"Κύριε πρωθυπουργέ σας καλωσορίζω στη χώρα των διεφθαρμένων"

«Είχαμε καιρό να σας δούμε κύριε πρωθυπουργέ, σας καλωσορίζω στη χώρα των διεφθαρμένων και στο κοινοβούλιο της διαφθοράς κατά δήλωσή σας (!) », είπε ο Α. Τσίπρας λίγο πριν θέσει το ερώτημα του για τον Αστακό.

Σφοδρή ήταν η απάντηση του κ. Παπανδρέου, που κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα για διασυρμό των δημοκρατικών θεσμών.

«Διασύρετε τους δημοκρατικούς θεσμούς εντός Βουλής και εκτός με τα συνθήματά σας και εκφράζετε ρατσιστικές αντιλήψεις δημοσιογράφων του εξωτερικού που υποστηρίζουν ότι η διαφθορά είναι στο DNA των Ελλήνων» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εγώ είπα ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι αλλά πρέπει να φτιάξουμε θεσμούς που ελέγχουν τον παρασιτισμό και τη διαφθορά γιατί υπάρχει διαφθορά. Ετσι χτυπάμε τη διαφθορά θεσμικά δημοκρατικά ανοικτά με τρόπους που ισχυροποιούν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς».

Ο κ. Γ.Παπανδρέου τόνισε επίσης κατά την ομιλία του, ότι «το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι ιερό, αλλά κανείς δεν έχει δικαίωμα να αιχμαλωτίζει αρχαία μνημεία». Επίσης, κάλεσε άπαντες (!) να επιδείξουν υπεύθυνη στάση και να μην προχωρούν σε ακραίες ενέργειες.

Η γ.γ. του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα, απαντώντας στον πρωθυπουργό τόνισε ότι στην Ακρόπολη δεν έγινε κάτι που να προσβάλει το χώρο, εκτός από την επίθεση των ΜΑΤ σε εργαζόμενους.

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώθηκε στη Βουλή με επίκεντρο την ανεργία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος και προσπάθεια της κυβέρνησης είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα επενδύει στην ποιότητα της εργασίας και όχι στη φτηνή εργασία, ενώ έδωσε έμφαση στην «πράσινη ανάπτυξη», που, όπως είπε, εκτιμάται ότι θα προσφέρει έως 250.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Στόχος μας είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στις νέες τεχνολογίες. Εκεί επενδύσουμε τις προσπάθειές μας, για να αλλάξουμε τον ρου της οικονομίας. Στο όνομα της διεθνούς επανάστασης δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες» τόνισε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις.

Από την πλευρά της, η κα Παπαρήγα τον κατηγόρησε για αοριστολογίες και αντέτεινε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση αφαιρεί την πιθανότητα για αύξηση της απασχόλησης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ανεργία θα αυξηθεί σημαντικά και θα είναι μακρόχρονη και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ανέργων όσο διάστημα δεν απασχολούνται.

«Οι διεθνείς εκτιμήσεις για την ανεργία είναι ότι θα αυξηθεί και το σίγουρο είναι ότι θα είναι πολύ λιγότερες οι θέσεις εργασίας από αυτές που χάνονται. Θα προστεθούν δεκάδες χιλιάδες άνεργοι, κυρίως νέοι αγρότες και ιδιοκτήτες μικρών μαγαζιών» ανέφερε η κα Παπαρήγα.

«Η ανεργία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που ζει η χώρα και θα ζει τα επόμενα χρόνια και η κατάσταση θα εκτραχυνθεί, αν δεν κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις» αναγνώρισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ανευθυνότητα της προηγούμενης κυβέρνησης που κληροδότησε στο ΠΑΣΟΚ ένα απίστευτο έλλειμμα και άφησε τη χώρα χωρίς καμία αξιοπιστία και πρόσθεσε:

«Πρώτο μας μέλημα ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας. Και ήταν σημαντική επιτυχία που η Εθνική Τράπεζα βγήκε στις αγορές, βρήκε κεφάλαιο και μπορεί η αγορά να δανειοδοτείται. Στις φουρτούνες που ξεκίνησαν με χρέος των κρατών μπήκαμε πρώτοι και φιλοδοξούμε να βγούμε πρώτοι. Δεύτερο μέλημά μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη της χώρας και τρίτο να φέρουμε επενδύσεις. Και αυτό κάνουμε».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις των κομμάτων, τονίζοντας ότι «θα τις λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν, γιατί η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή».

«Αποφύγατε να πείτε συγκεκριμένα πράγματα. Μιλάτε για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Όμως, το δικό σας μοντέλο ανάπτυξης θα στρεβλώσει ακόμα περισσότερο την αγορά και ιδιαίτερα ορισμένους κλάδους. Χρεοκοπούν οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, δεν έχουν νόημα ύπαρξης, επομένως θα κλείσουν. Ήμουνα χθες στη βιομηχανική ζώνη του Κιλκίς, όπου οι βιομηχανίες εκεί έχουν ημερομηνία λήξης» αντέτεινε η κα Παπαρήγα.

Η γ.γ. του ΚΚΕ, αφού εκτίμησε ότι η ανεργία θα είναι μακρόχρονη, επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός της για την αντιμετώπιση της, επισημαίνοντας  ότι όσο υπάρχουν άνεργοι θα πρέπει να προστατεύονται και οικονομικά και προνοιακά.

Ανταπαντώντας, ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση αφενός στα προγράμματα της «πράσινης ανάπτυξης» που υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν τα επόμενα χρόνια μέχρι και 250.000 νέες θέσεις εργασίας, και αφετέρου στην ποιότητα της εργασίας.

«Εμείς λέμε "όχι" στη φτηνή εργασία. Εκεί δίνουμε τη μάχη της επανάστασης. Όλα αυτά όμως χρειάζονται σύνεση και αποτελεσματικότητα και όχι απλώς να θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για να δημιουργούμε βαρίδια στη χώρα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε:

«Στο όνομα της Διεθνούς Επανάστασης, εγώ, εμείς, δεν θα αφήσουμε αυτές τις μικροκομματικές σκοπιμότητες να κυριαρχήσουν. Θα πάμε μπροστά. Αλλά σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή ή θα προχωρήσουμε τη χώρα σε αναμόρφωση ή κάποιοι θα θέλουν να συνεχίσει να βουλιάζει».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα