Κίνδυνος φωτιάς στην Αττική από ακαθάριστους χώρους

«Φωτιές» ανάβει η οικονομική κρίση, αφού λόγω των άδειων ταμείων για άλλη μία χρονιά τα δάση του Λεκανοπεδίου κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εν δυνάμει βόμβες ναπάλμ με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σκουπίδια, μπάζα, ξερά χόρτα και αδυναμία στελέχωσης πυροφυλακίων λόγω έλλειψης χρημάτων είναι μερικοί από τους παράγοντες που καθυστερούν σε επικίνδυνο βαθμό την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να θωρακιστούν οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου στην Αττική.

Οπως αποδεικνύει το επιτόπιο ρεπορτάζ της «Espresso της Κυριακής», παρά τις μεγάλες αστικές πυρκαγιές που ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια τόσο την ευρύτερη περιοχή του Υμηττού όσο και την Ανατολική Αττική, τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα.

Δύο χρόνια έχει να καθαριστεί ο Υμηττός

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη γεωγραφική περιφέρεια του Υμηττού είναι το γεγονός ότι τα σκουπίδια έχουν ήδη ξεχειλίσει στο οδόστρωμα της λεωφόρου Κατεχάκη.

Ιδιαιτέρως εύφλεκτα υλικά, όπως εξαρτήματα παλιών αυτοκινήτων, λάστιχα, πλαστικά, μπαταρίες, προϊόντα ξυλείας, σακούλες και χαρτικά, αποτελούν τα καλύτερα προσανάμματα για να γίνουν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους.

«Αυτό όμως που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Είμαστε στις αρχές του καλοκαιριού και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, με αποτέλεσμα να έχουν φράξει οι δασικοί δρόμοι και να καθίσταται επικίνδυνη η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του ΣΠΑΥ Νίκος Χαρδαλιάς.

Παρά τις προσπάθειες των εθελοντών, όπως μας αποκαλύπτει ο επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας Βύρωνα Σταύρος Σαλαγιάννης, τεράστιο κίνδυνο εγκυμονούν και οι οικοδομικές εργασίες που ορισμένοι πραγματοποιούν στις ζώνες προστασίας του Υμηττού κόντρα στις απαγορεύσεις, καθώς επίσης και τα εκτός σχεδίου κτίσματα που βρίσκονται στην καρδιά του δάσους. Τα ξερά χόρτα και οι πευκοβελόνες φτάνουν στις στέγες των σπιτιών, ενώ τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ σχεδόν περνάνε μέσα από τα δέντρα αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η αδιαφορία μπορεί να σκοτώσει…

Ωρολογιακή βόμβα το Πάρκο Σχινιά

Τρόμο και πανικό προκαλούν οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός της «Espresso της Κυριακής» στο δάσος του Σχινιά στον Μαραθώνα και στις εγκαταλειμμένες κατασκηνώσεις στον Αγιο Ανδρέα στη Νέα Μάκρη.

Οπως αποκαλύπτει ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Μαραθώνα Βασίλης Κουλουμπής, η κατάσταση στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά παραμένει εξόχως επικίνδυνη, αφού τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης που τοποθετήθηκαν στο δάσος πριν από τους Ολυμπιακούς του 2004 όχι μόνο δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ, αλλά έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά: «Δυστυχώς, παρά το ότι γι’ αυτό το υπερσύγχρονο σύστημα ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ, αυτοί που τα τοποθέτησαν, έβαλαν κάτω από την άμμο σιδερένιους σωλήνες για να μεταφέρουν το νερό από το κωπηλατοδρόμιο, με αποτέλεσμα οι σωλήνες λόγω της διάβρωσης να σαπίσουν και το σύστημα να αχρηστευθεί».

Την ίδια ώρα, μέσα σε αυτό το πυκνό δάσος εξακολουθούν εδώ και δεκαετίες να λειτουργούν παράνομα συνολικά επτά ταβέρνες, ενώ είναι θέμα τύχης ότι η περιοχή δεν έχει λαμπαδιάσει, αφού, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, τα πεύκα αγκαλιάζουν τις καμινάδες. «Ολες αυτές οι ταβέρνες λειτουργούν παράνομα και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποφάσεις να σφραγιστούν, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ» λέει ο κ. Κουλουμπής.

Οπως τονίζει και ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού) Γιώργος Πατούλης, το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει το ποσό που θα διατεθεί στους συνδέσμους προστασίας, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την πρόσληψη μόνο 25 εποχικών υπαλλήλων.

Πέρσι είχαν εγκριθεί θέσεις για 80 υπαλλήλους: «Με τα λεφτά που θα μας δώσουν εμείς πρέπει να συντηρήσουμε τα οχήματα που έχουν να συντηρηθούν δύο χρόνια και να πληρώσουμε και τους εποχικούς. Πρέπει επιτέλους και η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της γι’ αυτές τις καθυστερήσεις και τα δασαρχεία να καθαρίσουν το συντομότερο δυνατόν τις προσβάσεις στους δασικούς δρόμους αλλά και τα κλαδιά που ακουμπάνε πάνω στα καλώδια του ρεύματος. Ομως, αυτά έπρεπε να έχουν γίνει χθες… Αμα γίνει το κακό, όλοι μετά θα κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά».

Τόνοι επικίνδυνης βιομάζας και εύφλεκτων υλικών έχουν συγκεντρωθεί σε αρκετές υπαίθριες κατασκηνώσεις που εδώ και χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί και δεν καθαρίζονται από καμία υπηρεσία.

«Αυτά είναι πραγματικές βόμβες, αν σκεφτεί κανείς ότι δίπλα λειτουργούν και άλλες κατασκηνώσεις που φιλοξενούν και μικρά παιδιά» λέει ο αντιδήμαρχος Μαραθώνα Βασίλης Κουλουμπής και καταλήγει: «Αυτή η εικόνα είναι γνωστή στην ελληνική Πολιτεία. Εχει καταγραφεί από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μας έχει καλέσει και ο εισαγγελέας και έχουμε επιβεβαιώσει ποια είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία στην Ανατολική Αττική. Ολη η αντιπυρική προστασία για τον μεγάλο καλλικρατικό δήμο του Μαραθώνα βασίζεται στα επτά πυροσβεστικά οχήματα και την εθελοντική ομάδα 80 ατόμων που διαθέτει μόνον ο μέχρι πρότινος δήμος της Νέας Μάκρης, αφού οι υπόλοιπες περιοχές που εντάχθηκαν δεν είχαν καμία υποδομή».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα