Politico: εκτός διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο Κοτζιάς

Εκτός διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα μείνει στην επόμενη φάση ο Νίκος Κοτζιάς, υποστηρίζει δημοσίευμα του Politico.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα κρατηθεί μακριά από τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, μετά την παρουσία του στη διάσκεψη της Γενεύης , όπου διατάραξε τις εύθραυστες συνομιλίες, όπως αναφέρουν στο περιοδικό, δύο αξιωματούχοι που παρακολούθησαν στενά τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το Politico, η επόμενη πολιτική συνάντηση, για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου -που δεν έχει ακόμη οριστεί- θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων και όχι των υπουργών Εξωτερικών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα του μετά τα παράπονα που ακούστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και άλλους αξιωματούχους, για τη συμπεριφορά του κ. Κοτζιά την προηγούμενη Πέμπτη.

Όπως εξηγεί το περιοδικό, «παρά τις εντατικές συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στα Ηνωμένα Εθνη, τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις τρεις εγγυήτριες χώρες, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Γενεύη, ο Κοτζιάς πήγε στη Διάσκεψη με απαιτήσεις-έκπληξη έναντι των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων, όπως ήταν η πλήρης και άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη νησί, τις οποίες μάλιστα επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα διάλειμμα των συζητήσεων».

Προσθέτει, «η κυβέρνηση Τσίπρα, ανεπίσημα, φάνηκε να "μαλακώνει" τις θέσεις της Ελλάδας την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τη "σημαντική ώθηση" που δόθηκε για μια "δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία" για την επανένωση της Κύπρου. Ωστόσο, από αυτή την ανεπίσημη ανακοίνωση έλειπαν κάποια από αυτά που είπε ο κ. Κοτζιάς την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη, για τη χάραξη κοινής στρατηγικής ενόψει της συνέχειας της διαπραγμάτευσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα