H μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Με τη “μονομαχία” του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις ομιλίες των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία στο τέλος της διαδικασίας κορυφώνεται σήμερα Σάββατο η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι με τις ομιλίες υπουργών της κυβέρνησης που δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Χουλιαράκης: Το ΔΝΤ ζητά να ψηφίζουμε τώρα μέτρα 4,5 δισ. για το 2019


Σύμφωνα με τον κοινοβολευτικό προγραμματισμό στόχος είναι οι ομιλίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 10 το βράδυ με την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού και, αμέσως μετά, να ξεκινήσει η ψηφοφορία, ώστε η όλη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού να ολοκληρωθεί πριν τα μεσάνυχτα.

Το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την οποία θα κλείσει η συνεδρίαση αλλά και στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χθες μιλώντας στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε τη βεβαιότητα του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, ότι η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης θα διατηρηθεί και η οικονομία θα βγει από την ύφεση και από το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται μέσα στο 2017 και το 2018. Σημείωσε πάντως ότι “μεγάλη εκκρεμότητα που παραμένει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα”.


Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή - Το βράδυ η ψήφιση του προϋπολογισμού (LIVE) - Media
Όπως είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης “το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019. Προκαταβολική νομοθέτηση το Δεκέμβριο του 2016 για το έτος 2019. Η θέση του Ταμείου στηρίζεται στη δικιά του εκτίμηση ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα έλεγα, δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα”.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην τοποθέτηση τους στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό τόνισε πως “στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης δίνουμε τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, αυτές που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδεοληψία της Αριστεράς: για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας”. Σημείωσε μάλιστα πως “στην σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα εργασιακά η Ελλάδα είναι το μέλλον της Ευρώπης, γι' αυτό οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση”.
topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα