Αγωνία για την τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα

Κάποια «παιχνίδια», όπως αυτό με τον χρόνο καταβολής της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ίσως έχουν άσχημα οικονομικά αποτελέσματα για μισθωτούς του Δημοσίου και συνταξιούχους του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ στο... μάτι της τρόικας μπήκαν, όπως προβλεπόταν άλλωστε από το μνημόνιο, και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Η εξέλιξη με την καθυστέρηση στην καταβολή της τρίτης δόσης (9 δισ. ευρώ) από το μηχανισμό στήριξης έχει προκαλέσει αμηχανία στο οικονομικό επιτελείο και παρά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. 

Η διάψευση του εκπροσώπου του Ολι Ρεν από τις Βρυξέλλες σχετικά με το ενδεχόμενο καθυστέρησης της καταβολής της δόσης επιτείνει τη σύγχυση.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, πάντως, επιμένουν ότι το ζήτημα είναι τεχνικό και κατά κάποιο τρόπο γραφειοκρατικό, αφού για την εκταμίευση της δόσης του δανείου, που προέρχεται από τις χώρες της ευρωζώνης, απαιτούνται περίπου δέκα ημέρες μετά την απόφαση του Eurogroup-Ecofin, που είναι προγραμματισμένο στα μέσα Δεκεμβρίου και έτσι η εκταμίευση συμπίπτει με τις αργίες των Χριστουγέννων, ενώ διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα τον Δεκέμβριο. «Οσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Η αγωνία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ήταν μέχρι χθες η σύνταξη του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα αν θα γίνει αποδεκτός από την τρόικα. Και φυσικά θα συμπεριλαμβάνει νέα μέτρα για το 2011. Ετσι, προϋπολογισμός και νέα μέτρα που θα οδηγήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μια χρονιά από τα 22 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ «κλείδωσαν» στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας. Ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα Πέμπτη στη Βουλή -χωρίς νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο- θα περιλαμβάνει νέα μέτρα (πέραν των 9,150 δισ. ευρώ που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο) της τάξεως των 3,5-4 δισ. ευρώ.

Προχθές ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τηλεφώνησε από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών στους υπουργούς Υγείας και Παιδείας και τους ζήτησε να «κόψουν» και άλλο από τα κονδύλια που ζητούν για τους τομείς τους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από Ανδρέα Λοβέρδο και Αννα Διαμαντοπούλου περικοπές κονδυλίων ώστε να μη χρειασθεί να κάνει νέες περικοπές σε μισθούς, ούτε να βάλει νέους φόρους. Οπως λέγεται όμως, αν και ο υπουργός Υγείας συμφώνησε και υποσχέθηκε ότι θα εξοικονομήσει 150 εκατ. ευρώ, η υπουργός Παιδείας συνεχίζει να εκφράζει τον προβληματισμό της για τα 100 εκατ. ευρώ που της ζητήθηκαν να εξοικονομήσει από τους διορισμούς εκπαιδευτικών. Γιατί με χιλιάδες εκπαιδευτικούς λιγότερους ήδη στα σχολεία και νέες ελλείψεις σε προσωπικό, τι άλλες περικοπές να κάνει; Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι η υπουργός κατάφερε να κάνει περικοπές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα