Μυστική αποστολή Καμμένου στις Βρυξέλλες για Τουρκία και προσφυγικό

Στρατηγική για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, κάτι που θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό, διαμορφώνει η Αθήνα.

Ο Πάνος Καμμένος, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Realnews, την περασμένη Δευτέρα βρέθηκε στις Βρυξέλλες με «μυστική αποστολή» όπου και συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο υπουργός Αμυνας, κατόπιν συνεννοήσεως με τον πρωθυπουργό, ζήτησε από τον Γ. Στόλτενμπεργκ, σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας, το ΝΑΤΟ και η Frontex να αναλάβουν πλήρη ρόλο σε 24ωρη βάση με ενίσχυση των δυνάμεών τους και να επιστρέφουν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία.

Για τον σκοπό αυτόν, μάλιστα, η Αθήνα επανέφερε το αίτημά της να επεκταθεί η ΝΑΤΟϊκή αποστολή και στο νότιο Αιγαίο, όπου σήμερα δεν επιχειρεί, καθώς η Τουρκία θεωρεί τη συγκεκριμένη περιοχή «αποστρατικοποιημένη».

Το ΝΑΤΟ, λόγω και των επιχειρήσεων στη Συρία και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή, βλέπει θετικά το ελληνικό αίτημα, πλην όμως η Αγκυρα αντιδρά με σφοδρότητα και απειλεί με βέτο. Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε επικοινωνία που είχε μαζί του η «R», δεν επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της συνάντησης, κάτι όμως που πράττει νατοϊκή πηγή στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα, επίσης, αναμένεται να θεωρήσει ως «επιθετική ενέργεια» από την Αγκυρα τυχόν κατάργηση της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να έχουν διαρρεύσει τα σχέδια αντίδρασής της σε διπλωματικό ή άλλο πεδίο.

Το βέβαιο είναι ότι με το σχέδιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που βρίσκεται εν εξελίξει, αναμένεται ενίσχυση των νησιών με αρκετές μονάδες και τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες, καθώς -μεταξύ άλλων- προβλέπεται και κατάργηση των κέντρων νεοσυλλέκτων και ο κάθε στρατιώτης θα παρουσιάζεται εξαρχής στη μονάδα που θα υπηρετεί το σύνολο της θητείας του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα