Τουρκική άσκηση απέναντι από την Χίο με βλέψεις

Ευρείας έκτασης στρατιωτική άσκηση απέναντι από την Νότια Χίο, με την συμμετοχή του αποβατικού δυναμικού της ναυτικής βάσης της Φώκαιας (Στρατιά του Αιγαίου), πραγματοποίησαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κινήσεις στο «μέτωπο» της Σμύρνης

Με τον κωδικό «Ζαφείρι και Κοράλλι» και με την επωνυμία «Έφεσος 2010», η άσκηση προέβλεπε απόβαση με συμμετοχή κομάντος, αλεξιπτωτιστών, ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους και αποβατικών σκαφών, καθώς και με νυκτερινή αεροπορική κάλυψη από μαχητικά F4 και F16.



Συμμετείχαν περίπου 7.000 αξιωματικοί και στρατιώτες. Το κύριο βάρος δόθηκε σε νυκτερινούς ελιγμούς κατά την απόβαση. Δεν αναφέρεται πουθενά υπαρκτός εχθρός, αλλά καθίσταται σαφές πως η άσκηση είχε ως στόχο της μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.






Η άσκηση, που διενεργείται κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και μετά τις δηλώσεις -κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας- περί μείωσης εξοπλισμών και άλλα συναφή.

 

Το σενάριο της απόβασης

«Ελάχιστες Ένοπλες Δυνάμεις στον κόσμο έχουν την δυνατότητα να διενεργήσουν τέτοια άσκηση» τιτλοφορεί με έντονη εθνικιστική διάθεση η εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία, ωστόσο, όπως και τα υπόλοιπα ΜΜΕ της Τουρκίας, δεν εξηγεί επαρκώς τους λόγους που ωθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας να πραγματοποιούν άσκηση τέτοιου μεγέθους και, κυρίως, τέτοιας επιθετικότητας, με την χρήση  πολεμικού υλικού τελευταίας τεχνολογίας και με την μαζική συμμετοχή επιλέκτων μονάδων.



Η άσκηση πραγματοποιήθηκε λίγα μίλια από την Χίο, δίπλα από τον Τσεσμέ, υπό την διοίκηση της 4ης Στρατιάς, η οποία δημιουργήθηκε με αποκλειστική αρμοδιότητα το θέατρο πολεμικής σύγκρουσης στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα