Martha Graham: Η Google αφιερώνει στην κορυφαία χορεύτρια

Σαν σήμερα 11 Μαϊου του 1894 πριν 117 χρόνια γεννήθηκε η Martha Graham, η σπουδαία αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος που θεωρείται συνώνυμο του σύγχρονου χορού.

Η επιρροή της στο χορό ήταν τεράστια με την εισαγωγή στο χορό μίας νέας γλώσσας της κίνησης: κίνηση που αποκαλύπτει το πάθος, την οργή και την έκσταση κοινό για την ανθρώπινη εμπειρία.

Προσέφερε στο χορό για πάνω από εβδομήντα χρόνια, και κατά το διάστημα αυτό ήταν η πρώτη χορεύτρια που έδωσε παράσταση στο Λευκό, που ταξίδεψε στο εξωτερικό ως πολιτιστικός πρέσβης, και τιμήθηκε με το υψηλότερο πολιτικό βραβείο της ΗΠΑ: το Μετάλλιο της Ελευθερίας .

Ήταν και παραμένει ως όνομα η διασημότερη χορεύτρια των ΗΠΑ η οποία άλλαξε το χορό που της φαίνονταν τόσο «ρεαλιστικός και ακίνητος» μια για πάντα, αλλάζοντας το πρόσωπο και τις εκφράσεις προσώπου και σώματος.
Οι εκφράσεις στο πρόσωπό της που κινείται ομαλά σε συνδυασμό με την απίστευτη χορούς της.

Οι κινήσεις που έφερε στο χορό ήταν καινούργιες, πρωτότυπες σε αντίθεση με τις «μαλακές», λυρικές κινήσεις , οι δικές της στην αρχή ήταν αποκλειστικά δυνατές, κοφτές και βίαιες και μόνο αργότερα αποκτούσαν κάποια τρυφερότητα. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές κατά τις οποίες κατηγορήθηκε για τον «άσχημο» χορό της.

Οι μέθοδοι της διδάσκονται σήμερα στα σχολεία σε όλο τον κόσμο.

 

Martha Graham: Διαβάστε περισσότερα για την χορεύτρια - χορογράφο

Ο Λούκας Γιώρκας στον τελικό της Eurovision 2011. Βίντεο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα