Βάσεις 2011: Η πτώση και ο απολογισμός

Οι βάσεις ανακοινώθηκαν και οι επιτυχόντες ανυπομονούν να ξεκινήσουν την φοιτητική τους ζωή.

Οι εγγραφές τους σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε θα γίνουν από τις 12 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου ενώ τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με αναλυτική εγκύκλιο.

Ακόμα και τα 2.844 μόρια έφτασε η πτώση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που ανακοινώθηκαν σήμερα, τερματίζοντας την αγωνία των υποψηφίων.
Η «βουτιά» καταγράφεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ακόμα και στις περιζήτητες σχολές, όπως οι πολυτεχνικές και οι ιατρικές, με την πληροφορική Ιωαννίνων να κρατά τα... σκήπτρα, καθώς η βάση της έπεσε 2.844 μόρια, ενώ πολύ μεγάλη ήταν η πτώση και σε σχολές όπως η Πληροφορική της ΑΣΟΕΕ (1.944 μόρια) και η Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας (1.629 μόρια).

Η σχολή με την μεγαλύτερη άνοδο είναι Γαλλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, όπου ανέβηκε κατά 6.212 μόρια και η σχολή με την μεγαλύτερη πτώση είναι Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιακών Συστημάτων Αιγαίου που έπεσε κατά 3.673.

Στα ΤΕΙ θεαματικές είναι οι πτώσεις των περισσοτέρων σχολών, ωστόσο υπάρχουν και θεαματικές άνοδοι σε σχολές οι οποίες βρίσκονται κάτω από τα 7.000 μόρια, αλλά είναι σχολές με χαμηλή ζήτηση.

Σχολές, όπως η Λογιστική ΤΕΙ Θεσσαλονίκης , έπεσε κατά 1.868 μόρια και η βάση διαμορφώθηκε στα 12.292.

Υπάρχουν όμως τμήματα με εντυπωσιακές ανόδους, όπως το Τμήμα Εμπορίας και ποιοτικού ελέγχου που ανέβηκε κατά 5.710 μόρια και διαμορφώθηκε στα 6.710 μόρια, δηλαδή είναι κάτω από τη βάση.

Η Νομική Αθήνας έπεσε κατά 285 μόρια και έφτασε στα 18.608 μόρια, ενω στη Θεσσαλονίκη η ίδια σχολή έπεσε 311 μόρια και έφτασε τα 18.449. Εντυπωσιακή είναι η πτώση των βάσεων στα Τμήμα των Πολυτεχνείων, που ξεπέρασαν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 2.000 μόρια. Συγκεκριμένα το Τμήμα Μηχανολόγων Περιβάλλοντος Θράκης, έπεσε κατά 2.658 μόρια (βάση 14.533). Το Τμήμα πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου που είναι απο τα περιζήτητα τμήματα η βάση έπεσε 758 μόρια 18.483. Η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Πολυτεχνείου έπεσε κατά 598 μόρια και έφτασε τα 21.715, ενώ η αντίστοιχη σχολή στο Βόλο, έπεσε 1246 μόρια και έφτασε 20.2003. Επίσης μεγάλες πτώσεις παρατηρούνται και στα παιδαγωγικά τμήματα όπου στην Αθηνα το Δημοτικής Εκπαίδευσης έπεσε κατά 744 μόρια και η βάση έφτασε 17.806. Το Παιδαγωγικό Τμήμα στη Ρόδο έπεσε κατά 2068 μόρια και η βάση διαμορφώθηκε στα 15.247.

Ο πήχης για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ παρουσιάσε φέτος τη μεγαλύτερη κάμψη των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα σε υψηλόβαθμα τμήματα, αφού τα δύσκολα θέματα είχαν ως συνέπεια τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων και τη σημαντική μείωση του αριθμού των αριστούχων.

Μία πρώτη ανάγνωση των βάσεων φέτος και χωρίς πολλές γνώσεις "ειδικές" γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί οι βάσεις έπεσαν τόσο πολύ στην περιφέρεια, στις ιατρικές, τις νομικές, τα παιδαγωγικά τμήματα ενώ αντίθετα στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές δεν είχαν τόσο μεγάλη πτώση.

Οι μαθητές δήλωσαν με βάση την προοπτική εργασίας. Τα παιδιά επέλεξαν να δηλώσουν συντηρητικά και σύμφωνα με το "πορτοφόλι" της οικογένειας.

Γιατροί - μηχανικοί και δικηγόροι στις μεγάλες πόλεις έπεσαν λιγότερο, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες σχολές της περιφέρειας.
Χαρακτηριστική μείωση βάσεων στην περιφέρεια είναι η πτώση στις μαθηματικές και φυσικές σχολές, ειδικά στην επαρχία το Μαθηματικό της Σάμου έπεσε 2.000 μόρια.

Αναμενόμενη είναι η πτώση των παιδαγωγικών σχολών κατά 700 μόρια στην Αθήνα καθώς σταματάνε πια οι διορισμοί.
Σίγουρα η πτώση των βάσεων ερμηνεύεται και από τις κακές αποδόσεις των μαθητών στα δύσκολα φέτος μαθήματα.

Μεγάλη πτώση είχαμε και στα οικονομικά τμήματα η οποία ήταν αναμενόμενη λόγω των κακών επιδόσεων στα μαθηματικά και στις αρχές οικονομικής θεωρίας.
Στο Πολυτεχνείο είχαμε μεγάλες πτώσεις διότι στη φυσική και στα μαθηματικά είχαν μεγάλο πρόβλημα οι μαθητές.

Πάντως ερώτημα παραμένει το ποια κατάσταση θα συναντήσουν στα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι που θα πετύχουν την εισαγωγή τους, αφού ο νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση προκαλεί αναταραχή στα ιδρύματα. Ηδη η σύγκλητος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φορέων της πολυτεχνειακής κοινότητας, ενώ το Αριστοτέλειο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιδιώξει «την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου».

H φετινή διαδικασία με τα ηλεκτρονικά μηχανογραφικά μπέρδεψε πολλούς υποψηφίους, με αποτέλεσμα να μην ακολουθήσουν τελικά όλα τα βήματα που χρειάζονταν για την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού τους. Χαρακτηριστική όπως αναφέρει το Βήμα, είναι η περίπτωση υποψηφίου από το 2ο Λύκειο Λαμίας, ο οποίος ενώ αρίστευσε συγκεντρώνοντας 19.000 μόρια, δεν κατόρθωσε να εισαχθεί στην οδοντιατρική σχολή Θεσσαλονίκης που τον ενδιέφερε, παρότι η βάση της ήταν χαμηλότερη, και φυσικά ούτε και σε καμία άλλη σχολή.


Ο ίδιος, αλλά και άλλοι υποψήφιοι που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση, εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη, καθώς, όπως λένε, αποτελεί ευθύνη του υπουργείου Παιδείας το γεγονός ότι δεν ελέγχθηκε επαρκώς η κατάθεση όλων των μηχανογραφικών.

Πηγές από το υπουργείο Παιδείας, από την άλλη πλευρά, δηλώνουν ότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες προς τους υποψήφιους για την κατάθεση του νέου ηλεκτρονικού μηχανογραφικού.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα