Μόνο η Κατσέλη έφταιξε για τον καθυστερημένο ανασχηματισμό;

Δεν ήταν μόνο το ταξίδι της Λούκας Κατσέλη που καθυστέρησε τον ανασχηματισμό, με αποτέλεσμα να.. ξημερώσουμε και να φτάσουμε σχεδόν χαράματα για την επίσημη ανακοίνωση του Γ. Πεταλωτή. Τις ώρες από το απόγευμα μέχρι και το ξημέρωμα εκτυλίχθηκε ένα άνευ προηγουμένου θρίλερ, που κατέληξε αργά μετά τα μεσάνυχτα στο πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα, που μετρά παρά ένα πενήντα άτομα. Μεγάλη ευθύνη σε αυτήν την καθυστέρηση φέρει και το μπλέξιμο που υπάρχει αναφορικά με τις αρμοδιότητες που έχει ή ζητούσε κάθε υπουργός, με αποτέλεσμα ακόμα και ώρες μετά την ορκωμοσία να μην έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Η πρώτη εμπλοκή παρουσιάστηκε όταν δεν έβρισκαν στο τηλέφωνο την Λούκα Κατσέλη, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εν πτήσει από το Λονδίνο προς την Αθήνα. Χωρίς την ενημέρωση της Λούκας δεν μπορούσε να ενημερωθεί ο Χρυσοχοΐδης που πήγαινε στην θέση της και κατά συνέπεια ο Παπουτσής που πήγαινε στην θέση του Χρυσοχοΐδη (και πάει λέγοντας το ντόμινο).η κα. Κατσέλη ζήτησε να λάβει επιπρόσθετες αρμοδιότητες στο Εργασίας όπως η Προστασία Καταναλωτή και η Μεταναστευτική Πολιτική. Αυτό προκάλεσε νέες καθυστερήσεις, αφού έπρεπε οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου να ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό, εκείνος τους συνεργάτες, οι συνεργάτες τους ενδιαφερόμενους κλπ. Κάτι αντίστοιχο λέγεται ότι έγινε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που απαίτησε στο Οικονομίας που πήγε να πάρει και την Ενέργεια από την Τίνα Μπιρμπίλη αλλά διαπίστωσε ότι έχασε την Προστασία Καταναλωτή, όπως και με τον Χρήστο Παπουτσή που ζήτησε να διατηρήσει και την αρμοδιότητα για το Λιμενικό Σώμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να μην πάει στο Ναυτιλίας που επαναθεσπίστηκε. Έτσι όμως δημιουργείται ένα άνευ προηγουμένου μπέρδεμα, αφού για παράδειγμα στην περίπτωση που θα ξεσπάσει ένα διατροφικό σκάνδαλο, ένα κομμάτι θα υπάρχει στις αρμοδιότητες του Χρυσοχοΐδη στο Οικονομίας, ένα άλλο του ΕΦΕΤ στο Αγροτικής Ανάπτυξης του Σκανδαλίδη, ένα τρίτο στο Διατροφής του Λοβέρδου και ένα τέταρτο στο Προστασίας Καταναλωτή που πήρε φεύγοντας η Κατσέλη. Πρόκειται για μείζον θέμα καταμερισμού αρμοδιοτήτων  που ακόμα δεν έχει διευθετηθεί, ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Επίσης, όταν ενημερώθηκε, λέγεται ότι

Ένα άλλο ζήτημα που καθυστέρησε τον ανασχηματισμό ήταν η απαίτηση που φάνηκε να έχουν αρκετά στελέχη να μην είναι απλοί υφυπουργοί αλλά τουλάχιστον αναπληρωτές υπουργοί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα νέα τηλέφωνα στον Πρωθυπουργό για να δώσει την έγκρισή του και κάπως έτσι μάλλον εξηγείται και το πρωτοφανές να διαθέτει αυτή η κυβέρνηση επτά αναπληρωτές υπουργούς (που σημαίνει ότι δεν έχουν προϊστάμενο τον υπουργό αλλά αναφέρονται απευθείας και λογοδοτούν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό). Στην ίδια λογική, υπήρξαν και αρνήσεις που πήγαν ακόμα πιο πίσω τις επίσημες ανακοινώσεις. Η πρώτη ήταν από τον  πρώην υπουργό Γιώργο Φλωρίδη ο οποίος, επικαλούμενος και την προηγούμενη υπουργική  ιδιότητά του,  αρνήθηκε να τοποθετηθεί υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, κάτι που είχε και μια δεκαετία πριν. Ο ίδιος προφανώς θεώρησε υποβάθμιση κάτι τέτοιο και ζήτησε θέση στο οικονομικό επιτελείο, κάτι που δεν έγινε δεκτό.  Κάπως έτσι αναζητήθηκε και μπήκε την τελευταία στιγμή στην κυβέρνηση ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Αηδόνης.

Ο δεύτερος που αρνήθηκε την είσοδό του στην κυβέρνηση ήταν ο επικεφαλής του  ΙΣΤΑΜΕ και βουλευτής Επικρατείας  Ηλίας  Μόσιαλος ο οποίος αρνήθηκε να τοποθετηθεί  υφυπουργός Εσωτερικών, καθώς όλοι περίμεναν να πάει (ακόμη και ως υπουργός) στο Υγείας (με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού  καθηγητή στο ίδιο αντικείμενο ).  Για τον κ. Μόσιαλο πάντως υπάρχει και η εκδοχή ότι είτε δεν αρνήθηκε αλλά δεν απάντησε ποτέ στο τηλέφωνό του και για αυτό υπήρξε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση, αφού προσπαθούσαν μέχρι αργά τη νύχτα να τον βρουν, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι  ζήτησε λίγο  χρόνο για να το σκεφθεί (που όμως δεν μπορούσε να του διατεθεί).

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι πίσω από τα χαμόγελα, υπάρχουν και πικρίες – όχι μόνο από την κα. Μπατζελή που είναι η μόνη που απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ή από βουλευτές που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να έχουν την ευκαιρία τους, αλλά και από νυν κορυφαία στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου όχι απλά δεν ήξερε για την έλευση του Δημήτρη Κουσελά αλλά ενδεχομένως δεν την ήθελε. Παράλληλα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης μάλλον εξεπλάγη από την απομάκρυνσή του από την θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους και φέρεται δυσαρεστημένος, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να αλλάζει ο γραμματέας στο κόμμα δυο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα