Πρωτοσέλιδα εφημερίδων και σημαντικότερες ειδήσεις, Τετάρτη 25 Μαΐου

Διαβάστε τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων:

Χρειάστηκε μια συνεδρίαση διάρκειας 11 ωρών, ωστόσο στο τέλος βγήκε λευκός καπνός για την Ελλάδα. Υπάρχει συμφωνία, αν και δύσκολη. Αποφασίστηκε και πως θα λειτουργεί ο περιβόητος κόφτης και σε τι αφορά, ενώ οι δανειστές καθόρισαν και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των χρημάτων που όπως αποφασίστηκε θα είναι στα 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα εκταμιευτούν τμηματικά και ανάλογα με την πορεία της αξιολόγησης, καθώς όπως φάνηκε υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα.

Ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε καλή τη συμφωνία, λέγοντας ότι “ ανοίγει το δρόμο στη χρηματοδότηση”. Στα σημαντικά του χθεσινού Eurogroup θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τη δήλωση του Πολ Τόμσεν πως θα προτείνει στο διοικητικό του συμβούλιο τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τα τέλη του έτους.
Χαρακτηριστική, ως προς τη λύση για το χρέος και η δήλωση του Τόμσεν ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δήλωση που συνδέεται με την απόφαση για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και την αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν.

Απ' το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως εκφράζεται αισιοδοξία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να μιλά για το πρώτο βήμα εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση.
Όπως είπε ο κ. Τσακλώτος βγαίνοντας από την αίθουσα του Eurogroup «μετά από 11 ώρες συνομιλιών φτάσαμε σε συμφωνία», τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και για την εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με αυτήν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Ελπίζαμε σε δόση μεταξύ 9 και 11 δις ευρώ, τελικά θα είναι 10,3 δις ευρώ», τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι ένα τμήμα της δόσης προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Όσον αφορά τη συμφωνία για το χρέος, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και ως τη λήξη του προγράμματος. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία και για μέτρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν το 2018, αλλά ήδη γνωρίζουμε τη μορφή τους, καθώς επίσης συμφωνία και για λήψη μέτρων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

«Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως εξήγησε, η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προέβλεπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τώρα υπάρχει ένα «συνολικό πακέτο».

«Υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα, και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο», κατέληξε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Eurogroup: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία-πακέτο για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που διήρκησε περίπου 11 ώρες καταλήγοντας σε συμφωνία επί της αρχής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ύψος της επόμενης δόσης. Ο πρόεδρος του ..

Με μπλόκο στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό απειλεί ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπλοκάρει τη νομοθετική διαδικασία για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες την οποία ...

Συνελήφθη ο δράκος του Αμαρουσίου μετά από νέα επίθεση σε γυναίκα

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε λίγο πριν ξαναχτυπήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης ο «δράκος» του Αμαρουσίου. Όλα συνέβησαν περίπου στις 6 το πρωί όταν ο άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτέθηκε σε μια γυναίκα σε πάρκο πίσω από ...

Eurogroup: Τι προβλέπει η συμφωνία για δόσεις, μέτρα και χρέος

Σε συμφωνία που προβλέπει μέτρα για το χρέος και δόση 10,3 δισ. ευρώ (7,5+2,8 δισ.) κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Εurogroup. Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση που εξεδόθη: To Εurogroup καλωσορίζει το Staff-level agreement που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας ...

 

Θύελλα από τη δήλωση του Καμμένου για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

 

Θύελλα έχει προκληθεί από τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ο οποίος χαρακτήρισε "εγκληματική και αντισυνταγματική" την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Την παραίτησή του ζητά η αντιπολίτευση. "Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία ...

 

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Πανελλαδικές 2016: Θέματα, Απαντήσεις

 

Στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας θα εξεταστούν σήμερα Τετάρτη, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που δίνουν με το νέο σύστημα (ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), καθώς και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') ...

 

Στάσεις εργασίας την Πέμπτη 26 Μαΐου στα μέσα μαζικής μεταφοράς

 

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ θα μείνει η πρωτεύουσα την Πέμπτη,  26 Μαΐου από τις 11:00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα και χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ από τις 11:00 το πρωί έως ...

 

Διαβάστε τα σημερινά πρωτοσέλιδα των οικονομικών εφημερίδων:

Διαβάστε τα σημερινά πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα