Η πρώτη τηλεοπτική εικόνα: 4 Σεπτεμβρίου 1960

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1960 πραγματοποιείται η πρώτη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα από τον πειραματικό τηλεοπτικό σταθμό που λειτούργησε η ΔΕΗ στον χώρο της 25ης Διεθνούς ‘Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Εμπνευστής του εγχειρήματος αυτού ήταν ο Μάνος Ιατρίδης, προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ, ενώ για τη λειτουργία του πρώτου στην Ελλάδα τηλεοπτικού σταθμού τεχνικό εξοπλισμό προσέφεραν η εταιρεία  Philips, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Μαιευτήριο «Αλεξάνδρα».

Ο πομπός τηλεόρασης είχε ισχύ 500W video και 250w audio, καλύπτοντας μια μεγάλη περιοχή γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Για την παρακολούθηση του προγράμματος είχαν τοποθετηθεί εκατό περίπου τηλεοπτικές συσκευές στο χώρο της ΔΕΘ καθώς και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης.  Ο τηλεοπτικός σταθμός σταμάτησε τη λειτουργία του μετά τη λήξη της 25ης ΔΕΘ.

Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένο μπροστά στη οθόνη της τηλεόρασης περιμένοντας την πρώτη εικόνα.
Ο δημοσιογράφος Βασίλης Καζαντζής παρουσιάζει στο τηλεοπτικό κοινό την Αλίκη Βουγιουκλάκη κατά την έναρξη του τηλεοπτικού προγράμματος του πειραματικού σταθμού της ΔΕΗ, 4 Σεπτεμβρίου 1960.
Ο Μάνος Ιατρίδης, προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ και εμπνευστής του εγχειρήματος του πειραματικού τηλεοπτικού σταθμού ένα λεπτό πριν την έναρξη της πρώτης εκπομπής στις 4 Σεπτεμβρίου 1960.

 

Για τις προσπάθειες εγκατάστασης και λειτουργίας του πρώτου ελληνικού σταθμού τηλεόρασης στο περίπτερο της ΔΕΗ  τον Σεπτέμβριο του 1960 (4-26/9/1960), καθώς και για τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν, δείτε τα παρακάτω αποσπάσματα video:

Ο Μάνος Ιατρίδης μιλά για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του πρώτου ελληνικού σταθμού τηλεόρασης από τη ΔΕΗ.
Απόσπασμα από την εκπομπή «Ιστορίες Ραδιοφώνου», 1995. Στιγμές από τις πρώτες 23 ημέρες της ελληνικής τηλεόρασης, 4-26/9/1960.
Απόσπασμα από την εκπομπή «Η ζωή μας σε ριπλέι-Η τηλεόραση έρχεται» με τη Ρένα Θεολογίδου.

 

ert

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα