Συναγερμός από τους συμβολαιογράφους για το νομοσχέδιο αυθαιρέτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Συμβολαιογράφοι για τις επιπτώσεις που θα έχει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων η ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, η οποία όπως καταγγέλλουν, θα οδηγήσει στο μπλοκάρισμα οποιασδήποτε μεταβίβασης.

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, ένας πραγματικός «Γολγοθάς» θα περιμένει όσους αποφασίσουν να προχωρήσουν στη μεταβίβαση κάποιου ακινήτου φτάνοντας τελικά ν’ αδυνατούν να προχωρήσουν σ’ αυτή, λόγω του οικονομικού κόστους και του πλήθους των εγγράφων που θ’ απαιτούνται.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, με επιστολή του στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, διαμαρτύρεται έντονα για το ενδεχόμενο ψήφισης του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα για το επίμαχο άρθρο 23, ζητώντας να υπάρξουν μια σειρά από αλλαγές.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη, η ψήφιση της επίμαχης διάταξης θα σημάνει στην πράξη την αδυναμία ενός ιδιοκτήτη να μεταβιβάσει το ακίνητό τους, εάν για π.χ. υπήρξε σ’ αυτό κάποια αυθαίρετη κατασκευή ακόμη και εν αγνοία του, πριν το αποκτήσει ή εάν έχει χαθεί ή έχει καταστραφεί η οικοδομική άδεια από τα αρχεία της Πολεοδομίας.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στην επιστολή, ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος δεν θα μπορεί να το μεταβιβάζει λόγω αυθαιρεσιών που έχουν πραγματοποιήσει οι ιδιοκτήτες άλλων διαμερισμάτων στην πολυκατοικία.

Ο κ. Βλαχάκης ζητεί να διαχωριστούν οι οικοδομές σ’ αυτές που είχαν ανεγερθεί προ της ισχύος του Ν. 1337/1983, δηλαδή προ της 14.3.1983, και σ’ αυτές που ανεγέρθηκαν μετά την ισχύ του, χωρίς νόμιμη άδεια. Επίσης, ζητεί να συνεχίσει να ισχύει το άρθρο 17 του Ν. 1337/1983 και να υπάρχει απαγόρευση μεταβίβασης μόνο εφόσον το ακίνητο ανοικοδομήθηκε μετά την έναρξη ισχύος του ν.1337/1983. Όσον αφορά δε τη μεταβίβαση οριζοντίου ιδιοκτησίας πολυκατοικίας, όπως προτείνουν οι συμβολαιογράφοι, ο έλεγχος του μηχανικού θα πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στο ακίνητο που θα μεταβιβαστεί και όχι σε ολόκληρη την οικοδομή ή την πολυκατοικία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα