Σαμαράς: Κάλυψη στον Καραμανλής και σκληρή κριτική

Με τη φράση «δε νομίζω ότι θα είχε να προσφέρει κάτι η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού στην επιτροπή που διερευνά την υπόθεση», έκλεισε ο Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση για το ενδεχόμενο της παρουσίας του Κώστα Καραμανλή στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Διευκρίνισε, όμως, ότι είναι στο χέρι του πρώην πρωθυπουργού το πότε θα τοποθετηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. «Η δική μου ευθύνη είναι να κοιτάξω το μέλλον της παράταξης, του τόπου και της πατρίδας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος, δε, στην κατάθεση της Αικατερίνης Πελέκη, έκανε λόγο για καταθέσεις ala carte.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρέμεινε σταθερός στην άποψή του ότι το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, παραθέτοντας στοιχεία του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τη γρηγορότερη έξοδο της χώρας από την επιτήρηση.

Απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια διαδικασία θα βάλει τη χώρα σε νέες περιπέτειες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου».

Επιτέθηκε, επίσης, σε Ντόρα Μπακογιάννη και ΛΑΟΣ, κατηγορώντας τους για σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπερασπίστηκε την επιλογή του Βασίλη Κικίλια, αιτιολογώντας την ως απάντηση στην προτροπή «Αντώνη, άλλαξέ τα όλα».

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης τύπου του Αντώνη Σαμαρά

Με ένα βίντεο που περιλαμβάνει αποσπάσματα από την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στην 74η ΔΕΘ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε μετά τη μετάδοση του βίντεο ότι πρόκειται περί «πολιτικής εξαπάτησης».

«Δεν είναι μονόδρομος το Μνημόνιο», επανέλαβε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση και τον κ. Παπανδρέου ότι δεν έλαβε άμεσα μέτρα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, αλλά προτίμησε να επιδοθεί σε ταξίδια στο εξωτερικό, όπου δυσφήμησε τη χώρα.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι αριθμοί που ελήφθησαν υπόψη για τη σύνταξη του Μνημονίου ήταν λανθασμένοι.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύθηκε καν. «Όχι μόνο δεν διαπραγματεύθηκε με το πιστόλι στο τραπέζι, αλλά με το πιστόλι στον κρόταφο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΝΔ.

Το βασικότερο πρόβλημα του Μνημονίου είναι ότι, αν και μειώνει το έλλειμμα, δημιουργεί, παράλληλα, μεγάλη ύφεση. «Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, υπενθυμίζοντας μια φράση του πρώην πρωθυπουργού, Ξενοφώντα Ζολώτα. «Χρειάζεται ανάκαμψη», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

Εξηγώντας το λόγο της καταψήφισης του Μνημονίου από τη ΝΔ, ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να δώσει «λευκή επιταγή» σε βάθος τριετίας για μια λύση που δημιουργεί κυκλική ύφεση.

«Δεν είμαι αντίθετος με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στην Ε.Ε. αλλά θα πρέπει να περιληφθούν σε αυτή και τα στοιχεία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», ήταν η απάντηση του κ. Σαμαρά σε σχετική ερώτηση.

«Δεν θα υποδείξω εγώ σε ένα πρωθυπουργό 5,5 ετών πότε θα μιλήσει. Μπορώ να πω ότι τα ιστορικά πρόσωπα, όπως οι τέως πρωθυπουργοί, έχουν την ευθύνη για το πότε και εάν θα μιλήσουν για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής τους. Εγώ τους λογαριασμούς με το παρελθόν της παράταξής μας τους έχω κλείσει και με βαθιά αυτοκριτική. Η δική μου ευθύνη είναι να κοιτάξω το μέλλον της παράταξης, του τόπου και της πατρίδας μας», ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ σε ερώτηση για το αν πρέπει να απαντήσει ο Κώστας Καραμανλής για την υπόθεση του σκανδάλου της μονής Βατοπεδίου.

Όταν ρωτήθηκε αν ο Κ. Καραμανλής τον υπονομεύει, ο Α. Σαμαράς σημείωσε: «Δεν έχω τίποτα να χωρίσω με κανέναν. Όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο για κάποιο νεοδημοκράτη είμαι ευτυχής».

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε ερώτηση για το ποια είναι η πρόταση της ΝΔ για την εύρεση 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους, στην οποία υπερασπίστηκε την επιλογή του κόμματός του να διαφωνεί με την επιλογή του Μνημονίου, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει γρηγορότερη έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Όταν τα έλεγα εγώ, έλεγαν ότι ο Σαμαράς κινδυνολογεί. Τώρα που το λένε οι ξένοι, τι έχει να απαντήσει η κυβέρνηση;» ήταν το ρητορικό ερώτημα στην απάντηση του κ. Σαμαρά σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν επέκταση του Μνημονίου για άλλα επτά χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι μόνο αν βρεθεί προ αδιεξόδου, θα προσφύγει το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές, προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να ζητήσει διενέργεια εκλογών γιατί αυτό θα οδηγούσε τη χώρα σε περιδίνηση. «Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του να γίνει πρωθυπουργός για ένα φεγγάρι. «Εγώ δεν θέλω να μπούμε σε μια εκλογική διαμάχη, γιατί η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή και διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία», ήταν η απάντηση με την οποία έκλεισε την τοποθέτησή του για το συγκεκριμένο θέμα.

Ερωτώμενος αν οι οξυμένοι τόνοι που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα σημαίνουν την οριστική διακοπή της προσπάθειας για συναίνεση αλλά κα της προσωπικής του σχέσης με τον Γ. Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τη διακυβέρνησή του με πέντε εξεταστικές. «Την προσωπική μου σχέση με τον κ. Παπανδρέου την ξέρετε, από εκεί και πέρα είναι ο πολιτικός μου αντίπαλος», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

«Προνομιακό καθεστώς δεν υπάρχει για κανένα», απάντησε ο κ. Σαμαράς σε νέα ερώτηση για την πιθανότητα κατάθεσης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, προσθέτοντας: «Δε νομίζω ότι θα είχε να προσφέρει κάτι η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού στην επιτροπή που διερευνά την υπόθεση». Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο κ. Καραμανλής έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση σημειώνοντας ότι, αντίθετα, δεν έχουν αξιολογηθεί ποινικές ευθύνες.

Μιλώντας για την κατάθεση της Κατερίνας Πελέκη, έκανε λόγο για καταθέσει ala carte, λόγω των παρενεργειών του νόμου Καστανίδη, σημειώνοντας ότι οι εργασίες της επιτροπής συνεχίζονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας, γι’ αυτό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να αποχωρήσει από τις εργασίες της.

Ο κ. Σαμαράς απέρριψε τις θεωρίες περί πολυκατοικίας, λέγοντας ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει συγκατοικήσει πλέον με το ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα και η αγωνία της ΝΔ είναι η σχέση της με τη βάση του κόμματος. Ο αρχηγός της ΝΔ εξαπέλυσε τα βέλη του και κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, σημειώνοντας πως στηρίζει τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία της στο Μνημόνιο. «Η κα. Μπακογιάννη μόνη της έφυγε και επέλεξε να είναι απέναντι στη ΝΔ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε, επίσης, αυξημένη πίεση στις τράπεζες για να μην «κλατάρει» η αγορά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ως ανταπόκριση στο μήνυμα «Αντώνη, άλλαξέ τα όλα», αιτιολόγησε την επιλογή του Βασίλη Κικίλια για τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, παραδεχόμενος ότι υπάρχει ρίσκο και ζητώντας τη βοήθεια της κοινωνίας για να προχωρήσει στις αλλαγές. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης θα έχει στη διάθεσή του το καλύτερο επιτελείο. «Μπορεί να μην είναι έμπειρος, αλλά είναι έμπυρος», κατέληξε για τον κ. Κικίλια ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή τη φράση.

Χαρακτήρισε, επίσης, αφύσικη τη στάση του πρωθυπουργού να δυσφημεί την Ελλάδα στο εξωτερικό, σε ερώτηση για το αν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο του Γιώργου Παπανδρέου για προσφυγή στην τρόικα. «Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η ιστορία», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας, πάντως, τη διαφωνία του με τις θεωρίες συνωμοσιολογίας.

O πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε, επίσης, κατά του γερμανικού εκλογικού μοντέλου, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αρχηγοκεντρικό. «Θέλω να έχουμε ένα ελληνοκεντρικό εκλογικό σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα εσωκομματικά της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς εξήγησε ότι δεν είχε πρόβλημα με τα πρόσωπα αλλά με τους μηχανισμούς, όπως απέδειξε και μετά το συνέδριο της εκλογής του. «Μεγαλύτερη απόδειξη το σφουγγάρι που χρησιμοποίησα και που είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουν βγάλει οι καλύτεροι σφουγγαράδες της Καλύμνου».

Ο Αντώνης Σαμαράς απέφυγε, ακόμα, να βάλει τον πήχη ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών.

Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι μια ονομασία για κάθε χρήση είναι η μόνη αποδεκτή λύση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα