Μπράμ Στόκερ: 165α γενέθλια και η Google αφιερώνει

Στον συγγραφέα βιβλίων τρόμου Μπράμ Στόκερ είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα 8 Νοεμβρίου πριν 165 χρόνια.
Ο Έϊμπραμ "Μπράμ" Στόκερ (Abraham "Bram" Stoker) γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1847 στο Δουβλίνο. Γεννήθηκε σε μια πιστή προτεσταντική οικογένεια και ήταν το τρίτο από τα επτά παιδιά του Έϊμπραμ Στόκερ (1799-1876) και της Σαρλότ Θόρνλεϊ (1818-1901).
Το 1890 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημά "Το Πέρασμα του Φιδιού" ("The Snake's Pass") και το 1897 το αριστούργημα του "Δράκουλας" (Dracula), ένα μυθιστόρημα που σημάδεψε την λογοτεχνική του διαδρομή. Γραμμένο κυρίως υπό μορφή ημερολογίων των πιο σημαντικών χαρακτήρων, περιστρέφεται γύρω από ένα βρικόλακα της Τρανσυλβανίας, που οπλισμένος με υπερφυσικές δυνάμεις, πηγαίνει στην Αγγλία και εκεί χρησιμοποιεί τα αθώα θύματά του για να εξασφαλίσει το αίμα από το οποίο τρέφεται.

Πριν από την συγγραφή του Δράκουλα,ο Στόκερ πέρασε πολύ χρόνο ερευνώντας Ευρωπαϊκή λαογραφία και μυθολογικές ιστορίες των βαμπίρ.

Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1897. Ανήκει στην παράδοση της γοτθικής λογοτεχνίας και αποτελεί επιστολικό μυθιστόρημα, η δράση του οποίου εκτυλίσσεται μέσα από επιστολές ή ημερολογιακές καταγραφές των χαρακτήρων του. Ο Στόκερ, για να γράψει τον Δράκουλα, μελέτησε κι εμπνεύστηκε από άλλες δουλειές με βρικόλακες, όπως Το Βαμπίρ του δόκτωρ Τζον Πολιντόρι, από την Καρμίλα του Τζόζεφ Σέρινταν Λε Φανού και από τις Δεισιδαιμονίες Τρανσυλβανίας της Έμιλυ Γκέραρντ.
Η ανταπόκριση γαι το βιβλίο αυτό εκείνη την εποχή ήταν μάλλον μέτρια και μόνο μετά το θάνατο Στόκερ το μυθιστόρημα έγινε πολύ δημοφιλές.

Οδηγούμενοι από τον δόκτορα Βαν Χέλσινγκ, ο ήρωας του έργου Χάρκερ και οι φίλοι του, μετά από πολλές ανατριχιαστικές περιπέτειες, κατορθώνουν να υπερισχύσουν και να σκοτώσουν τον Δράκουλα. Το εξαιρετικά δημοφιλές αυτό μυθιστόρημα είχε εξίσου μεγάλη επιτυχία, αν όχι μεγαλύτερη, στο θέατρο και κυρίως στον κινηματογράφο.

"Το Μυστήριο της Θάλασσας" ("The Mystery of the Sea", 1902), "Το Κόσμημα των επτά αστεριών" ("The Jewel of the Seven Stars", 1904) και "Η κυρία με το Σάβανο" ("The Lady of the Shroud", 1909), αλλά κανένα δεν πλησίασε την δημοτικότητα και την ποιότητα του Δράκουλα.

Πολιτικά, ήταν οπαδός του Φιλελεύθερου Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας ("Φιλελεύθεροι Δημοκράτες" σήμερα) και ενδιαφερόταν για το ιρλανδικό πρόβλημα. Δεν επιζητούσε την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας, αλλά την αυτονομία της εντός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Μπράμ Στόκερ, ύστερα από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων, πέθανε στις 20 Απριλίου 1912 στο Λονδίνο σε ηλικία 64 ετών. Η σορός του αποτεφρώθηκε και η τεφροδόχος του βρίσκεται στο μαυσωλείο του Golders Green στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα