Τριγμοί στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Αρρυθμίες, αλλά και διαφωνίες, ακόμα και μεταξύ υπουργών, προκαλούν οι συμβιβασμοί που επιχειρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, έντονες διαφωνίες για την παράταση του κόφτη, αλλά και για την πρόθεση του Μαξίμου να δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και για μετά το 2018, προκαλούν την αντίδραση των «53», έστω και εάν αυτή δεν έχει εκφραστεί ακόμα με δημόσια παρέμβαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν δεν υπάρξει κείμενο μετά το Eurogroup της Πέμπτης και τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου προς τους δανειστές, η αντίδραση των «53» θα εκφραστεί οργανωμένα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου.

Και όλα αυτά, ενώ επικεφαλής των «53» είναι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών (!), γεγονός που καταδεικνύει τις υπόγειες διεργασίες που συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε και η συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στην εφημερίδα «Εποχή», με την οποία ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποιεί ότι «υπάρχουν όρια στη διαπραγμάτευση, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα».

Παράλληλα, όταν ερωτάται, αν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι υπαρκτό ο Π. Σκουρλέτης απαντά:

«Δεν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ούτε στις προθέσεις της. Η εκλογολογία δεν εξυπηρετεί καμία πραγματική ανάγκη, αντίθετα λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη που διαφαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει έως το 2017. Επειδή, όμως, ζούμε σε συνθήκες μνημονίου πάντα το ενδεχόμενο των εκλογών είναι πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη περίοδο».

Το ίδιο μεγάλη αίσθηση, αν όχι μεγαλύτερη, παρουσιάζει η διαφοροποίηση στις δημόσιες τοποθετήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου για το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου, με τον υπουργό Οικονομικών να επιμένει πως δεν εξετάζεται τέτοιο θέμα και τον υπουργό Οικονομίας να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, με αφορμή την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα την παραχώρηση διακαναλικής συνέντευξης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα