Η βαρυσήμαντη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Βαρυσήμαντη ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, στην οποία δεν μετείχαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά βαθειά πολιτικό, αφού όπως είπε χρεοκόπησε το πελατειακό σύστημα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι στις συζητήσεις για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους οι δανειστές επέβαλλαν τους όρους, τόνισε ότι κάποιοι δεν πιστεύουν πως θα τα καταφέρουμε και κάλεσε όλους να τους διαψεύσουμε.

Να κερδίσουμε τον πόλεμο της φοροδιαφυγής είπε στην παρέμβασή του ο κ. Παπούλιας  και πρότεινε στους αρχηγούς να συζητηθεί η μετατροπή της σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Στις προτεραιότητες που έβαλε ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων και η διαφάνεια στους ισολογισμούς τους, καθώς και η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να περάσουμε σε ένα μικρό και λειτουργικό κράτος, καθώς και ότι οι επίορκοι λειτουργοί του Δημοσίου θα πρέπει να τιμωρούνται άμεσα.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στα θλιβερά γεγονότα της περασμένης Πέμπτης, τονίζοντας ότι η οδύνη είναι μεγάλη για όλους. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι διαδηλώσεις και το δικαίωμα της διαμαρτυρίας δεν μπορούν να αποτελέσουν για κανέναν άλλοθι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα της ατιμωρησίας, της αδιαφάνειας και της αδικίας, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση.

Δήλωσε επίσης ότι η κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα μόνο, αλλά παγκόσμιο και επισήμανε την ανάγκη για σοβαρές και μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Τόνισε επίσης ότι για να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα της χώρας χρειάζεται να είναι παρόντες όλοι, αναφερόμενος έτσι εμμέσως στην άρνηση των κομμάτων της Αριστεράς να μετέχουν στη συνάντηση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι χρειάζονται τολμηρές τομές στο σύστημα διακυβένρησης της χώρας και στην οικονομία.

Μεταξύ των προτάσεων που έκανε ήταν η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η συγκρότηση αναθεωρητικής Βουλής για την επόμενη τετραετία, η αποκατάσταση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της λήψης νέων μέτρων αλλά και η άμεση απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του Καλλικράτη, την οποία όπως διευκρίνησε, ο πρωθυπουργός δεν δέχτηκε.

Κατά την έξοδό του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε ότι υπάρχει "οικουμενική συνεννόηση" και υπογράμμισε ότι "αν όσα συζητήθηκαν πραγματοποιηθούν η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία".

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει "πανηγύρι" τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη τύπου είπε ότι η συνάντηση των αρχηγών χωρίς την Αριστερά δεν μπορεί να είναι Πολιτικό Συμβούλιο και έκανε λόγο για "λαθροχειρία".

Η σημερινή συνάντηση δίχως τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς δεν μπορεί επουδενί να υποκαταστήσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε τέλος ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα