Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, 3 Μαΐου - Ώρα για αυτορρύθμιση;

Με γρήγορο ρυθμό μετακινείται η δημόσια συζήτηση από την επιφανειακή προσέγγιση της διαπλοκής εκδοτών – πολιτικών – τραπεζιτών, στην ποιότητα της δημοσιογραφίας και την αυτορρύθμιση των Μέσων, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την Βιομηχανία της Ενημέρωσης.

Οι πολίτες, παρακολουθώντας την καθημερινότητα από τα media, διαπιστώνουν ότι επικυριαρχεί είτε η διάθεση εξωραϊσμού της, είτε η υπερβολική προσέγγιση των διακρίσεων και της γλώσσας μίσους, σε κάθε ατζέντα. Μόνον που σε καμία από τις ακραίες περιγραφές δεν απεικονίζεται η πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται συχνά.

Το ελληνικό κοινό αδυνατεί κατά συνέπεια, να συνδέσει αυτή την απαράδεκτη δημοσιογραφία του μίσους, της οργής, της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και της ωραιοποιημένης κόλασης, με τη διαπλοκή, ειδικά όταν τα θέματα είναι εντελώς άσχετα με οποιαδήποτε προφανή στοιχεία σύνδεσης των συμφερόντων διαπλοκής.

Στον βαθμό που η δημοσιογραφία έχει μια τόσο προβληματική λειτουργία, προφανώς οδηγεί τον πολίτη σε λάθος συμπέρασμα και για το μέγεθος του προβλήματος και το ρόλο της διαπλοκής. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα σε επίπεδο λανθασμένων εντυπώσεων όταν η Πολιτεία σπεύδει να αποδομήσει τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο, πριν οικοδομήσει φραγμούς για τη χειραγώγηση των Δημοσιογράφων. Το πρώτο φαντάζει εξορθολογισμός και το δεύτερο πολυτέλεια…

Την ίδια ώρα, τα βήματα μπρος, της Πολιτείας και των Εκδοτών, μοιάζουν με τροχάδην σε κυλιόμενο διάδρομο. Αν και η διαπλοκή στον παραδοσιακό Τύπο έχει γίνει κομφετί μετά την ξεδιάντροπη αποκάλυψή της μέσα στην κρίση, εντούτοις, δεν έχει γίνει ακόμα το ελάχιστο για να αρθεί η καχυποψία ότι αναζητείται από την εκάστοτε εξουσία, απλώς, ένας αιμοστατικός επίδεσμος. Παράλληλα η μετάβαση από την παραδοσιακή, στην ψηφιακή διανομή βοηθά στη διάσωση των ανάρμοστων σχέσεων. Μια κατάσταση που μοιάζει με παράσταση που αλλάζει μόνο σκηνικά, αλλά όχι «κείμενα» και πρωταγωνιστές.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ήδη ανοικτή μια δημόσια συζήτηση, για την ποιότητα της δημοσιογραφίας και τη σχέση αυτής με την παραδοσιακή και εσχάτως ψηφιακή διανομή. Οπωσδήποτε, συναρτάται με αντιστρόφως ανάλογη σχέση η φαυλότητα και η ποιοτική δημοσιογραφία.

Έτσι στη φετινή γιορτή της ελευθερίας του Τύπου, όλο και περισσότεροι ομονοούν ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην Βιομηχανία των Μέσων, πρέπει να συζητήσουν για την ποιοτική αναβάθμιση του οικοσυστήματος. Η προϋπόθεση είναι η διαδικασία ρύθμισης – αυτορρύθμισης.

pinakas_000

Αυτορρύθμιση στην Βιομηχανία του Τύπου

Τα κεντρικά ζητήματα που είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία του Τύπου, αναφέρονται από τον Aidan White στη μελέτη (The Trust Factor http://ethicaljournalismnetwork.org ) για την αυτορρύθμιση των Μέσων: Η παρακάτω λίστα ελέγχου αναδεικνύει τις ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για μια αποτελεσματική αυτορρύθμιση. Βασίζεται στις αρχές της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του Τύπου.

pinakas-press
Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

WorldPressFreedomDay.org
Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων
UNESCO: World Press Freedom Day

sansimera
ert

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα