Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά. Η κυβέρνηση αντιδρά με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία

Επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, η κυβέρνηση επιχείρησε να διαχειριστεί την πολιτική ήττα που αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο με πλειοψηφία 14 - 11 έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά ακυρώνοντας πλήρως τον διεξαχθέντα διαγωνισμό για τις άδειες.

Η κυβέρνηση αντιδρώντας άμεσα επιχείρησε να «μαζέψει» τις εντυπώσεις και να αναλάβει ταχύτατα την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Προαναγέλλοντας καταρχάς άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών και μάλιστα από τη Δευτέρα, ενώ αναμένει και το πλήρες σκεπτικό της απόφασης. Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι νομιμότητα πάση θυσία και κανένα περιθώριο επιστροφής στο προηγούμενο καθεστώς ασυδοσίας.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι «μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΣτΕ όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας. Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έκανε λόγο για «ρύθμιση - γέφυρα» η οποία θα ισχύσει από τώρα μέχρι όταν διεξαχθεί ο διαγωνισμός που θα λαμβάνει υπόψη το αναλυτικό σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί. Πάντως ο υπουργός Επικρατείας διεμήνυσε ότι το «τζάμπα» και η «αεροπειρατεία» δεν πρόκειται να συνεχιστούν.

Στην δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη άσκησε σκληρή κριτική στην απόφαση («οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν κρίνονται») με αιχμές για δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του λαού τόσο στο παρελθόν (μνημόνια, «μαύρο» στην ΕΡΤ, PSI) όσο και με την συγκεκριμένη απόφαση που υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιστρέψει την πρώτη δόση «στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών» σε βάρος  της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ σε ανάλογο ύφος ήταν και οι ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Η Ένωση Κεντρώων έκανε λόγο για τραυματισμένη κυβέρνηση.

Η απόφαση του ΣτΕ

Στην απόρριψη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ως αντισυνταγματικού κατέληξε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης η διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες που μετέφερε νωρίτερα η Καθημερινή, με πλειοψηφία 14 - 11 το ΣτΕ έκρινε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός ως προς τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, το οποίο και σύμφωνα με το Δικαστήριο θα έπρεπε να έχει δρομολογήσει τη σχετική διαδικασία αδειοδότησης. Το Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Επί της ουσίας, η όλη διαδικασία ακυρώθηκε, το τηλεοπτικό τοπίο επιστρέφει στο προηγούμενο καθεστώς και θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή από το ΕΣΡ, αφού πρώτα αυτό συγκροτηθεί σε σώμα.

Η πλειοψηφία του ΣτΕ υιοθέτησε τη σκληρή γραμμή, αυτή της πλήρους απόρριψης της διαδικασίας. Και τούτο διότι υπήρξε και μερίδα ανωτάτων δικαστικών που τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι πρέπει, με βάση ευχέρειες που δίδει ο Κανονισμός του ΣτΕ στο δικαστήριο, να δοθεί προθεσμία ολίγων μηνών, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής - κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Κατά τη θέση των συγκεκριμένων δικαστικών το ΕΣΡ θα αναλάμβανε το βαρύ και δύσκολο έργο να αποφανθεί τί απ΄ όσα έγιναν μέχρι σήμερα μπορούν να παραμείνουν και τί βελτιώσεις και διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν ώστε οι συνταγματικές διατάξεις να εφαρμοστούν πλήρως και σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

Μαξίμου σε ΝΔ: Τον τόπο τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την απόφαση του ΣτΕ

Νέα Δημοκρατία: Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. «Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει: «Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε. Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε».

Μάλιστα, συνεχίζει τονίζοντας πως «η αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη», ενώ προαναγγέλλει πως θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες «ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

Φώφη Γεννηματά: Νίκησε το κράτος δικαίου

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ», δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου, απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο "μαύρο" στην ενημέρωση», είπε και τόνισε ότι: «Όσον μας αφορά θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, με όλες του τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρμοδιότητες, ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού. Η κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη. Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα».

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι «επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης, ο υπουργός κ. Παππάς».

Ποτάμι: Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών

«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ.Παππάς, με την άδεια του κ.Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε “Το Ποτάμι” στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα», καταλήγει.

Ένωση Κεντρώων: Οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα

Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώων ανέφερε πως η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. «Η Ένωση Κεντρώων, είχε από καιρό καλέσει τον κ. Παππά να κάνει πίσω στον αριθμό "4" και να προχωρήσει στην επανασύσταση του ΕΣΡ. Οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα. Οι άδειες των τηλεοράσεων είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση ακολούθησε διχαστικό δρόμο και τώρα βγαίνει τραυματισμένη. ΕΣΡ λοιπόν αμέσως και σ΄αυτό όλες οι αρμοδιότητες που ορίζει το Σύνταγμα. Οτιδήποτε άλλο συνιστά εκτροπή».

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα