεινασμένα παιδιά, άνθρωποι χωρίς φάρμακα

Μικροσυνταξιούχοι που αδυνατούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, μακροχρόνια άνεργοι που αναζητούν λίγα τρόφιμα και βρέφη που σιτίζονται με γάλα εβαπορέ.

Αυτές είναι ορισμένες από τις μαύρες εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά οι «Γιατροί του Κόσμου», στα πολυϊατρεία των οποίων συνωστίζονται πλέον χιλιάδες Ελληνες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της εξαθλίωσης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Ο αριθμός των Ελλήνων που έρχονται σε εμάς τετραπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Νικήτας Κανάκης. Τα στοιχεία που παραθέτει είναι αμείλικτα και καταδεικνύουν το διογκούμενο κύμα ανέχειας που πλήττει ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, το 2010 κατέφυγαν στα πολυϊατρεία των ΓτΚ περίπου 26.000 ασθενείς, εκ των οποίων Ελληνες ήταν το 8%, περίπου 2.000 άτομα. Το 2011 ο συνολικός αριθμός ανέβηκε σε περίπου 30.000, με τους Ελληνες όμως να αντιπροσωπεύουν πλέον το 30% και να ανέρχονται σε περίπου 8.000 με 9.000 άτομα. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους δυο-τρεις μήνες και πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι η αναλογία μπορεί να διαμορφωθεί στο 50-50» προειδοποιεί ο κ. Κανάκης.

Ως ανθρωπιστική οργάνωση και ως γιατροί οι ΓτΚ δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς ασθενείς, διαπιστώνουν ωστόσο ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στον ελληνικό πληθυσμό. «Αυξάνουν οι Ελληνες που έχουν ανάγκη και αλλάζει και η δική μας λογική. Πρέπει να προσπαθήσουμε να τους δώσουμε περισσότερο χώρο» λέει ο κ. Κανάκης, που σημειώνει ότι η οργάνωση κλείνει αποστολές της στο εξωτερικό, ώστε να εξοικονομήσει πόρους και προσωπικό για την Ελλάδα.

Εκτός από ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, οι ΓτΚ προσφέρουν  στα πολυϊατρεία τους και τρόφιμα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την προσφορά του κόσμου. Μέχρι στιγμής έχουν μοιράσει περίπου 2.000 κούτες των 18 κιλών η καθεμία, που περιέχουν βασικά τρόφιμα, όπως λάδι, ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, αλεύρι, ντοματοπελτέ, κονσέρβες και γάλα, ενώ έχουν βοηθήσει και άλλες οργανώσεις και φορείς με ανάλογη δραστηριότητα.

Ποιο είναι όμως το προφίλ των ελληνικών οικογενειών που καταφεύγουν στους ΓτΚ για να πάρουν τρόφιμα για το σπίτι; «Η πρώτη εικόνα που έχω είναι ότι στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι, μικροσυνταξιούχοι ή τελείως άποροι, με χρόνια προβλήματα υγείας και με τουλάχιστον έναν άνεργο στο σπίτι, όπου έχει μαζευτεί όλη η οικογένεια, με παιδιά και εγγόνια.

Οι περισσότεροι έχουν δικό τους σπίτι και δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος (σ.σ.: το «χαράτσι»)» απαντά ο κ. Κανάκης και συμπληρώνει: «Μια άλλη κατηγορία είναι η μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν πλέον καμία δυνατότητα πρόνοιας, είχαν ένα-δυο μικροεπιδόματα που έχουν κοπεί, δεν έχουν κανένα εισόδημα ή λιγότερα από 400 ευρώ τον μήνα. Η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή πριν είτε έκαναν κάποια “μαύρα” μεροκάματα, είτε δούλευαν και απολύθηκαν, είτε υπήρχε ένα πρόσθετο εισόδημα που κόπηκε κ.ο.κ.».

Οπως αναφέρει ο κ. Κανάκης, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά τρόφιμα, συνήθως έχουν ανάγκη από ιατρική περίθαλψη λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας (π.χ. καρδιολογικά, σάκχαρο κ.ά.), ενώ δεν λείπουν και οι συνταξιούχοι που αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους για αγορά φαρμάκου.

«ΒΛΕΠΩ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΑ»

Το χειρότερο είναι ότι οι επιπτώσεις της κρίσης αγγίζουν και το πλέον ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού, τα παιδιά. «Πολλά στερούνται ακόμα και τα πλέον βασικά. Δεν είναι υποσιτισμένα, με την έννοια που έχουμε στο μυαλό μας όταν μιλάμε για την Αφρική, θα έλεγα όμως ότι είναι πεινασμένα» δηλώνει ο πρόεδρος των ΓτΚ. Ο ίδιος αναφέρει ότι το φαινόμενο των πεινασμένων ελληνόπουλων παρατηρείται κυρίως στο πολυϊατρείο του Περάματος. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τα παιδιά των μεταναστών, πολλά από τα οποία τρέφονται με συσσίτια, που όμως είναι σχεδιασμένα για ενηλίκους και όχι για παιδιά. Ενα επιμέρους σοβαρό πρόβλημα είναι εκείνο που αφορά το βρεφικό γάλα.

«Είναι πάρα πολύ ακριβό, με αποτέλεσμα οι γονείς να χρησιμοποιούν υποκατάστατα και να υπάρχουν διάφορα προβλήματα στα παιδιά, όπως γαστρεντερολογικά. Το να δίνεις γάλα εβαπορέ σε ένα βρέφος είναι ένα θέμα» λέει ο κ. Κανάκης.

Το μεγάλο ζήτημα είναι τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, όταν η επιδείνωση της κρίσης θα αυξήσει τις ανάγκες. «Κυρίως μας απασχολεί το θέμα των τροφίμων, που τείνει να γίνει πολύ μεγάλο και έχει λίγο υποβαθμιστεί. Καλά-καλά δεν τολμάμε να το πιστέψουμε. Κι εγώ πίστευα ότι είναι μια υπερβολή, ώσπου είδα οικογένειες στο Πέραμα και τον Πειραιά, που δεν έχουν απολύτως τίποτα» επισημαίνει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα