Κλείδωσε ο ανασχηματισμός. Ποιοί μένουν και ποιοί φεύγουν

Κλείδωσε  ο ανασχηματισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει αύριο Παρασκευή το νέο υπουργικό σχήμα.

Το βράδυ της Πέμπτης επρόκειτο να συνέλθει το Πολιτικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενώ αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας παρέθετε δείπνο στους άραβες επισήμους και επενδυτές που συμμετείχαν στο Ευρω-αραβικό Συνέδριο που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα τηλέφωνα.

Ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, αφού δημιουργούνται και νέα υπουργεία, αλλά και πολλά μετονομάζονται.

Αμετακίνητοι:

Το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη επί των οικονομικών, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπως και ο Γιάννης Μουζάλας, με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής να αναβαθμίζεται.
Μετακινήσεις:

παραμένοντας ωστόσο στο κυβερνητικό σχήμα- θα υπάρξουν όπως όλα δείχνουν για τον νυν υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για τους Γιώργο Τσίπρα και Νίκο Ξυδάκη από το ΥΠΕΞ, για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και για τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Ποιοι αποχωρούν

Από το υπουργικό σχήμα φαίνεται ότι αποχωρούν οι Νίκος Τόσκας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η υφυπουργός για θέματα βιομηχανίας Θ. Τζάγκρη, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος  και σύσσωμο το επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο αποτελείται από τον υπουργό Ευ. Αποστόλου και τον αν. υπουργό Μ. Μπόλαρη.


Οι νέοι

Τα νέα πρόσωπα που αναμένεται να εισέλθουν στην κυβέρνηση είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Φώτης Κουβέλης  στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ηλ. Αραχωβίτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Σ. Φάμελος μαζί με τρείς ή τέσσερις νέους βουλευτές για θέσεις υφυπουργών.


Ο υπ. Εργασίας δήλωσε σήμερα ότι είναι στην διάθεση του πρωθυπουργού. «Θεωρώ ότι υπηρετώ μία συλλογική προσπάθεια, ο κ. Τσίπρας έχει μεγαλύτερη εποπτεία από εμένα, όπου νομίζει ο Πρωθυπουργός ότι μπορεί να είμαι χρήσιμος. Όπου νομίζει ο Πρωθυπουργός εγώ δεν έχω βάλει κανέναν όρο. Ό,τι μου έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός μέχρι τώρα, να φύγω από την Ευρωβουλή και να πάω στο υπουργείο Εσωτερικών, να φύγω από το υπουργείο Εσωτερικών και να πάω στο υπουργείο Εργασίας, έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό. Θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη», δήλωσε στον Real FM.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως είναι υπερήφανος για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντας την θέση του «ηλεκτρική καρέκλα».

Τα νέα υπουργεία μετά την απόφαση του ΣτΕ

Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ που μόλις πρόσφατα έγινε γνωστή, έγιναν δεκτά τα Προεδρικά Διατάγματα που είχε αποστείλει η κυβέρνηση ενόψει του δομικού ανασχηματισμού.

Ετσι, Συνιστάται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο  συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως  υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης -το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης-) γενικές γραμματείες: 1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής. Στο νέο υπουργείο  Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του  Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.

Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.

Ακόμη, ανασυνιστάται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015  με άλλα υπουργεία.

Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού -το οποίο μετονομάζεται τώρα  σε υπουργείο Εσωτερικών- το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού  του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα  24/2015.
Επίσης, συνιστάται ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας. Αναλυτικότερα, το νέο υπουργείο Ενέργειας θα συγκροτηθεί από  τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και  Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα μεταφέρεται σε αυτό (υπουργείο Ενέργειας) η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται  στον τομέα ενέργειας για τους οποίους  ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το πρώην υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανασυστάσεις και  μετονομασίες υπουργείων

Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυνιστώνται  συνολικά 6 υπουργεία. Συγκεκριμένα:

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει στα δύο.

Ενα υπουργείο θα ονομάζεται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης  και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.


Την ίδια στιγμή δημιουργείται και ένα ακόμη υπουργείο ξεχωριστά, το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ακόμη, στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία  Μεταφορών, στην  οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και  προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση  Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία  φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπάγονταν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα