Κυπριακό: Στη Γενεύη ο Τσίπρας χωρίς διμερή με Ερντογάν

Στην ατζέντα του κυπριακού δε φαίνεται τελικά να υπάρχει συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν ενόψει της Διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι "δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση" και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία και πραγματοποίησή της μέχρι εκείνη την ημερομηνία, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν υποδηλώνει αρνητικές ενδείξεις στις επαφές που γίνονται εν όψει της Διάσκεψης.

Αντ' αυτής παραπέμπουν στη συνάντηση που θα έχει αύριο στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζεται ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συναντήσει τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες με τον οποίο θα συζητηθεί η ατζέντα του κυπριακού εν όψει της Γενεύης.

Στο μεταξύ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Διάσκεψη έχει χαρακτήρα open end, δηλαδή δεν υπάρχει καταληκτικός ορίζοντας, ενώ επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο των έως σήμερα διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ένα σύμφωνο φιλίας το οποίο στόχο έχει να αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων.

Τέλος, η πρόθεση της Αθήνας στη Γενεύη να παραστεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς όπως λένε κυβερνητικές πηγές και η τουρκική πλευρά έχει εκδηλώσει την ίδια πρόθεση για εκπροσώπηση από τον Τούρκο Πρόεδρο.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα