Πότιζαν "φαρμάκι" αντί για ποτό τους τουρίστες στα Μάλια

Φαρμάκι αντί για ποτό πότιζαν τους τουρίστες πέντε νυχτερινά καταστήματα στα Μάλια! Οι αστυνομικοί σε εκτεταμένη επιχείρηση εντόπισαν 1.300 φιαλίδια με υποξείδιο του αζώτου, η κατανάλωση του οποίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η επιχείρηση-σκούπα των αστυνομικών στα νυχτερινά μαγαζιά της πιο τουριστικής περιοχής του Ηρακλείου Κρήτης, που κάθε καλοκαίρι πλημμυρίζει από νεαρούς παραθεριστές, έβγαλε λαβράκια. Σε πέντε μπαρ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 1.300 φιαλίδια με υποξείδιο του αζώτου σε αέρια μορφή, μαζί με πλαστικές σακούλες που περιείχαν χρωματιστές λαστιχένιες φούσκες.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε πέντε Ηρακλειώτες, ηλικίας από 33 έως 43 ετών, με την κατηγορία της έκθεσης ατόμων σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Ωστόσο, η δίωξη που τους ασκήθηκε ήταν για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης και αθωώθηκαν ύστερα από δίκη που έγινε χθες στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

Οπως έγινε γνωστό, τα συγκεκριμένα μπαρ όχι μόνο σέρβιραν στους θαμώνες τους το «δηλητήριο», αλλά διαφήμιζαν και την πώλησή του με ταμπέλες! Το αέριο είναι δημοφιλές στον ξένο νεαρόκοσμο που κάνει διακοπές στα Μάλια, αφού η εισπνοή του συντελεί στο γρηγορότερο «φτιάξιμο» δίχως να καταναλώσουν απαραίτητα μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος. Σε συνδυασμό μάλιστα με το αλκοόλ, η χρήση του προκαλεί έντονη αδυναμία εκθέτοντας τους πελάτες σε άμεσο κίνδυνο.

Η συνταγή που ακολουθείται είναι η εξής: Οι θαμώνες καταναλώνουν δύο-τρία ποτά και στη συνέχεια εισπνέουν το υποξείδιο του αζώτου. Μέσα σε δευτερόλεπτα έχουν φτιάξει κεφάλι, θέτοντας όμως τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο.

Οπως είπε μιλώντας στην «Espresso» ο χημικός Νίκος Κατσαρός, «το υποξείδιο του αζώτου, ή αλλιώς “γελαστικό αέριο”, προοριζόταν παλιόότερα αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, το χρησιμοποιούσαν σε φιαλίδια οι οδοντίατροι με σκοπό να προκαλέσουν τοπική αναισθησία στους ασθενείς τους για να προχωρήσουν στην επέμβαση. Το αέριο αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα του ατόμου που θα το εισπνεύσει αρκετή ώρα».

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται η πώληση της συγκεκριμένης ουσίας σε μπαρ της Κρήτης. Οπως έχει γίνει γνωστό, στο υπόλοιπο νησί δεν έχει διαπιστωθεί η πώληση του συγκεκριμένου αερίου σε μπαρ, παρά μόνο σε υπαίθρια rave party.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Καταναλωτών Ηρακλείου, τα αέρια αυτά πρέπει να ονομαστούν «αέρια δακρύων και όχι γέλιου, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία δηλητηρίαση, καταστολή του αναπνευστικού κέντρου και θάνατο. Ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς να πατάξουν την εγκληματική αυτή πράξη οδηγώντας τους υπευθύνους στη Δικαιοσύνη και σφραγίζοντας διά παντός τα εν λόγω μπαρ».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα