Σενάρια πρόωρων εκλογών ακόμα και τον Δεκέμβρη

Ξανά την ανιούσα πήραν τα spreads μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου περί πρόωρων εκλογών στην διακαναλική συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας. Κι ενώ χρειάστηκαν 25 ημέρες για να μειωθούν κατά 110 μονάδες, μέσα σε 2 ημέρες τα spreads ανέβηκαν κατά 100! Στο μεταξύ, σε περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν αποκλείεται να στηθούν κάλπες τον Δεκέμβρη.

Η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών που άνοιξε ο πρωθυπουργός μέσω της διακαναλικής προκάλεσαν νέα σημάδια δυσπιστίας στις αγορές και, μάλιστα, περίπου μία εβδομάδα πριν τις κάλπες για την αυτοδιοίκηση.

Το τεταμένο πολιτικό σκηνικό οδηγεί στα ύψη τα spreads, τα οποία μόνο την Παρασκευή πήραν 30 μονάδες επιπλέον και έκλεισαν στις 839 μονάδες από 749,8 που ξεκίνησαν. Την δια ώρα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. καταγράφει απώλειες, που χθες έφτασαν το 1,93% στο κλείσιμο και ενδοσυνεδριακά κινήθηκαν στο 3%.

Κι όλα αυτά την ώρα που μετά την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών η Eurostat θα ανακοινώσει τα νέα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009, που αναμένεται να είναι πάνω από 15,5% και 127% αντίστοιχα. Πρακτικά, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμα μεγαλύτερη «μαύρη τρύπα» που θα πρέπει να κλείσει μέχρι τον Δεκέμβριο. Τα μέχρι σήμερα μέτρα -προφανώς- δεν επαρκούν, οπότε η λήψη νέων κάθε άλλο παρά απίθανή είναι.

Στο μεταξύ, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση καθαρής ήττας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, κυκλοφορεί και πιο... τραβηγμένο, που λέει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναβάλει τον δεύτερο γύρο της 14ης Νοέμβρη και να στήσει διπλές κάλπες την ίδια ημερομηνία του Δεκέμβρη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγησε την περασμένη Τετάρτη στους συνεργάτες του πως οι βουλευτικές εκλογές «είναι μονόδρομος» από την στιγμή που οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, ειδικά στις περιφέρειες, αποδοκιμαστούν από τους πολίτες.

Η ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φαίνεται να ωρίμασε στην κυβέρνηση όταν έγινε αντιληπτό πως η περιφέρεια Αττικής κινδυνεύει να χαθεί. Έτσι, αποφασίστηκε να δοθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτήρας ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κάτι που ο πρωθυπουργός έχει τονίσει με δηλώσεις του όλη την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα